Ny fond! Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult

Av Avanza

25 maj 23

Share

Upptäck potentialen i området där efterfrågan aldrig slutar växa! I samarbete med de prisbelönta förvaltarna på HealthInvest Partners AB, lanserar vi en ny hälsovårdsfond. Här går vi igenom allt du behöver veta om hälsovårdstemat, investeringsstrategin och förvaltarna bakom Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult.

Vilka bolag investerar Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult i?

Fonden investerar främst i stabila och lönsamma bolag över hela världen, men också i några mindre bolag som befinner sig i utvecklingsstadiet eller har en ny produkt på marknaden. Så vad för typ av bolag ingår i hälsovårds-temat? Det är ju ett väldigt brett begrepp, men den här fonden kommer framför allt investera i läkemedelsbolag, medicinteknikbolag och biotech-bolag.

Fonden kommer bestå av ungefär 60–70 aktier som ger en bra mix av stabilitet och utvecklingspotential. Omkring 60–90% av bolagen i fonden är stabila och lönsamma, medan 5–20% är bolag med en produkt på marknaden och 5–20% är bolag som är under utveckling. Utvecklingsbolagen kan till exempel vara företag som väntar på godkännandet av en ny produkt som ska lanseras på marknaden eller som är i ett tidigt forskningsstadium. Den här fördelningen ger en stabil grund av bolag med lägre risk och en spets av bolag med högre risk – och förhoppningsvis högre avkastning.

Så, var i världen finns bolagen som fonden satsar på? Till största del investerar Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult i USA, följt av Europa och Japan. Läkemedel och bioteknik blir de största investeringsområdena följt av medicinteknik och laboratorieutrustning.

Med en total avgift på 1,25% blir fonden en av de absolut billigaste aktivt förvaltade hälsovårdsfonderna på den svenska marknaden.

Vilken risk har fonden? Och vilken avkastning kan man förvänta sig?

Hälsovård är ett område som historiskt haft lägre risk än ett globalt världsindex. Under dåliga perioder på aktiemarknaden har oftast bolag inom hälsovård klarat sig bättre. Självklart är det väldigt svårt att uttala sig om framtiden, men ett starkt argument som talar för området är att behovet ständigt ökar.

Vi lever allt längre, fler får livsstilssjukdomar och länder spenderar mer pengar på hälsovård. USA, landet som fonden kommer investera mest i, la nästan 20% av BNP på hälsovård under 2020. Sen får man inte heller glömma bort att folk är lika sjuka oavsett hur ekonomin i samhället går. Det gynnar både stabila bolag och de som utvecklar framtidens behandlingar, vilket betyder att det bör finnas möjlighet till god avkastning på lång sikt.

5-stjärniga förvaltare bakom fonden

Bakom rodret står två förvaltare med både framgångsrik och lång erfarenhet av hälsovård och fondförvaltning. Astrid Samuelsson är disputerad läkare och har forskat inom immunologi innan hon bytte bana till finanssektorn. Tidigare förvaltade hon fonden Handelsbanken Hälsovård Tema där hon fick Morningstars högsta förvaltningsbetyg, och år 2021 vann hon pris för bästa fond i kategorin hälsovård under en femårig period. Ellinor Hult har lång erfarenhet inom finansbranschen och tillsammans med Astrid förvaltade hon tidigare Handelsbanken Hälsovård Tema. Hon har blivit tilldelad Morningstars högsta betyg för sin förvaltning av fonden Handelsbanken Japan Tema.

Dessutom får förvaltarna en unik inblick i den snabbt växande hälsosektorn med hjälp av ett eget medicinskt expertråd som hjälper förvaltarna att förstå bolagens produkter på djupet så de kan handplocka bolagen som ligger i framkant. Rådet består av fem professorer och överläkare som bidrar med expertis inom sina respektive expertområden.

Vill du lära känna förvaltarna och deras investeringsstrategi ännu bättre? Här berättar de mer om hur de jobbar för att hitta guldkornen – och vilken potential de ser i hälsovårdssektorn.

Eller vill du veta ännu mer om fonden? Här kan du antingen läsa mer eller köpa den direkt!

// Maria Wärn, Förvaltningschef Avanza Fonder.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Att investera i fonder innebär en risk. Billigast jämfört med aktivt förvaltade hälsovårdsfonder i Sverige med lägsta köpbelopp från 100 kr. Källa Morningstar 25/5. För mer information om hur fonden förvaltas, faktablad och informationsbroschyr, se avanza.se/avanzahealthcare.

Relaterade inlägg