Så investerar du smartare i aktier

Av Avanza

10 jul 23

Share

Att investera långsiktigt i aktier är ett klokt sätt att ge sina pengar förutsättningar att växa rejält över tid. Hos oss äger närmare 1,2 miljoner kunder enskilda aktier. Men hur gör man för att ta sitt aktiesparande till nästa nivå? Att förhålla sig till en investeringsstrategi kan vara ett bra sätt att strukturera sina investeringar. Låt oss titta närmare på det.

Det finns förmodligen lika många investeringsfilosofier och strategier som vad det finns investerare. För att lyckas långsiktigt gäller det att hitta det som passar dig allra bäst. Fördelen med att förhålla sig till en uttalad strategi är att det blir enklare att navigera i stormiga börstider eller lägga band på sig själv i febriga tider då börsen stiger kraftigt.

Annons

Hur fungerar investeringsregler?

Investeringsregler handlar om att ha en strategi för hur du ska förhålla dig till börsen och ditt sparande för att i slutändan nå dina mål. Reglerna kan handla om hur många bolag du ska ha i portföljen, hur stor vikt varje enskilt innehav maximalt får utgöra eller huruvida utdelning är ett krav.

Genom att skapa ett ramverk av investeringsregler i ditt sparande kommer du enklare kunna fatta rationella och konsekventa beslut.

Från tid till annan surnar börsen till och sjunker som en sten, åtminstone kan det kännas så. I sådana lägen är det vanligt att man tar mindre genomtänkta beslut som baseras på magont snarare än genomtänkta rationella beslut. Därför kan det vara bra att försöka reflektera kring och skaffa investeringsregler för ens sparande innan dess, som man sedan kan luta sig mot när det piskar upp till storm.

Hur utarbetar jag egna investeringsregler?

Att utarbeta egna investeringsregler är inte så svårt men får gott ta en stund. Dessutom kommer dina regler att utvecklas och förädlas över tid i takt med att du befinner dig i olika faser i livet samtidigt som du blir mer erfaren.

Det hela handlar helt enkelt om att ha en struktur och ett förhållningsätt till investeringar och din portfölj. På så sätt undviker du att famla i mörkret och ökar sannolikheten för att rida ut stormiga tider på börsen.

Så vad ska jag ha för regler? Här nedanför hittar du en buffé av olika regler att inspireras av. Det viktigaste för att investera lite smartare är att ha en plan och att vara kapten över skutan. Att sakna investeringsregler på börsen är som att försöka orientera i skogen utan karta.

Inspireras av punkterna och skapa ett eget ramverk av investeringsregler utifrån dem:

  1. Vad är syftet med mina investeringar?
  2. Vad har jag för tidshorisont?
  3. Vad har jag för risktolerans, hur mycket får det svänga?
  4. Hur många olika innehav ska jag ha i portföljen?
  5. Kan jag investera i alla bolag oavsett börsvärde?
  6. Hur hög vikt får varje enskilt bolag utgöra?
  7. Måste bolagen jag investerar i gå med vinst på sista raden?
  8. Måste bolagen jag investerar i ge utdelning?
  9. Om utdelning är viktigt, bör jag fokusera på hög direktavkastning eller hög utdelningstillväxt?
  10. Hur ofta bör jag rebalansera portföljen?
  11. Får jag investera i utländska aktier?
  12. Hur stor andel av portföljen får jag ha i utländska aktier och därmed utländsk valuta?
  13. Hur ska jag förhålla mig till höga värderingar?
  14. Bör jag ha krav på historik i de bolag som jag investerar i såsom exempelvis omsättningstillväxt, marginaltrend, vinsttillväxt och/eller utdelningstillväxt?
  15. Är det viktigt för mig att bolaget har ägare av ”kött och blod” eller en VD som följer pilotskolan?
  16. Vad krävs för att jag ska sälja en aktie?
  17. Hur mycket ska jag spara löpande och hur ska jag agera när börsen surnar till, för att dra nytta av marknadens volatilitet.
  18. Hur stor kassa bör jag ha i portföljen?
  19. Ska jag återinvestera den löpande utdelningen? Bör den i så fall återinvesteras i samma bolag eller kan jag påta på i den finansiella trädgården och investera slanten där den gör bäst nytta för stunden?
  20. Hur ska jag förhålla mig till belåning?
  21. Hur ska jag tänka kring taktisk allokering i det korta perspektivet jämfört med strategiskt i det långa perspektivet?
  22. Hur lär jag mig av mina misstag och drar lärdom av dem?

    Annons

Så förhåller sig en fondförvaltare till några av punkterna

När det kommer till antal aktier i portföljen så måste en vanlig investeringsfond ha minst 16 olika innehav. Maxvikt för ett enskilt innehav är 5% men ingen regel utan undantag. Vanliga investeringsfonder (UCITS) får ha vikter på 10% i enskilda aktier så länge dem tillsammans inte överstiger 40% av fondförmögenheten.

När det kommer till rebalansering av portföljen så görs det ofta halvårsvis i index. Det kan ju vara ett gott intervall i din portfölj också. Antingen säljer man lite av det som gått bra och fyller på i det som gått sämre – eller så låter man i stället utdelningar och nysparande gå till de innehav som har lägst vikt. Här kan man såklart fundera på om det är klokt att ”sälja vinnare och köpa förlorare” men alla aktier går ju sällan lika bra vid samma tidpunkt. Det viktigaste är att sammansättningen av aktier i portföljen är bra och att den består av bolag som du tror på.

Hur mycket oinvesterade pengar ska man ha då? En vanlig fond får ha uppemot 10% i kassa men jag skulle nog säga att även hälften av det är att anse som högt. Här kan det vara klokt att komma ihåg att volatilitet, alltså svängningar i marknaden, är den kortsiktiges huvudvärk och den långsiktiges möjlighet. Ofta får vi en korrektion årligen, alltså en nedgång på minst -10% från topp till botten. I år har vi redan betat av den första och i samband med dessa brukar kan det vara bra att sätta lite extra pengar i arbete, om man har en kassa.

Lär dig mer genom att läsa böcker och lyssna på poddar

Ju mer man lär sig om sparande och investeringar desto mer inser man att man inte kan. Det är å ena sidan frustrerande å andra sidan charmen för oss som är bitna. Ett sätt att öka din kunskap och förståelse kring marknaden är att läsa böcker och lyssna på podcasts. Här är några rekommendationer för en solig sommardag.

5 böcker om investeringar på börsen och aktier:

  1. One Up on Wall Street
  2. 100-baggers
  3. The Psychology of Money
  4. Bli grymt rik på aktier
  5. The Motley Fool Investment Guide
  6. Tradingguiden

Utöver att läsa böcker så finns mycket att lära via Warren Buffetts brev till aktieägarna. På Berkshire Hathaways hemsida finns ett arkiv från 1977 och framåt.

Här är det på sin plats att även tipsa om Howard Marks insikter som han frikostigt delar med sig av via Oaktree Capitals hemsida i ett arkiv som sträcker sig ända bak till 1990.

5 poddar om ekonomi och börsen:

Det finns ett flertal intressanta poddar som hjälper dig att hålla dig uppdaterad på marknaden, här är några tips!

  1. Avanzapodden
  2. In Good Company
  3. Invest like the best
  4. Mad Money (samt övriga av CNBC:s poddar)
  5. Motley Fool Money

Stort lycka till med att ta fram de investeringsregler som passar just dig!

Glad sommar,

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg