PPM – En tidig julklapp på 7 000 kr

Av Johanna Kull

07 dec 18

Share

Grattis, i nästa vecka får alla som arbetar en tidig julklapp på ca 7 000 kronor. En del mer, max drygt 11 000 kronor. Det är ett helt års premiepensionspengar som landar på kontot.  Vill du ändra vilka fonder pengarna går in i har du några dagar på dig.

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du själv får bestämma över och hit sätts det varje månad av en summa motsvarande 2,5 procent av din lön upp till ca 42 000 kr. Själva insättningen till just ditt konto sker dock bara en gång per år. Och nu är det dags. På tisdag kan du logga in på Pensionsmyndighetens hemsida och se hur du fått en insättning på i snitt 7 000 kr. Kanske kan vi till och med se det under måndag kvällen.

Du behöver inte göra någonting

Att du får insättningen betyder inte att du måste agera. Gör du ingenting kommer pengarna att sättas in i den fondfördelningen du har nu. Antingen AP7 Såfa om du valt att ligga kvar i icke vals-alternativet eller i de fonder du valt själv. Vill du ändra detta val måste du göra det senast söndag 9 december.

Söndag sista dag att välja fonder

Den som vill byta fonder eller ändra fördelning innan de nya pengarna placeras bör därför agera nu. Senast den 9 december måste fondbyten genomföras om förändringen ska hinna slå igenom. Därefter pausas möjligheten att byta fonder i ett par dagar och fondbyten eller ändrad fördelning som begärs från den 10 december läggs på kö och genomförs tidigast den 14 december.

Se det som ett tillfälle att utvärdera

Även om du är nöjd med dina val så är det här ett bra tillfälle att ge sitt pensionssparande lite kärlek. Att logga in på Pensionsmyndigheten och minpension.se och se över vilka försäkringar och fonder du faktiskt sparar i.

och räds inte börsoron

Till pensionen sparar vi i regel länge. Då spelar senaste månadernas skakiga börs mindre roll. Börsnedgångar som den vi sett/ser nu är dessutom vardagsmat. Och något som vi sett varje år förutom ett sedan 2006. Ingenting att helt ändra sin sparplan för med andra ord. Nej, pensionsspara även fortsättningsvis utifrån din ålder.

Här kan du läsa mer om hur du maxar premiepensionen och här ett rykande färskt avsnitt av Avanzapodden, helt dedikerat åt premiepensionen. Där avslöjar vi också vem av mig och Nicklas som fått bäst avkastning i vår premiepension senaste året.

Vilka pensionsfrågor har du?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg