Så hög blir skatten på ISK 2024

Av Avanza

24 nov 23

Share

Nu står det klart att skatten på ISK höjs till 1,086% nästa år – vilket är den högsta skattenivån sedan ISK infördes. På bara två år har skatten på den mest populära kontoformen hos oss därmed blivit tre gånger så hög för småspararna.

För den med 100 000 kronor på sitt konto blir skatten då 1 086 kronor. I bilden nedanför kan du se några exempel på vad skatten blir i kronor beroende på hur stort ditt sparande är.

Annons

Varför blir skatten så hög nu?

Schablonskatten på ISK baseras på statslåneräntan, och sedan adderas en procentenhet ovanpå det. Bakgrunden är att många år av låg inflation och låga räntor gjorde att statslåneräntan låg kring nollan – därför införde man en golvnivå och la till ytterligare 1 procentenhet så att schablonintäkten inte skulle vara lägre än 1,25%. Alltså: Statslåneräntan + 1% = mer än 1,25%.

Det har fungerat bra fram till nu på senare år, då räntorna tickat upp igen och statslåneräntan (2,62% år 2023) ligger en bra bit över golvnivån på 1,25% – utan att man adderar den där extra procentenheten. Att ett nytt ränteklimat kräver en ändring av beskattningen på ISK blir extra tydligt när man tittar på hur det sett ut historiskt.

Här kan du läsa mer om hur skatten på ISK fungerar.

Så är det fortfarande gynnsamt att spara på ett ISK?

För att ISK ska vara gynnsamt med nästa års räntenivå så måste avkastningen överstiga Schablonintäkten (som i år är 2,62% + 1%= 3,62%). Historiskt har börsen avkastat mer än så, och man bör tänka på den genomsnittliga avkastningen snarare än varje enskilt år. Så över tid är det fortfarande gynnsamt att spara på ett ISK för de allra flesta.

En annan av de starkaste fördelarna med att spara på ett ISK är att du inte behöver tänka på att deklarera dina affärer, utan det kommer förtryckt på deklarationen.

// Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg