Nästan allt du behöver veta om trackers

Av Avanza

21 apr 21

Share

Är du nyfiken på att investera i trackers? Nu har det snart gått två år sedan vi lanserade Avanza Trackers, och därför kan det vara bra med en uppdatering kring vad som är nytt på tracker-fronten. Vad är en tracker, hur fungerar det och vad kostar det? Häng med!

Vad är en tracker?

Vi tar det från början. Ett trackercertifikat (eller trackers som vi kallar det) är en slags hybrid mellan en aktie och en börshandlad fond. En tracker är, precis som namnet antyder, en typ av börshandlad produkt som följer en annan tillgång. Det kan till exempel vara en råvara, ett index eller ett specifikt bolag som handlas på en svåråtkomlig marknad.

Med Avanza Trackers har vi sedan lanseringen successivt breddat utbudet, och i dagsläget har vi över 70 trackers som följer olika tillgångsslag. Givetvis anpassat så att du ska kunna hitta något som passar dig. Självklart har vi pressat priserna för att kunna erbjuda så låga avgifter som möjligt, samtidigt som det är courtagefritt vid order över 1000 kr.*

Är du nyfiken på vilka trackers vi har? Här kan du spana in hela vårt utbud.

Vad är nytt sedan sist?

Trackers som följer tematiska- & aktieindex
En rolig nyhet är trackers som följer olika tematiska index. Det innebär att de har exponering mot exempelvis smarta städer, elektroniska betalningar, förnybar energi, hållbarhet, cyber security, blockchain-teknik, 5G-teknik och mycket mer. Vi har även lagt till flera svenska branschindex, som till exempel fastighet, finans, hälsovård (medicin) och tech. Dessutom har vi flera trackers på breda världsindex och råvaror.

Trackers som följer utländska aktier
Vissa utländska aktier kan vara svåra att nå, då de exempelvis handlas på aktiemarknaderna i Japan, Sydkorea eller Hong-Kong. Här har vi breddat med ett antal stora asiatiska och europeiska bolag som annars kan vara svåra att nå genom vanlig aktiehandel. Förutom detta har det även kommit trackers som följer amerikanska bolag som har höga aktiekurser. Vissa amerikanska aktier har höga aktiekurser i reella tal, vilket kan innebära att du behöver avvara tiotusentals kronor för att kunna köpa en enda aktie. Genom trackers kan man undvika sådana trösklar då du inte behöver köpa för lika stora summor i reella tal, ofta inte mer än ett par hundralappar, för att få exponering mot den underliggande aktien.

Nya sidor i apparna

Under hösten 2020 uppdaterade vi våra Trackers & Certifikatsidor i apparna. Ett superlyft för dig som enkelt vill följa respektive tracker i apparna. Ett tillskott är även att vi numera har market maker-grafer så att du kan följa den historiska utvecklingen. En blåfärgad linjegraf indikerar att det är market makerns köpkurs som vi visar upp i grafen. Market makern är det institut som ser till att det finns köp- och säljpriser i orderdjupet, vars målsättning är att spegla utvecklingen i den underliggande tillgången som trackern ska följa.

Vad är kostnaden för att handla?

Courtage. Med Avanza Trackers är det courtagefritt vid order över 1000 kr.* Dessa har ändelsen AVA i produktnamnet. För övriga trackers gäller courtage enligt ordinarie prislista.

Spread. Eftersom trackers handlas på börsen finns det alltid en köpkurs och en säljkurs när du handlar. Skillnaden mellan köp- och säljkurs kallas för spread – och man kan säga att det är en kostnad.

Löpande förvaltningsavgift. Precis som för vanliga fonder och ETF:er finns en löpande avgift som tas ut vid ägande.

Vad är skillnaden mellan Avanza Trackers och andra trackers?

En annan stor skillnad, utöver avgifterna, är hur vi hanterat motpartsrisken. Risken med Avanza Trackers är mindre jämförelsevis med en vanlig tracker. I ett vanligt trackercertifikat utsätts din investering för en större risk eftersom du har en risk mot emittenten av värdepappret (alltså det institut som ger ut trackern).

Det betyder egentligen att du har en risk att emittenten skulle gå i konkurs och att du då förlorar dina pengar. Den risken har vi lyckats minska för Avanza Trackers genom att skapa instrumentet i en så kallad SPV (Special Purpose Vehicle) där alla kunders investeringar säkras. Emittenten har i det här fallet inga andra åtaganden än just förvaltande av trackersinnehav, därför minskar risken.

Du tar med andra ord generellt mindre risk med Avanza Trackers än med andra trackercertifikat. I detalj innebär det att om Morgan Stanley International PLC (som ställer priser och ser till att trackern följer den underliggande tillgången) skulle hamna i obestånd så påverkar inte det ditt investerade kapital lika mycket som om du investerat i ett trackercertifikat från en annan utgivare som inte har en liknande lösning. Därför blir kreditrisken lägre i Avanza Trackers jämfört med övriga.

Vad behöver jag tänka på?

Det är viktigt att komma ihåg att du som investerar fortfarande kan förlora hela ditt investerade kapital om marknaden rör sig åt fel håll, även kallat marknadsrisk. Utöver detta finns även likviditetsrisken och valutarisken som man behöver ta hänsyn till. Det kan du läsa mer om här. Eftersom trackers är aningen mer avancerade än vanliga aktier och fonder, kommer du att behöva gå igenom en kunskapsprövning innan du får börja handla med trackers.

Vill du lära dig mer om Avanza Trackers?

I så fall tycker jag att du ska lyssna in detta poddavsnitt där vi går igenom (nästan) allt du behöver veta om just Avanza Trackers.

Dessutom kan du lära dig mer i Avanza Akademin som du hittar här.

Lycka till med ditt sparande!
/Haben Gilamikael, Produktspecialist Börsdata & Beslutstöd

*Avanza Trackers är courtagefria för order på sajten, apparna eller via Infront, över/lika med 1000 kr.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. För mer information, grundprospekt samt slutgiltiga villkor se respektive produktsida. Målgrupp för trackers är informerade och avancerade investerare. Avanza får i vissa fall ersättning från emittenten av instrumenten. För information om ersättningar se avanza.se/ersattning samt avanza.se/intressekonflikter för intressekonflikter. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg