Kvinnorna som äger börsen

Av Avanza

01 okt 18

Share

”Allt fler unga sparar på börsen – störst ökning bland kvinnor.” Så löd en rubrik från SVT tidigare i år och det är väldigt rolig läsning för den som gillar när kvinnor äger. Kort om mig: Jag arbetar som kommunikationskonsult till vardags men är också en av administratörerna bakom Facebook-gruppen Aktier för nybörjare – tjejer (som i dagsläget har 10 800 medlemmar).

Jag har även skrivit boken Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare (utkom som bok i fjol och som ljudbok i våras). I boken får läsaren möta tio investerare som berättar om sin resa på börsen och i det här blogginlägget ska du få möta tre av dessa personer. Se det som en hyllning men se det också som ett sätt för dig att ta rygg på några av kvinnorna som äger börsen.

Christina Söderberg

Sparekonomen som ivrar för att du aldrig ska betala mer än du måste. Det låter kanske som en självklarhet men ändå är vi många som alldeles för sällan ser över och jämför våra kostnader för exempelvis mobilabonnemang, elavtal eller hemförsäkringar. Och det är kanske inte så konstigt. För hur roligt är det egentligen att gräva fram och jämföra gamla avtal? Företag ändrar dock ständigt sina villkor och vad som kändes som en rimlig kostnad för fem år sedan behöver inte nödvändigtvis vara en bra deal idag.

Jag och min sambo har bokat in en kväll nästa vecka för den årliga genomgången av vilka nya fonder vi ska investera i (kul!) och hur våra fasta kostnader ser ut just nu (mindre kul men ack så viktigt). I boken tipsar Christina om sin checklista som hon kallar för ASAP (en lista med saker du bör se över as soon as possible):

  • Avtal
  • Sparande
  • Aktier
  • Pension

Johanna Kull

Känner ni säkert sedan innan. Sparekonomen som figurerar flitigt i media och som dessutom arbetar fulltid här på Avanza med att engagera och vägleda människor till ett bättre sparande. När jag träffade Johanna för att intervjua henne till boken så pratade vi mycket om misstag som människor begår kopplat till investeringar.

Vi avverkade exempelvis historiska misstag så som det faktum att hundratusentals svenskar flockades (eller ska jag säga lockades) till Telia vid börsintroduktionen år 2000 – och att många av dessa personer än idag har Telia som sitt enda aktieinnehav. Staten var noga med att få ut sitt budskap om när börsintroduktionen skulle äga rum men tog inte helt samma ansvar för att människor skulle förstå det här med riskspridning.

Sandra “Framtidsfeministen” Bourbon

Hon klår index med sina jämställda investeringar. Framtidsfeministen är ett känt namn i många aktiekretsar och i hennes portfölj finns bolag så som Sweco och Wihlborgs fastigheter. Utöver att passera en gedigen aktieanalys så har Sandra alltså ytterligare ett kriterium för sina innehav; bolagen ska ha en jämställd ledningsgrupp bestående av både kvinnor och män och gränsen för vad som räknas som jämställt dras vid 60% – 40%. Resultatet? Det går väldigt bra hittills. Jag imponeras av Sandras generositet gällande att dela med sig av sin kunskap så om du inte redan följer henne tycker jag att du ska börja göra det nu, exempelvis via Instagram där hon heter just @Framtidsfeministen.

Om du också vill granska vilka svenska börsbolag som är jämställda så kan du spana in Allbrights rapporter som utkommer årligen. Det är dessa rapporter Sandra använder för att sålla fram jämställda bolag till sin aktieportfölj: http://www.allbright.se/nyheter/2017/9/6/ allbrightrapporten-2017

När SVT tidigare i år skrev att allt fler unga kvinnor investerar på börsen så var rubriken byggd på en relativt liten mängd data. Jag tänker att det inte gör så mycket. Att fler unga människor, oavsett kön, vill och känner att de kan investera är en vinst i sig. Och när fler kvinnor väljer att äga är jag inte sen att applådera.

Lycka till med era portföljer och kom ihåg att aldrig lita blint på aktietips från någon annan. Inte ens från en upptagen börsmäklare som äter lunch i en taxi.

/Natalie Eriksson, kommunikationskonsult, författare och medgrundare av Facebook-gruppen Aktier för nybörjare – tjejer

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg