Så bör du tänka kring pensionssparandet

Hur ska jag agera med mitt pensionssparande? En vanlig fråga såväl vid börsnedgången i höstas, som nu när börsen stiger. Och det är klar att vårt sparande påverkas av såväl handelskonflikter som glada bolagsrapporter, men det betyder inte att vi ska låta dessa saker påverka hur vi sparar. Det kan tvärtom bli kostsamt. Låt mig förklara varför.

Börsåret 2019 har haft en flygande start. Stockholmsbörsen är i skrivande stund upp 8% sedan årsskiftet och bolagsrapporterna som rullat in i dagarna är överlag positiva. Men det är en bräcklig optimism. För den recessionsoro som ändå får sägas vara huvudorsaken till den trista avslutningen på 2018, den är kanske inte överhängande men finns helt klart kvar. Ekonomin i världen saktar in. Den stora frågan är i vilken fart och vilken effekt det får på börskurserna, eller är det verkligen något att fundera över?

Fokusera på det du kan styra över

De största riskerna mot fortsatt börsuppgång enligt internationella investerare är:

Handelskrig

Amerikanska räntehöjningar

Avmattning i kinesisk ekonomi.

Alltså frågor som varken du eller jag kan styra det minsta lilla över. Då borde vi rimligtvis inte heller låta dem styra över vårt pensionssparande. Nej, låt oss fokusera på det som vi kan påverka. Att vi har ett brett sparande som tål en en avmattning i ekonomin. För ekonomin går i cykler. Så mycket vet vi.

När det gäller pensionssparande kommer vi hinna gå igenom många cykler innan det är dags att använda pengarna. Bara de senaste 20 åren (en kort tid i pensionssparar-sammanhang) har vi hunnit avverka en IT-bubbla, en finanskris, en skuldkris och en massa brus däremellan. Händelser som definitivt har märkts av på börsen, och under nedgången 2008 sved det ordentligt för den som hade sitt sparande i aktier- och eller aktiefonder. Detta till trots är Stockholmsbörsen, inklusive utdelningar, upp 215% sedan 1 januari 2000 till idag. 10 000 kronor har alltså växt till 35 000 kronor.

Visst kan Trumps nästa tweet eller antalet sålda bilar i Kina påverka dina fonder i det korta perspektivet, men över tid det finns det så mycket annat som spelar in och utan att tveka vågar jag hävda att aktier och/eller aktiefonder är det bästa alternativet i ett långsiktigt sparande. Det är det som historiskt har gett bäst avkastning, om än ojämn. Det är ingen rak linje. Men över tid växer ekonomin och börsen stiger. Så har det varit de senaste 100 åren, och jag kan inte se varför de kommande årtiondena skulle bli annorlunda.

Alltså, fokusera på det du kan styra över själv och låt tiden du har kvar till pension avgöra ditt sparval. Här har jag skrivit om hur du pensionssparar bäst utifrån din ålder.

Dyrt att försöka tajma marknaden

Det betyder inte att nedgångar som den vi såg 2008 inte svider. Det gör de. Men de är svåra att undvika och hör lite till spelets regler. Visst kan man försöka tajma marknaden, med det riskerar att bli kostsamt. I bästa fall kanske du lyckas undvika de värsta nedgångsdagarna, men med stor sannolikhet missar du då även de bästa dagarna. Och det är dyrt. Under 20-årsperioden 1993-2013 räckte det med att missa 10 dagar på amerikanska börsen för att nästan halvera sin avkastning. Om vi räknar med 250 börsdagar på ett år så innebär 10 dagar på två decennier 0,2% av antalet börsdagar, vilka alltså gör halva skillnaden. Det tål att tänkas på, och säger någonting om svårigheten att tajma marknaden.

Stort lycka till med pensionssparandet!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg