Så investerar miljonärerna i fonder!

Idag har 35 000 svenskar mer än en miljon kronor i sparande hos Avanza. Under fliken Aktieinspiration på vår sajt uppdaterar vi löpande en lista över de aktier vars ägare i störst utsträckning är miljonärer. I inlägget nedan kompletterar vi med en uppdaterad bild över hur miljonärerna placerar i fonder just nu.

Varför är det intressant att studera hur miljonärerna investerar?

Desto mer sparkapital vi har, desto mer tid lägger vi på att ta hand om våra pengar – det visar statistiken. Kunder med mindre än 10 000 kr i sparande hos Avanza loggar i snitt in 23 dagar om året medan de med över 1 miljon kr i snitt loggar in till sina konton 144 dagar per år.

bild1

Över tid ser vi också i såväl upp- som nedgångsperioder på börsen att avkastningen korrelerar med kapitalstorleken – dvs kunder med mer kapital tenderar att ha en bättre avkastning. Därför tycker vi det är intressant att analysera dessa kunder i jakt på framgångsrika strategier och mönster som fler kan ta del av.

Miljonärernas fondsparande

Bland miljonärerna hos Avanza sparar idag två tredjedelar i fonder. Bryter vi ned miljonärernas fondkapital per fondtyp ser vi att 6 av 10 kronor är investerade i aktiefonder.

bild2

Bland placeringarna i aktiefonder lägger miljonärerna just nu drygt hälften av pengarna i Sverigefonder, följt av 16% i globalfonder, 12% i tillväxtmarknadsfonder, 6% i nordiska fonder, ytterligare 6% i Europafonder och slutligen 5% i USA-fonder:

bild3

Fonderna som i störst utsträckning ägs av miljonärer

Ser vi till de aktiefonder som i störst uträckning ägs av kunder med över en miljon kr hos Avanza får vi följande lista – miljonärernas 10 favoriter:

Fonderna som i störst utsträckning ägs av miljonärerna
Fond Region Antal miljonärer
KÖP 1 SKAGEN Focus A Global 33%
KÖP 2 Affärsvärldenfonden A Sverige 31%
KÖP 3 Norron Active R Sverige 28%
KÖP 4 Allianz Europe Equity Growth A EUR Europa 28%
KÖP 5 MS INVF Global Opportunity A Global 27%
KÖP 6 SKAGEN Vekst SEK A Emerging Markets 27%
KÖP 7 ODIN Sverige C NOK Sverige 26%
KÖP 8 Schroder ISF Frontier Markets Eq A Emerging Markets 26%
KÖP 9 SPP Aktiefond Stabil A Sverige 25%
KÖP 10 Didner & Gerge Small & Microcap Global 25%

För fondfaktablad och fullständig historik, klicka på respektive fondnamn i listan.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg

Kommentarer

5 svar till “Så investerar miljonärerna i fonder!”

  1. Saknar Avanza Zero i listan, men det måste bero på att procentsatsen är hur många av fondägarna som är miljonärer.

    Inte hur många procent av miljonärerna som äger fonden.

  2. Intressant! Men det vore mycket mer intressant att se hur fondsparandet skiljer sig från icke-miljonärer!

  3. Det hade varit intressant att se hur stor del av miljonärernas resp övriga sparares kapital som är i fonder resp direktägande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.