Market Timing eller Time in the Market – Kan man tajma börsen?

Av Avanza

12 jul 17

Share

Idag utvecklades börsen starkt, när handeln stängde för dagen noterade vi att OMXS30 (de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen) orkat klättra 1,79%. Det innebär att drygt en femtedel av hela årets avkastning (exkl. utdelning) genererades under en enda dag, till saken hör att året bjuder på i runda slängar 250 börsdagar.

Min poäng är att det är oerhört svårt att tajma marknaden, det lärde vi oss inte minst i samband med Brexit ifjol. Börsen föll som mest -9,2% från den högsta noteringen på torsdagen fram till bottennoteringen på måndagen när svenska börsen öppnade efter midsommarfirandet och reagerade på det brittiska beskedet. Faktum är att den som åkt iväg på en två veckors semester i samband med midsommar utan wifi och möjlighet att kolla på portföljen inte hade sett någon nämnvärd skillnad, två veckor senare hade vi nämligen hämtat igen det största enskilda börsfallet i modern tid.

Snabba rörelser åt båda håll är vanliga och det är svårt att tajma dem. Bara i år fick vi se börsen avancera +3,9% från 24 januari och tre dagar framåt. Exakt tre månader senare, alltså 24 april fick vi se börsen stiga ytterligare +2,6% en enskild dag. Självklart gäller detta åt båda håll men över tid vet vi ju att börsen tenderar att stiga. Det beror på att bolagen växer och försäljningen/vinsterna stiger, samt att börsen emellanåt tenderar att värdera vinsterna högre. Det vi inte ska glömma bort är ju att börsens sammansättning dock ser annorlunda ut. I USA var många av de största bolagen på 1980-talet oljerelaterade och idag är det tech som är det ”nya heta”.

Market Timing eller Time in the Market

Det här är något som ofta debatteras bland investerare. Är det tiden i marknaden som likt floden lyfter upp strandade båtar på sandbädden efter ebb eller ska man hoppa från tuva till tuva och försöka tajma marknaden?

Bilden ovan från Business Insider visar hur avkastningen påverkas om man missar några av de bästa dagarna. Under 20-årsperioden 1993-2013 räckte det med att missa 10 dagar för att nästan halvera avkastningen. Om vi räknar med 250 börsdagar på ett år så innebär 10 dagar på två decennier 0,2% av antalet börsdagar, som gör halva skillnaden, det tåls att tänkas på.

Jag brukar säga att det finns lika många investeringsfilosofier som investerare och du ska helt enkelt spara och investera på det sätt som passar dig själv bäst. En vanlig invändning är att fråga hur ovan utveckling hade sett ut om man missat de 10 sämsta dagarna. Självklart betydligt bättre men det krävs en kristallkula av god vigör för att klara av att veta när börsens regelbundna sättningar kommer och när det är dags att ge sig in i marknaden igen och hoppa till nästa tuva, något som i alla fall inte undertecknad klarar av, hur gör du?

Avkastning på dig,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Relaterade inlägg