Så har Private Banking-kunderna agerat i maj

Av Avanza

02 jun 22

Share

Maj har varit en månad med stora rörelser på dagsbasis där det inte varit ovanligt att index rört sig mer än 1% dagligen. Utöver detta fick vi i början av maj också uppleva en flash crash där index inom några minuter sjönk cirka 8% för att sedan snabbt återhämta sig. Orsaken till detta var fat fingers från en medarbetare hos Citi.

Frekvens daglig avkastning OMXSPI 10 år

Vi har kikat på den dagliga avkastningen på Stockholmsbörsen under de senaste tio åren vilket framgår av histogrammet ovan. Det är bara under 5% av tiden som Stockholmsbörsen genererat en dagsförändring som är större än 2,15%.

För maj månad i år har vi sett en dagsförändring (stängningskurs mot stängningskurs) på mer än 2,15% vid fyra handelsdagar av 20, så 20% av tiden. Den 9 maj stängde börsen ned 3,3% och övriga tre dagar stängde upp mellan 2,35% och 4,05% (fredag 27 maj). Detta visar hur pass stor osäkerhet som just nu råder på börsen och sannolikt får vi vänja oss vid denna typ av marknad för en längre tid.

Under andra halvan av månaden har index visat styrka men när vi summerar utvecklingen för hela maj landar vi fortsatt med en röd månad, femte månaden i rad. Maj är dock den minst dåliga månaden hittills i år där index slutade ned -0,79%. Trots positiva indikationer i index finns fortsatt många orosmoln kvar på börshimlen där inflationen tar ett stort utrymme. Frågan är om vi nu är inne i ett björnrally eller om vi sett botten för den här gången?

OMXS30 index under maj
Källa: Infront

 

Mest handlade aktierna i maj

Aktiehandel i maj Private Banking hos Avanza
*Swedish Match, LeoVegas, GHP Specialty Care och Svedbergs B pågående bud av bolagen.

 

Listan över de aktier som nettoköptes mest under månaden toppas av Investor B. Här har man även sällskap av insynsköpen som duggat tätt senaste tiden vilket alltid är ett gott tecken. Totalt har insynspersoner köpt aktier i bolaget för cirka 5 miljoner kronor i maj. På temat insynsköp återfinns även Hennes & Mauritz B där storägaren Stefan Persson köpt aktier till ett belopp om 522 miljoner kronor. I Tele2 däremot har storägaren Kinnevik valt att avyttra ett stort antal aktier, 30% av sitt innehav motsvarande ett belopp om cirka 6 miljarder kronor. Jag noterar att aktiviteten av insynstransaktioner är hög för tillfället.

Om vi övergår till listan över aktierna som nettosåldes mest under månaden finner vi flera bolag som fått bud om uppköp. För både Svedbergs B och GHP Specialty Care kom budet innan maj men där många sparare valt att ta hem vinsten genom försäljningar istället för att tacka ja till buden. Capio som lade budet på GHP Specialty Care fick in knappt 97% av aktierna och har under månaden påkallat tvångsinlösen av resterande del och även avnoterat aktien. För Svedbergs B var det ett budblicktsbud där budgivaren Stena Adactum fick in 9,5% av aktierna och inte valt att förlänga tiden. Aktien handlas därför fortsatt på börsen.

En stor nyhet skedde 11/5 när Philip Morris offentliggjorde ett bud på Swedish Match om 106 kr/aktie. Även här har många sparare valt att sälja sina aktier istället för att fullfölja uppköpsprocessen. Aktien handlas nu några procent under budkursen vilket indikerar på att marknaden inte är helt säker på att uppköpet faktiskt kommer gå igenom. Sist men inte minst har också LeoVegas sålts av under månaden där det också kommit ett bud på bolaget. Budet kom från MGM Resorts 2/5 på en kurs om 61kr/aktie. Här tycks marknaden vara mer övertygad om att uppköpet kommer gå igenom då aktien handlas till dryga 60kr.

Mest handlade fonderna i maj

Fondhandeln för maj månad visar att Sverigefonder fortsatt är den kategori som lockar flest nya köp. Listan över populäraste köp av fondkategori är väldigt lik månaden före men med undantaget att tillväxtmarknader tagit över fjärdeplatsen från ny teknik.

US Dollar / SEK maj
Källa: Infront

 

Under månaden har dollarkursen mot den svenska kronan haft en sidledes utveckling där vi kan summera utvecklingen för maj till -0,68% mot SEK. Vid månadsskiftet handlas en dollar under 10 SEK igen. Att dollarkursen trots allt ligger kvar på en hög nivå kan vara en av förklaringarna till att globalfonderna även den här månaden inte toppar listan för nya köp.

Listan över mest sålda fondkategori visar att Brasilenfonder har sålts under månaden. Landet tampas med en hög inflation på cirka 12% där landets centralbank i början av maj höjde räntan med en procentenhet från 11,75% till 12,75%. Så sent som 2021 låg räntan på 2%. Investerare har valt att lämna specifika Brasilienfonder för att bredda sig mot bredare tillväxtfonder med större geografisk exponering.

Fondhandel i maj Private Banking
Listan över mest sålda fondkategori enligt ovan är endast fyra då resterande kategorier hade nettoköp.

Fondhandel i maj Private Banking

Listan över mest nettoköpta enskilda fonder visar fortsatt en tro från investerare på tillgångsslaget aktier då samtliga är aktiefonder med undantag för Avanza 75 där 65-85% av fonden har aktieexponering. Då marknaden haft ett tufft år kommer investerare in på lägre nivåer än vid årsskiftet vilket kan göra stor skillnad på avkastningen för en långsiktig investerare.

Bland mest sålda enskilda fonder hittar vi många andra typer av fonder än aktiefonder. Spiltan Högräntefond har sålts av flest investerare vilket är en fond som huvudsakligen investerar i företagsobligationer. Nu när räntan börjat gå upp, och mycket tyder på ytterligare uppgång, samtidigt som kreditspreadarna för de underliggande bolagen ökar, sjunker värdet på denna typ av fond.

Vi hittar också Gladiator på listan över mest sålda fonder. Fonden har under månaden upphört att finnas i sin tidigare form och haft en sammanslagning med Adrigo Small & Midcap L/S C.

Nu är rapporterna för första kvartalet synade som generellt visade att många bolag fortsatt fundamentalt går bra. Vi börjar så smått gå in i sommaren där volymerna på börsen brukar vara mindre än under andra perioder. Vi kan även se att den negativa börsutvecklingen börjar avta men det är fortsatt stora rörelser intradag. Förhoppningsvis kan vi snart få se en lite lugnare börs lagom till semestrarna.

Ha en fin månad!

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg