Myndigheterna går ut och varnar för att investera i kryptotillgångar, vad ska jag tänka på?

Av Moa Langemark

19 mar 21

Share

Bitcoin, Ether och Alice är bara tre exempel på kryptotillgångar som just nu är i hetluften. Men vad är det här för någonting? Och varför varnar finansmarknadernas tillsynsmyndigheter för just detta?

Till att börja med, vad är en kryptotillgång?

Det finns i dag ingen legal definition av vad en kryptotillgång är men generellt gäller att det är en tillgång som ligger på en blockkedja. Det finns alltså ingen fysisk tillgång i botten utan allt sker digitalt. Värdet på en kryptotillgång styrs helt av hur pass efterfrågad den är. De främsta exemplen är Bitcoin och Ether men de senaste åren har utbudet av olika typer av kryptotillgångar exploderat med tusentals olika varianter – här om dagen laserades också den första svenska kryptotillgången Alice.

Vad används de till?

Bitcoin introducerades 2009 och var främst en reaktion på hur det finansiella systemet var utformat och man ville skapa ett betalningssystem som stod utanför det statliga. Men att använda kryptotillgångar som betalningsmedel i dag har sina brister, bland annat på grund av att blockkedjetekniken inte är tillräckligt snabb jämfört med andra betalningssystem. På senare år har kryptotillgångar snarare hamnat i fokus som spekulationsobjekt.

Varför varnar tillsynsmyndigheterna för det här?

Det är inte första gången som tillsynsmyndigheterna går ut och varnar konsumenter för att köpa kryptotillgångar, så skedde även 2018. Det stora intresse som nu finns för kryptotillgångar gör att myndigheterna nu går ut och upprepar sin varning. Framför allt handlar det om att det är förenat med mycket höga risker då bland annat kursen har varierat mycket över tid. De skriver också att de flesta kryptotillgångar är oreglerade vilket betyder att du som kund har ett lägre konsumentskydd jämfört med om du köper ett traditionellt värdepapper.

Men jag vill ändå köpa kryptotillgångar, vad ska jag tänka på?

Som med alla andra investeringar på finansmarknaden gäller det att du vet vad du gör. Läs på ordentligt och se till att du har det helt klart för dig vad det är du köper. Det finns många alternativ till kryptotillgångar om du är ute efter att krydda din portfölj med mer risk. Låt dig inspireras av aktiegeneratorn. Eller är det kanske ny teknik som lockas? Ta då en titt här för att botanisera bland mer hållbara alternativ.

Här kan du läsa varningarna hos finansinspektionen.

Lycka till med ditt sparande!

Moa, sparanalytiker

 

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer