Live long and prosper – så fick jag motivation att spara

Så länge jag kan minnas har jag varit smått besatt av framtiden. Kommer vi att kunna resa till och bo på andra planeter? Kommer vi att kunna lagra och ladda ner vårt medvetande, leva för evigt, eller kommer AI att styra över våra liv? Faktum är att jag förmodligen ägnar alldeles för mycket tid åt att läsa om och fantisera ihop olika framtidsscenarion, men jag erkänner villigt (och skamset) att min framtida ekonomi aldrig varit en del av dessa scenarion. Jag har besökt andra galaxer, upptäckt nya planeter, varit en android, utforskat parallella universum, you name it. Men inte en enda gång har jag funderat över avkastning, sharpekvot, P/E-tal, eller formulerat en sparstrategi. Fram till nu.

Aldrig för sent att börja spara

Ida skrev ett inlägg om hur hon sparar som student och visar att det aldrig är för tidigt att börja spara. Mitt inlägg handlar om att det heller aldrig är för sent. Ok, så jag kommer inte att vara miljonär vid 30, that ship has sailed. Och att jag nu hade haft 26 miljoner om jag fått vissa aktier när jag föddes (och sen återinvesterat utdelningarna genom åren) får jag bara försöka förlika mig med. Men att vara miljonär vid 50 är inte så illa det heller, eller hur!

Numera har jag förvandlat mitt tidigare mer sporadiska sparande till ett regelbundet och långsiktigt månadssparande i fonder, jag har ett buffertsparande, och planerar även att ge mig in på aktiemarknaden. Så vad fick mig att tänka om? Vändningspunkten kom i samband med att jag började mitt nya jobb och helt plötsligt var omgiven av människor med intresse för sparande, och som också ofta pratar om hur de sparar och placerar. I en sådan miljö är det omöjligt att inte påverkas.

Hitta rätt motivation

Mitt tips är därför mycket enkelt: börja prata om sparande. Så ofta du bara kan. Prata med vänner och familj. Fråga och stötta varandra, börja spara och sätt mål tillsammans. Hitta ett sätt som gör det roligt och intressant, så att det blir av. Och glöm det där med att det skulle vara svårt eller komplicerat att spara i fonder eller aktier. Det finns flera smarta verktyg som gör det enkelt att sätta ihop sin egen portfölj, så länge man vet ungefär hur länge man ska spara och hur mycket risk man är villig att ta.

Själv fastnade jag för fonder. Jag skaffade mig lite grundläggande information via Avanza Akademin och gjorde sen mina första placeringar i ett par billiga indexfonder. Efter ett tag utökade jag mitt innehav till att även inkludera några aktiefonder, och just nu kikar jag på hur jag kan få mer global exponering. Jag har även passat på att se över hur min tjänstepension placeras och gjort ett par ändringar – vilket om något är ett bevis på att jag äntligen lyckats skaffa mig ett genuint intresse för sparande.

Den svenska översättningen av rubriken på mitt inlägg lyder ”lev länge och väl”, och förhoppningsvis har jag tillräckligt många år framför mig så jag kan göra just det och ta igen lite av mina ”förlorade” 26 miljoner ?

Och detsamma önskar jag alla er som läser det här inlägget – live long and prosper ??

/ Jennie Boström, interstellar traveler och Social Media Manager på Avanza.

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg