Så investerar hallänningarna på börsen

Av Avanza

01 dec 20

Share

Nu är vi en bra bit över 1 miljon avanzianer men bakom den siffran gömmer sig ju faktiskt 290 kommuner och 21 län. Det gör mig nyfiken att titta lite närmare på hur olika delar av Sverige sparar och investerar. I det här inlägget ska vi kika lite närmare på hur hallänningarna hos oss sparar, så låt oss dyka rakt ned i siffrorna.

Den genomsnittlige hallänningen hos oss är en 39 årig man, investerar i aktier och har ett kapital på 358 060 kronor i snitt eller 35 867 kronor i median. 64% av hallänningarna är män och 36% av dem är kvinnor i dagsläget.

Tid och avkastning är ju som bekant de två absolut viktigaste faktorerna för ett långsiktigt lyckosamt sparande. Så hur mycket behöver en 20-åring egentligen spara för att nå 358 060 kronor på sin 39-årsdag? Sparhorisonten är då 19 år och givet ett månadssparande på 800 kronor till en genomsnittlig årlig avkastning på 7 procent så når man faktiskt den summan. 30-åringen behöver spara 2 400 kronor i månaden för att, givet 7 procents årlig avkastning i snitt, nå den summan.

Hur mycket månadssparar hallänningarna ?

Ett gyllene riktmärke brukar sägas vara att försöka spara 10 procent av din disponibla inkomst, alltså lönen som trillar in på kontot efter skatt. Även om det är värt att påminna om att det bästa sparandet är det som blir av. Hallänningarna månadssparande uppgår till 2 449 kronor i snitt. Om vi tittar på samtliga kunder så ligger det genomsnittliga månadssparandet på 2 470 kronor och mediansiffran landar på 1 100 kronor.

Hur ser fördelningen mellan aktier och fonder ut?

Här sticker helt klart tillgångsslaget aktier ut. 6 av 10 sparkronor återfinns investerade i aktier medan ungefär var fjärde krona återfinns i fonder. Det finns också lite torrt krut på deras konton, närmare var sjunde sparkrona ligger på sparkonto just nu. Övriga tillgångar såsom exempelvis börshandlade produkter utgör några procent av det totala sparandet. Kikar vi lite närmare på aktieägandet så ser vi föga förvånande ett starkt Home Bias. Alltså en förkärlek till svenska aktier. Därefter letar sig många vidare till USA och Kanada som är de mest populära utländska marknaderna.

Hur ser riskspridningen ut i portföljen?

Då har vi konstaterat att det är fördel aktier för hallänningarna men att många ändå äger lite fonder också. Men hur bra riskspridning har de då? I riket i stort vet vi att snittsiffran är 4,1 olika bolag i portföljen medan nästan varannan nöjer sig med blott en enda aktie enligt Euroclear. En risk som får anses vara onödigt hög.

Var femte hallänning nöjer sig med blott en enda aktie i portföljen och närapå varannan har 1-3 olika aktier. Nästan var femte person har minst 12 olika aktier i portföljen, en riskspridning som ändå får anses vara okej.

På fondsidan ser vi samma tendens, här nöjer sig 42 % med 1-2 olika fonder medan fler än varannan har 1-4 fonder. Men en klassisk fond måste ha minst 16 olika innehav så här får man ju en naturlig riskspridning redan från start. En intressant detalj är att nästan var femte person faktiskt köper fler än 9 olika fonder och 4 av 10 personer har minst 5 olika fonder.

Är hallänningarna utdelningsjägare?

I skrivande stund har Stockholmsbörsen en direktavkastning på strax över 3 procent. Kikar vi lite närmare på hur pass vanlig basföda utdelningsaktier är för våra hallänningar så ser vi att 65 procent har en direktavkastning som ligger under börsens snitt. Nästan var tredje person har en portfölj  som inte ger någon utdelning alls.

Är det börsens giganter eller de mindre pärlorna som lockar?

Hur stora börsbolag återfinns i hallänningarnas portföljer? Är det de stora anrika bolagen med stora börsvärden som favoriseras eller är det de lite mindre bolagen som lockar till köp? Storbolagen med ett börsvärde på minst 100 miljarder kronor återfinns i var femte persons portfölj. I skrivande stund är det 17 av OMXS30:s 29 bolag som tingar ett börsvärde över just 100 miljarder. Definitionen på ”småbolag” varierar men inte sällan brukar det kunna räknas upp till 50 miljarder kronor, även om det nog får räknas som ett ”förvuxet småbolag”. Men allt är såklart relativt, amerikanska bolag som Apple, Microsoft och Amazon är var för sig värda mer än hela Stockholmsbörsen. Hallänningarna har ett till synes stort intresse för lite mindre bolag, lite fler än var tredje person väljer bolag med ett marknadsvärde under 5 miljarder medan nästan var femte person fokuserar på de stora giganterna.

Mest ägda aktier och fonder

Vilka är då de mest ägda aktierna och fonderna bland hallänningarna? Låt oss kika lite närmare på det!

Oavsett om du investerar som en hallänning eller helt enkelt på ditt egna sätt så hoppas jag att det blir ett lönsamt sparande!

Avkastning på dig,
Nicklas

PS. Är du nyfiken på hur man investerar i andra delar av landet? Läs mer här:

Hur investerar skåningarna på börsen?

Hur investerar göteborgarna på börsen?

Hur investerar stockholmarna på börsen?

Så investerar Uppsalaborna på börsen

Så investerar smålänningarna på börsen

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Relaterade inlägg