Portföljgeneratorn: Få hjälp att hitta rätt fonder för att nå dina sparmål

Av Avanza

17 maj 23

Share

Att välja rätt är inte alltid lätt, inte minst när det kommer till fonder. Därför har vi plockat fram enkla verktyg som kan hjälpa dig på vägen. Här går vi igenom hur vår Portföljgenerator kan vara en genväg till att nå dina sparmål. 

Det kan vara svårt att veta vilka fonder man ska välja. Till skillnad från övriga marknader innebär inte ett högre pris på en fond automatiskt att det är en bättre produkt. Tvärtom kan ett högt pris på en medelmåttig fond äta upp din avkastning och helt enkelt ge dig mindre pengar i slutändan. Som tur är finns flera smarta verktyg som kan hjälpa dig – och här går vi igenom vår Portföljgenerator.

Annons

Vad är Portföljgeneratorn?

Portföljgeneratorn är ett verktyg där du väljer om du vill ha dina pengar placerade i en Försiktig portfölj, Balanserad portfölj, Avkastningsportfölj, Barnportfölj eller Framtidsportfölj. Kort och gott: Hur hög risk du ska ha i ditt sparande.

Hur ska man tänka kring risk?

Har du en längre tidshorisont för ditt sparmål, minst fem år, kan du ge ditt sparande en chans till högre avkastning genom att ta en högre risk. Just tid och avkastning är de två absolut viktigaste komponenterna för att nå dina sparmål. Om vi till exempel sparar 3 000 kronor i månaden på ett vanligt sparkonto utan ränta kommer vi efter 15 år att ha fått ihop 540 000 kronor (i dagens värde). Men vågar vi ta lite risk och placerar en del på börsen och istället kan anta en avkastning på fem procent per år kommer sparandet istället att ha vuxit till 801 000 kronor.

Placerar vi hela månadssparandet på börsen och tar hjälp av sju procents avkastning per år (börsens historiska genomsnittsutveckling) växer sparandet till 950 000 kronor – alltså nästan dubbelt så mycket jämfört med ett sparande utan avkastning.

För att sammanfatta: Om ditt sparmål ligger längre fram i tiden än fem år växer ditt sparande bättre på börsen.

Hur ska man tänka kring avgift?

Att använda Portföljgeneratorn kostar ingenting men däremot kan de fonder du väljer ha en avgift. Ett högre pris innebär oftast att fonden är aktivt förvaltad och har som mål att överträffa sitt jämförelseindex. Men, som med andra varor och tjänster du köper, gäller det här att du själv också gå in på fondens faktablad och tar en titt på om den verkligen slagit indexet över tid. Gör den inte det kanske du bör se dig om efter andra alternativ.

Hur ska man tänka kring Morningstar-rating?

Morningstar gör en oberoende värdering av fonder och baserar denna på den historiska utvecklingen för fonden de senaste tre, fem och tio åren. Denna utveckling och fondens risk ligger sedan till grund vid jämförelsen med övriga fonder inom samma kategori. Det högsta betyget är fem stjärnor och dessa tilldelas de 10 procent bästa fonderna i respektive kategori. Det går alltså inte att jämföra stjärnorna mellan kategorierna.

Hur ska man tänka kring låg CO2-risk?

Intresset för att investera hållbart är stort och växande och grundas inte bara i altruism – regeringar runt om i världen gör massiva investeringar för att ställa om sina ekonomier i en mer hållbar riktning och många investerare vill åka med på denna resa. Dessutom blir allt fler medvetna om de risker som finns i företag som inte lyckas ställa om och därmed står inför stora utmaningar i framtiden. Vanliga sparare och stora investerare vänder de ohållbara affärsmodellerna ryggen till förmån för gröna alternativ. Genom att välja fonder med låg CO2-risk får du ett sparande där CO2-riskvärdet har varit under 10 de senaste 12 månaderna och exponeringen mot fossila bränslen är under 7 procent av fondens innehav.

Hur gör jag?

Jag har flera olika månadssparande i fonder där jag i vissa fall använt portföljgeneratorn, i andra fall låtit mig inspireras av den. Till exempel i mitt månadssparande till mina barn har jag använt portföljgeneratorn som utgångspunkt men har de fått en peng till exempel i julklapp eller födelsedag har jag valt en fond eller aktie som jag förknippar med avsändaren. Helt enkelt för att ytterligare sprida riskerna och få en liten twist på sparandet. Likaså i mitt tjänstepensionssparande och allmänna månadssparande har jag utgått från portföljgeneratorn med några mindre justeringar till fonder i marknader som jag är nyfiken och tror på.

Vill du veta hur andra gör för att nå sina sparmål? Här har vi samlat de populäraste sparmålen i olika åldrar. Du kan också se hur mycket andra sparar, vilka aktier och fonder som är populärast just nu – och hur snabbt du kan nå dina mål.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg