Så investerar göteborgarna på börsen

Vi når snart den magiska milstolpen en miljon avanzianer men bakom den siffran gömmer sig ju faktiskt 290 kommuner och 21 regioner. Det gör mig nyfiken att titta lite närmare på hur olika delar av Sverige sparar och investerar. I det här inlägget ska vi kika lite närmare på hur Göteborgarna hos oss sparar, så låt oss dyka rakt ned i siffrorna.

Den genomsnittlige Göteborgaren hos oss är en 39 årig man, investerar i aktier och har ett kapital på 324 000 kronor i snitt eller 40 843 kronor i median. 65% av göteborgarna är män och 35% av dem är kvinnor i dagsläget.

Tid och avkastning är ju som bekant de två absolut viktigaste faktorerna för ett långsiktigt lyckosamt sparande. Så hur mycket behöver en 20-åring egentligen spara för att nå 324 000 kronor på sin 39-årsdag? Sparhorisonten är då 19 år och givet ett månadssparande på 700 kronor till en genomsnittlig årlig avkastning på 7 procent så når man faktiskt den summan. 30-åringen behöver spara 2 200 kronor i månaden för att, givet 7 procents årlig avkastning i snitt, nå den summan.

Hur mycket månadssparar göteborgarna?

Ett gyllene riktmärke brukar sägas vara att försöka spara 10 procent av din disponibla inkomst, alltså lönen som trillar in på kontot efter skatt. Även om det är värt att påminna om att det bästa sparandet är det som blir av. Göteborgarnas månadssparande uppgår till 2 340 kronor i snitt och 1 000 kronor i median. Om vi tittar på samtliga kunder så ligger det genomsnittliga månadssparandet på 2 470 kronor och mediansiffran landar på 1 100 kronor. Därmed ligger snittsiffran 5 procent lägre och mediansiffran 9 procent lägre i Göteborg än riket i stort.

Hur ser fördelningen mellan aktier och fonder ut?

Här sticker helt klart tillgångsslaget aktier ut. Lite mer än varannan göteborgare äger aktier medan ungefär var tredje person sparar i fonder. Det finns också lite torrt krut på deras konton, närmare 16 procent håller kontanter på kontot just nu. Övriga tillgångar såsom exempelvis börshandlade produkter utgör några procent av det totala sparandet. Kikar vi lite närmare på aktieägandet så ser vi föga förvånande ett starkt Home Bias. Alltså en förkärlek till svenska aktier. Därefter letar sig många vidare till USA och Kanada som är de mest populära utländska marknaderna.

Hur ser riskspridningen ut i portföljen?

Då har vi konstaterat att det är fördel aktier för göteborgarna men att många ändå äger lite fonder också. Men hur bra riskspridning har de då? I riket i stort vet vi att snittsiffran är 3,9 olika bolag i portföljen medan varannan nöjer sig med blott en enda aktie enligt Euroclear. En risk som får anses vara onödigt hög.

Var fjärde Göteborgare nöjer sig med blott en enda aktie i portföljen och närapå varannan har 1-3 olika aktier. Var sjätte person har minst 12 olika aktier i portföljen, en riskspridning som ändå får anses vara okej.

På fondsidan ser vi samma tendens, här nöjer sig nästan varannan göteborgare med 1-2 olika fonder. Men en klassisk fond måste ha minst 16 olika innehav så här får man ju en naturlig riskspridning redan från start. En intressant detalj är att nästan var fjärde person faktiskt köper fler än 9 olika fonder och nära på varannan person har minst 5 olika fonder, om vi får unna oss lite förlåtande överslagsräkning.

Är Göteborgarna utdelningsjägare?

I skrivande stund har Stockholmsbörsen en direktavkastning på strax över 3 procent. Kikar vi lite närmare på hur pass vanlig basföda utdelningsaktier är för våra göteborgare så ser vi att 55 procent har en direktavkastning som ligger under börsens snitt. Nästan var fjärde person har  en portfölj  som inte ger någon utdelning alls.

Är det börsens giganter eller de mindre pärlorna som lockar?

Hur stora börsbolag återfinns i Göteborgarnas portföljer? Är det de stora anrika bolagen med stora börsvärden som favoriseras eller är det de lite mindre bolagen som lockar till köp? Storbolagen med ett börsvärde på minst 100 miljarder kronor återfinns i var femte persons portfölj. I skrivande stund är det 17 av OMXS30:s 29 bolag som tingar ett börsvärde över just 100 miljarder. Definitionen på ”småbolag” varierar men inte sällan brukar det kunna räknas upp till 50 miljarder kronor, även om det nog får räknas som ett ”förvuxet småbolag”. Men allt är såklart relativt, amerikanska bolag som Apple, Microsoft och Amazon är var för sig värda mer än hela Stockholmsbörsen. En intressant spaning är att storbolagen ägs av var fjärde stockholmare men blott var femte göteborgare. Istället ser vi faktiskt en markant skillnad i aptit för de allra minsta bolagen. Andelen göteborgare som investerar i bolag med ett börsvärde under 1 miljard kronor är dubbelt så hög jämfört med stockholmarna.

Mest ägda aktier och fonder

Vilka är då de mest ägda aktierna och fonderna bland Göteborgarna? Låt oss kika lite närmare på det!

 

Oavsett om du investerar som en göteborgare eller helt enkelt på ditt egna sätt så hoppas jag att det blir ett lönsamt sparande!

Avkastning på dig,
Nicklas

PS. Är du nyfiken på hur man investerar i andra delar av landet? Läs mer här:

Hur investerar skåningarna på börsen?

Hur investerar stockholmarna på börsen?

Så investerar Uppsalaborna på börsen

Så investerar hallänningarna på börsen

Så investerar smålänningarna på börsen

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg