Många fördelar med att löneväxla

Löneväxling, det vill säga att att avstå en del av sin lön idag för att istället få en högre pension i framtiden, är ett riktigt bra sparhack för många. Ja, det kan rentav innebära lite gratispengar. Löneväxling passar dock långtifrån alla. För vissa kan det tyvärr bli raka motsatsen.

Löneväxling, ett ämne som väcker intresse men där det också finns många frågetecken och även en del myter som florerar. Det är synd, för löneväxling är för många ett riktigt bra alternativ till privat pensionssparande på till exempelvis ett ISK. För att reda ut frågedjungeln bjöd vi in vår kollega och pensionsspecialist Alexander Mateu till Avanzapodden, samtal kring löneväxlingens för- och nackdelar, vid vilka nivåer det kan vara aktuellt vad man ska tänka på med mera. (OBS – podden är inspelad 2019 då var lönenivån för när det kan vara aktuellt att löneväxla 43 300/mån. För 2023 är den 49 976 kr/mån). Här kan ni lyssna på poddavsnittet om löneväxling (nr 45) från 2019.

Vad är löneväxling?

Löneväxling innebär att du avstår en del av din lön idag och istället låter dessa pengar bli en extra insättning till din tjänstepension. Löneväxling kan göras vid ett enstaka tillfälle, eller löpande varje månad. Att pengarna sätts in i in tjänstepension innebär att du inte betalar inkomstskatt på dem nu, det gör du istället den dag du börjar ta ut din tjänstepension.

Annons

Vad är fördelen med att löneväxla?

Löneväxling är endast ett bra alternativ för de som tjänar över brytpunkten för statlig skatt, mer om detta strax. På dessa inkomster betalar du en relativt hög marginalskatt och genom att löneväxla skjuter du istället upp beskattningen tills den dagen då du börjar ta ut pensionen. Eftersom pensionen ofta är lägre än vår lön, är det mycket möjligt att du då inte kommer över brytpunkten för statlig skatt utan, utan bara betalar kommunal skatt. Genom att skjuta upp uttaget av pengarna, har du alltså gått från att betala ca 50 procent marginalskatt på dem, till enbart kommunal skatt på omkring 30 procent. OBS, detta förutsätter att skattesystemet ser likadant ut när du går i pension som det gör idag, vilket är långtifrån säkert. 

En annan, mer tydlig fördel med att löneväxla är att du kan få en större insättning in på tjänstepensionen än vad du hade fått i lön. Ja, din arbetsgivare slipper nämligen betala sociala avgifter på den delen du löneväxlar utan betalar istället en så kallad löneskatt. Denna löneskatt är ca 6 procentenheter lägre än arbetsgivaravgiften, vilket innebär att mellanskillnaden istället kan gå till dig. Om du löneväxlar 1 000 kr av din lön, kan du med andra ord få in 1 060 kr till din pension istället, utan att det kostar dig eller din arbetsgivare något. Det blir vad man säger kostnadsneutralt. Om du istället vill sätta av samma summa av din nettolön så krävs det 2 120 kronor, givet 50 procents marginalskatt.

För vem passar det att löneväxla?

För att löneväxling ska vara fördelaktigt behöver du tjäna över ett visst belopp, annars kommer din ”sänkta” lön leda att du även får mindre insättningar till din allmänna pension och det kommer även påverka dina socialförsäkringsförmåner så som sjuk- och föräldrapenning. Det minsta belopp man ska tjäna ändras varje år eftersom det påverkas av inkomstbasbeloppet. År 2023 behöver du ha kvar minst 49 967 kr (8,07 inkomstbasbelopp) i månadslön efter det att du satt av en summa för löneväxling. Att du kan löneväxla summor över detta beror på att det finns ett tak för såväl intjänandet till allmän pension som socialförsäkringar.

Hur gör jag för att löneväxla?

Stäm av med din chef eller med företagets HR-avdelning. Det är nämligen inget krav att på arbetsgivaren att erbjuda löneväxling, men på de allra flesta arbetsplatser är det ändå möjligt. Det kostar ju inte arbetsgivaren något. När du tillsammans med HR-avdelningen kommit fram till en lämplig summa att löneväxla varje månad är det sedan arbetsgivaren som sköter allt det administrativa tillsammans med pensionsbolaget.

Finns det några nackdelar eller risker med att löneväxla?

Förutom att du låser in pengarna till minst 55 års ålder så är en, om inte risk så i alla fall osäkerhetsfaktor med att löneväxla, osäkerhet kring framtida skattenivåer. Vi kan helt enkelt inte säkert veta hur hög marginalskatt vi kommer betala i framtiden. Något annat som är bra att tänka på, det är att din inkomst idag styr sådant som möjlighet att ta bostadslån och så vidare. Men eftersom du aldrig låser dig vid en löneväxling så är detta inget verkligt problem.

Trevlig lyssning!

Johanna och Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg