Maj 2024 – aktierna & fonderna som köptes (och såldes)

Av Felicia Schön

31 maj 24

Share

Maj blev en positiv månad för Stockholmsbörsens breda index inkl. utdelningar (OMXSGI) med en uppgång på cirka 3,8 procent. Knappt halvvägs in i börsåret 2024 betyder det att vi har en positiv utveckling på över 12 procent. So far so good.

Än mer positiv än Stockholmsbörserna har de amerikanska börsena varit under månaden. Det techtunga indexet NASDAQ 100 såg en uppgång med närmare 8,5 procent som mest men har sedan backat något till en månadsutveckling på 6,3 procent. Det kan jämföras med det breda amerikanska indexet DJ USA som haft en uppgång på 4,6 procent under månaden.

Stockholmsbörsen inkl utdelningar (mörkgrön), Nasdaq 100 (lila) och DJ USA (rosa) i maj 2024.

Svensk räntesänkning

Det blir allt mer tydligt att Sverige är på väg ut ur lågkonjunkturen – inflationen närmar sig 2-procentsgränsen, ekonomisk tillväxt vänder från negativ till positiv, bostadsmarknaden har börjat vända upp igen – och med det kom det efterlängtade beskedet att Riksbanken sänker Sveriges styrränta med 0,25 procentenheter.

 

Annons

Så handlade avanzianerna i maj

På fondsidan ser vi flera tecken på en ökad optimistim. Bland annat är det hela 20 procent fler fondsparare jämfört med samma period förra året, som dessutom nettköper 2,5 gånger mer – det är en otroligt stor ökning.

Även på aktiesidan kan man se tendenser till ett trendskifte. De svenska bankaktierna, som länge varit med på köpsidan, hamnar nu på säljsidan. Samtidigt hittar vi flera kursförlorare på köpsidan.

Aktiehandeln – aktiespararna säljer på bud

Investor finns med på köplistan med både A- och B-aktierna som skiljer sig i röststyrka. Men handeln beror snarare på att aktiva investerare tredjar den ena framför den andra när kurserna drar isär.

Getinge steg efter rapporten i slutet på april, men har backat i maj med över 20 procent. Aktien började falla efter en varning från amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA och fortsatte ned efter uppdaterade finansiella mål. Trots det är aktien en av det mest nettoköpta i maj.

Volvo Cars vd Jim Rowans köpte i förra veckan aktier för 9,4 miljoner kronor. Aktiesparare som gillar pilotskolan följer efter och köper även den.

Mest köpta aktierna

  1. Investor B
  2. Getinge B
  3. NVIDIA
  4. Nibe Industrier B
  5. Evolution 
  6. Volvo Car B
  7. Sinch
  8. Investor A
  9. Kinnevik B
  10. Atlas Copco B 

Läkemedelsbolaget Calliditas Therapeutics toppar säljlistan i maj efter ett rekommenderat bud från japanska Asahi Kasei. Budpremien på över 80 procent speglas i aktiens utveckling. Även energibolaget OX2 har fått se sin aktie rusa efter bud från EQT. Aktien är upp 45 procent den senaste månaden och aktiespararna verkar passa på att plocka hem sina vinster.

Här hittar vi också de tre storbankerna Swedbank A, Handelsbanken A och SEB A. Att aktiespararna väljer att sälja dem är förmodligen kopplat till Riksbankens sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter eftersom det kommer påverka bankernas ränteintäkter”.

Mest sålda aktierna

  1. Calliditas Therapeutics 
  2. Swedbank A 
  3. Handelsbanken A
  4. SEB A
  5. OX2
  6. Volvo B
  7. SAAB B
  8. Hennes & Mauritz B
  9. Telia Company
  10. Avanza Bank Holding 

Fondhandeln – fondspararna mer offensiva

Fondspararna ser ut att positionera sig för att lågkonjunkturen börjar nå sitt slut.

Det är fortfarande främst globalfonder som köps, men det är tydligt att globalfondernas starka dominans börjar avta. Globalfonderna tappar alltså i popularitet samtidigt som flera andra fondkategorier ökar kraftigt. Främst är det Sverigefonder och Invesmentbolagsfonder som ökar – men även andra fondkategorier så som tillväxtmarknadsfonder, Europafonder och Kinafonder ökar också. Ett tydligt tecken på att fondspararna börjar få mer riskvilja.

Men den fondkategori som ökar mest i maj är faktiskt småbolagsfonder. Där ser vi ett ordentligt skifte då fondkategorin var den näst-mest nettosålda i april, men har under månaden rört sig till att vara den sjätte mest nettoköpta fondkategorin. Det verkar alltså som att en faktisk räntesänkning var det som behövdes för att spararna skulle återfå tron på marknaden. För de som köpte tidigt under månaden har det dessutom givit fin avkastning också – svenska OMXS Small Cap GI har stigit med över 11 procent i maj.

Mest köpta fonder 

  1. Avanza Global
  2. Avanza Zero
  3. Länsförsäkringar Global Index
  4. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  5. Avanza 75
  6. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  7. DNB Global Indeks
  8. AMF Aktiefond Global
  9. Swedbank Robur Technology
  10. Länsförsäkringar USA Index

I maj säljer fondspararna främst Japanfonder, energifonder och Nordenfonder. Men även Rysslandsfonder och svenska företagsobligationsfonder letar sig upp på säljlistan.

Precis som i april ser vi en fortsatt trend med en minskad andel av fondhandeln som nettosäljs. Det innebär att även förhållandevis små summor av nettosälj gör att fondkategorierna dyker upp på listan över mest sålda. Mönstret är dock snarare att det är enskilda fonder som fondspararna väljer att sälja, än trender i vissa sektorer eller marknader.

Mest sålda fonder 

  1. TIN Ny Teknik
  2. Lannebo Räntefond Kort
  3. Swedbank Robur Ny Teknik
  4. Case Högräntefond A
  5. Avanza World Tech by TIN
  6. Franklin Natural Resources (acc) USD
  7. Handelsbanken Hållbar Energi
  8. Swedbank Robur Rysslandsfond 
  9. JPM US Technology A (acc) USD
  10. MS INVF Global Opportunity A 

Börsåret 2024 har hittills tuffat på otroligt bra, nu återstår det att se vad sommaren bjuder på!

/Felicia Schön (Privatekonom) och Philip Scholtzé (Sparekonom)

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden från privatekonom Felicia Schön om fondhandeln (fr 2024-05-30) respektive sparekonom Philip Scholtzé om aktiehandeln (fr 2024-05-31) för maj. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg