Låna till fritidshus – här är allt du behöver veta

Av Avanza

03 maj 22

Share

Vi närmar oss semestertider och många längtar efter ett sommarställe att spendera ledigheten på. Men hur går det till när man ska låna till fritidshus och skiljer det sig från att låna till bostadshus? Här delar Catharina Åbjörnsson Lindgren från Landshypotek med sig av allt du behöver ha koll på när det kommer till just fritidshus.

När våren äntligen är här tänkte vi på Landshypotek att det skulle passa att skriva ett inlägg om fritidshus. Vi uppmuntrar alltid till att se över sina lån för sin villa, men det gäller ju även fritidshuset. Däremot kan det ju finnas andra funderingar om du vill flytta ditt lån eller låna till ett fritidshus, än om du lånar till en villa.

Det finns enligt SCB ungefär 600 000 fritidshus i Sverige. När man pratar om fritidshus handlar det vanligast om ett småhus, det vill säga ett bostadshus, där man inte bor permanent året runt.

Många likheter med att låna till villa

Så, vad är bra att tänka på när du ska låna till fritidshus? Själva lånet i sig, oavsett om det är till köp eller renovering av ett fritidshus, är i princip som ett bolån till villa. Du och banken behöver se till hela din ekonomi och att du långsiktigt klarar av att betala för lån och ränta. I kreditprövningen säkerställs att du klarar av dubbla boendekostnader, det vill säga både för ditt permanenta boende och för fritidshuset.

Dessutom testas din ekonomi att klara en högre räntenivå. För närvarande räknar många banker med att du ska klara en låneränta på cirka 6-7 procent, men med dagens räntehöjningar sker en diskussion om denna kalkylränta ska öka ytterligare något. Reglerna för kontantinsats och amorteringskrav är samma för fritidshus som när du lånar till permanentboendet.

Annons

Två sätt att låna till ditt fritidshus

Om du redan äger ett boende som inte är högt belånat, så kan det finnas möjlighet att även finansiera fritidshuset genom att utöka ditt bolån på din befintliga bostad. Gör du det är det bra att ha med dig att det kan påverka amorteringsregler och även kosta att ta ut nya pantbrev. Alternativet är att du tar ett nytt lån med fritidshuset som säkerhet.

Är fritidshuset ett småhus eller lantbruksfastighet?

När du letar efter fritidshus måste du även ha koll på om fastigheten du vill köpa är taxerad som ett småhus eller en lantbruksfastighet. Vad fastigheten klassas som påverkar vilket lån som blir aktuellt, och vilken bank som kan hjälpa dig med lånet. Så kolla vad som passar just din situation eller lånebehov. Det är inte alla banker som lånar ut till vare sig fritidshus eller lantbruksfastighet, men det gör vi!

Är fritidshuset klassat som en lantbruksfastighet är det andra saker du behöver tänka på. Det är du välkommen att läsa mer om här.

Lånar du till fritidshus som är klassat som småhus hos oss, så erbjuder vi samma ränta som för villor. Har du redan lån på ditt fritidshus idag? Se här vad det kan innebära att flytta ditt lån till oss.

Andra saker att ha med dig vid köp av fritidshus:

  • Du betalar lagfartsavgift, som är 1,5 procent av priset, när du köper fritidshus (samma nivå som gäller för villa). Belånar du huset så behöver du även ta ut pantbrev, vilket kostar 2 procent av pantbrevets belopp. Du kan du läsa mer om stämpelskatt och andra avgifter vid fastighetsköp på Lantmäteriet.
  • Fundera på vad du vill att fritidshuset ska vara för dig. Söker du ett renoveringsobjekt eller en plats för avkoppling? Räkna in eventuella renoveringskostnader i priset och fundera på arbetsinsatsen innan du lägger ditt bud.
  • Ta höjd för underhåll och oförutsedda utgifter, även om det kan vara lite tråkigt att tänka på. Fritidshus har ofta lägre standard och ett högre renoveringsbehov än en permanentbostad. Saker som enskilt avlopp kan bli dyrare för dig att underhålla.
  • Äger du tillsammans med syskon eller släktingar så är det bra att redan från början prata igenom och komma överens om hur upplägget ska se ut. Vilken ambition har ni för underhåll och renoveringar, och hur ska ni fördela kostnaderna. Många konflikter kan undvikas om man har pratat igenom det i förväg.

Nu har vi haft bloggpremiär hos Avanza! Tänk att det redan gått ett år sen vi på Landshypotek och Avanza, startade vårt samarbete. Ett fantastiskt år där vi fått välkomna rekordmånga nya kunder. I snart 200 år har vi finansierat fastigheter, från början med fokus på utlåning till jord- och skogsägare, och nu även till kunder som vill låna till fritidshus eller villor runt om i landet. Med konkurrenskraftiga räntor, digitala lösningar och personlig närvaro så utmanar vi på marknaden, och bildar ett fint team med Avanza.

Oavsett om du är en av dem som redan äger fritidshus eller om du drömmer om ditt första ställe för lediga dagar så hoppas jag att du fått hjälp att reda ut några funderingar du haft. Och att du som redan äger fritidshus passar på att se över ditt lån i vår. Lycka till!

Vi ser fram emot att blogga snart igen. Kanske finns det något just du vill veta mer om?

Allt gott!

/Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Bolån+ Landshypotek är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Landshypotek Bank AB. Kreditgivare är Landshypotek Bank AB. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg