Rusta inför hösten – så får du en ekonomi i toppskick

Av Avanza

10 aug 22

Share

Hösten närmar sig så varför inte passa på att rusta din ekonomi för att stå redo när tiderna blir mörkare? Här ger jag några tips – men ge dig inte på allt samtidigt, då blir projektet plötsligt övermäktigt.

Gör en nystart av ekonomin

För många är hösten en nystart. Man köper en ny ryggsäck inför skolstarten, åker till Ikea för att sätta upp det första egna boendet och återaktiverar gymkortet som legat bortglömt i den lika bortglömda träningsväskan. Men varför inte förbereda din ekonomi genom en stadig förtöjning så att du står rustad inför höststormarna?

1. Rensa ut dyra smålån

Att ta lån för att finansiera sin konsumtion har aldrig varit enklare än i dag och blir allt vanligare. Inte minst under sommaren tenderar de här lånen att stiga när utgifterna stiger. Samtidigt kan kostnaderna för den här typen av lån snabbt skena iväg för att snart överskrida hela det lånade beloppet. Därför är det med just dessa lån du ska börja din höststädning för att få en ekonomi i balans inför hösten. Börja med de lån som har högst ränta (även om det är de minsta lånen) och arbeta dig vidare.

2. Bygg upp din buffert

När de dyra konsumtionslånen jobbats bort är det dags att börja bygga en buffert. En rimlig utgångspunkt för en buffert är ungefär tre månadslöner. Då bufferten är till för oväntade händelser behöver den också anpassas efter just din livssituation. En familj med hemmaboende barn i ett ägt boende med bil behöver till exempel oftast ha en större buffert än ett singelhushåll i en hyresrätt. Då en buffert ska användas till det oväntade – som mycket väl kan inträffa i morgon – ska den inte vara på börsen utan på ett sparkonto, gärna med lite ränta.

Tips! Om du tycker att det är svårt att låta bli att nalla från bufferten kan du placera den hos en annan bank där det kan ta några dagar för dig att komma åt pengarna. Därmed får du en spärr som hindrar dig när det kortsiktiga vill ställa sig framför det långsiktiga.

Tips! Här kan du läsa mer om hur man kan tänka kring buffert.

Har du redan en buffert på plats kan du se över om du får någon ränta på ditt sparande. Annars kan det vara en god idé att se om du hittar alternativ som ändå ger lite tillbaka på dina pengar.

Annons

3. Jämför dina bolån

För många av oss är räntan på bolånet en månadsdragning. Vi är också många som betalar för mycket för vårt bolån. Det är bra att regelbundet se över räntan man betalar och jämföra den med andra bolånegivares snitträntor. Om du så bara lyckas få ner din ränta med 0,2 procentenheter motsvarar det 167 kronor i månaden för varje miljon kronor som du har i lån. Ett lån på tre miljoner kronor innebär 500 kronor i lägre räntekostnader varje månad. På ett år är det 6 000 kronor som kan göra mycket bättre nytta än hos din bolånegivare.

Visste du att du kan ansöka om bolån hos oss? Här kan du jämföra ditt bolån för att se hur mycket du kan spara.

Tips! Använd oberoende Konsumenternas Bank och finansbyrå för att snabbt få en överblick av vad de olika bolåneaktörerna har för genomsnittsränta.

Tips! Här kan du läsa mer om hur man kan förhandla ner din bolåneränta.

4. Se över ditt sparande

Även om du har ett autogiro med en automatisk fördelning mellan olika fonder varje månad är det en god idé att någon gång per år ta en titt på hur ditt sparande utvecklats. Kanske har en fond dragit iväg och vuxit sig mycket större än vad du tänkte från början. Det är ju trevligt när sparandet går bra men risken ökar också när du blir mer exponerad mot en viss marknad. Därför kan det vara läge att behålla den välvuxna fonden, som ju ändå presterat bra, men att fördela om månadsinsättningarna och istället öka dina innehav i en annan region eller sektor för att få en balanserad risknivå i ditt sparande.

Tips! Här  kan du läsa mer om att rebalanserar sin portfölj.

5. Sätt upp sparmål

Att skapa sparmål är ett enkelt och effektivt sätt för att lyckas spara till något särskilt. Det kan handla om en resa, nästa sommarsemester eller kanske den där nya bilen med extrautrustning (min dröm är ett panoramatak). Med vår nya funktion Sparmål kan du döpa ditt sparande (till exempel ”Se stjärnorna genom biltaket”), ställa in tidshorisont och se hur mycket du behöver spara för att nå målet. Men tänk på att om ditt mål finns inom fem år ska pengarna placeras på ett sparkonto och inte på börsen.

Tips! Här kan du lära dig mer om vår nya funktion sparmål.

6. Rensa ut onödiga avgifter i ditt pensionssparande

Ett typiskt sparmål är pensionssparandet. Men för många av oss som bytt arbetsgivare har vi pensionen utspridd hos flera olika aktörer. Därför är en god idé att skaffa dig en fullständig bild av var du har dina pensionspengar och vad de har för avgifter.

Pensionen är ett långsiktigt sparande och avgifterna är därför extra viktiga att hålla låga för att sparandet ska få goda förutsättningar att växa. Det är relativt vanligt att pensionsförvaltare, förutom en avgift för själva produkten, även tar ut en skalavgift som kan komma att äta upp stora delar av din pension. Avsätt därför en stund åt att identifiera var du har dina pensionssparanden, vad de kostar och om det är värt att flytta dem till ett billigare alternativ. Hos oss på Avanza tar vi inte ut några skalavgifter för pensionssparande och du kan välja mellan att placera i både fonder och aktier.

Tips! Här kan du läsa mer om skalavgifternas förbannelse.

Tips! Här kan du läsa om flytt av tjänstepension till oss på Avanza.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat att vi ger tillbaka alla avgifter på alla fonder? Det sker helt automatiskt för dig som inte kommit över 50 000 kronor i samlat sparande hos oss. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Lycka till med städandet!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg