Presidentvalet i USA ger börsen ny energi

Historiskt har amerikanska presidentval lett till ökad volatilitet på marknaden, så även denna gång. Men faktum är att börsen inte var en tidsoptimist denna gång, redan 23 oktober fick vi en rejäl ökning i volatilitetsindexet VIX för att toppa 28 oktober. Därefter ser det ut som att börsen bottnade i fredags när vi samtidigt lade oktober till handlingarna. Sedan dess har Stockholmsbörsen nästan stigit +6%.

Marknaden ogillar osäkerhet

Marknaden gillar inte osäkerhet, det leder till att många drar ned på risk och ställer sig utanför marknaden helt eller delvis. Presidentvalet är på intet sätt över men mycket pekar på att Joe Biden går segrande ur valet. Röster har även höjts för att en relativ jämn maktbalans i senaten och representanthuset kan borga för ”more of the same” utan hög risk för, i marknadens perspektiv, kallduschar åt något håll. Detta leder såklart till minskad risk och torkar upp den våta filten över marknaden. Risken är möjligtvis att vi inte får välbehövliga reformer.

Men när valet är lagt till handlingarna kan vi förvänta oss att fokus ånyo riktas mot ett stimulanspaket till de amerikanska hushållen. Dessutom kan man hoppas på positiva besked om eventuellt vaccin i kampen mot coronaviruset och förbättrade relationer med Kina.

Sektorerna som stiger i samband med valet

Techsektorn som gått lite sämre den senaste månaden fick ordentligt med vind i seglen. Det är den största sektorn i USA och nu med en andra våg så lär strålkastaren fortsätta riktas mot dessa välpositionerade bolag. Men vän av ordning får såklart påminna om att värdering inte är orelevant. Men faktum är att tech har underpresterat många andra sektorer i S&P500 senaste månaden. Nu minskar nog risken för politiken i USA kommer gå hårt åt sektorn. När techsektorn får förnyad kärlek så ger det även vind åt hela börsen eftersom det är den absolut största sektorn, dubbelt så stor som näst största sektorn hälsovård. På tal om det, hälsovård är den sektor som gått allra bäst sedan valdagen.

En kuriosa är att skillnaden i den relativa avkastningen för tillväxtbolagen i S&P500 under gårdagen jämfört med värdebolagen var den högsta sedan maj 2000.

Avkastning på dig,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter fraån Avanza. 

Relaterade inlägg