Månadssparar du mer eller mindre än andra i din ålder?

Av Felicia Schön

10 jul 23

Share

Månadssparande är ett vinnande koncept för den som vill ha högre avkastning. Våra kunder som har ett aktivt månadssparande har nämligen mer än dubbelt så hög avkastning som andra kunder. Så vad är det med månadssparande som är så bra? Hur mycket månadssparar våra kunder och vad sparar de i?

Bland våra 1,8 miljoner kunder är snittet för månadssparande drygt 2 300 kronor. Allra flest månadssparare hittar vi i åldern 31–40 år och de som är mellan 30–50 år sparar störst summor.

Det är något fler kvinnor som månadssparar hos oss. Som grupp har de högre avkastning än män och en bidragande faktor kan absolut vara att de är mer regelbundna i sitt sparande i form av just månadssparande. I snitt sparar kvinnor dock ca 28% mindre än män, 1 930 kronor i månaden mot männens 2 680 kronor i månaden.

Fonderna som flest månadssparar i

Ibland kan det hjälpa motivationen, och kanske framför allt inspirationen, att kika närmare på vad andra väljer för fonder i sitt månadssparande.

 1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 2. Avanza Zero
 3. Avanza Global
 4. Avanza Auto 6
 5. Länsförsäkringar Global Index
 6. Avanza Auto 5
 7. Storebrand Global Plus A SEK
 8. AMF Aktiefond Global
 9. AMF Räntefond Lång
 10. Storebrand USA A SEK

Jag blir lite stolt när jag ser denna lista. Våra kunder är allt smarta. Många breda billiga indexfonder i denna lista, toppenbra för månadssparande.

Annons

Varför är det så bra att månadsspara?

Det finns en hel del smarta anledningar att månadsspara.

 1. Det är en bra och enkel vana som gör att sparandet blir av.Människor är vanedjur som mår bra av rutiner. Med ett automatiskt månadssparande blir det av varje månad utan att du behöver tänka på det. Dessutom vänjer du dig att leva på det som finns kvar av lönen efter sparandet. Sätt upp ett månadssparande som är rimligt för dig, och låt det bli en god vana för livet.
 2. Att spara regelbundet ger en bra riskspridning.Det finns många sätt att sprida riskerna. Ett sätt är att börsspara på flera marknader och i olika sektorer. Ett annat effektivt sätt är att månadsspara. Varför? För det gör att du både sparar i börsens toppar och dalar och minskar risken att du alltid köper fonder eller aktier när börsen står som högst. Superbra!
 3. Ökar möjligheten till högre avkastning.Tillsammans blir 1) och 2) ett lyckat recept för att lyckas med börssparandet. Det blir tydligt när vi jämför våra månadssparande kunder som haft en medianavkastning på drygt 7% de senaste 12 månaderna, jämfört med alla kunder som haft en avkastning på 3%.

Tips för att göra månadssparandet roligare

 • Sätt upp ett sparmål!
  De som har ett sparmål sparar oftast mer pengar. Du kan välja att ha ett eget sparmål för att sporra dig själv, eller så kan du sätta upp ett gemensamt mål och spara tillsammans med familj och vänner. Vad drömmer du om?
 • Slå på notiser för insättningar!
  Om du går in i Avanza-appens inställningar och sätter på notiser för insättningar så får du ett peppande pling varje gång du får in pengar i ditt månadssparande. Det gör i alla fall mig lika glad och stolt varje gång jag får upp det på skärmen. Maskineriet får pengarna att växa medan jag gör annat, gött.

Så in och sätt upp ett månadssparande nu – för vi alla vill väl ha högre avkastning än snittet?

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg