Så investerar miljonärerna i fonder!

Av Avanza

29 apr 16

Share

Idag har 35 000 svenskar mer än en miljon kronor i sparande hos Avanza. Under fliken Aktieinspiration på vår sajt uppdaterar vi löpande en lista över de aktier vars ägare i störst utsträckning är miljonärer. I inlägget nedan kompletterar vi med en uppdaterad bild över hur miljonärerna placerar i fonder just nu.

Varför är det intressant att studera hur miljonärerna investerar?

Desto mer sparkapital vi har, desto mer tid lägger vi på att ta hand om våra pengar – det visar statistiken. Kunder med mindre än 10 000 kr i sparande hos Avanza loggar i snitt in 23 dagar om året medan de med över 1 miljon kr i snitt loggar in till sina konton 144 dagar per år.

bild1

Över tid ser vi också i såväl upp- som nedgångsperioder på börsen att avkastningen korrelerar med kapitalstorleken – dvs kunder med mer kapital tenderar att ha en bättre avkastning. Därför tycker vi det är intressant att analysera dessa kunder i jakt på framgångsrika strategier och mönster som fler kan ta del av.

Miljonärernas fondsparande

Bland miljonärerna hos Avanza sparar idag två tredjedelar i fonder. Bryter vi ned miljonärernas fondkapital per fondtyp ser vi att 6 av 10 kronor är investerade i aktiefonder.

bild2

Bland placeringarna i aktiefonder lägger miljonärerna just nu drygt hälften av pengarna i Sverigefonder, följt av 16% i globalfonder, 12% i tillväxtmarknadsfonder, 6% i nordiska fonder, ytterligare 6% i Europafonder och slutligen 5% i USA-fonder:

bild3

Fonderna som i störst utsträckning ägs av miljonärer

Ser vi till de aktiefonder som i störst uträckning ägs av kunder med över en miljon kr hos Avanza får vi följande lista – miljonärernas 10 favoriter:

Fonderna som i störst utsträckning ägs av miljonärerna
Fond Region Antal miljonärer
KÖP 1 SKAGEN Focus A Global 33%
KÖP 2 Affärsvärldenfonden A Sverige 31%
KÖP 3 Norron Active R Sverige 28%
KÖP 4 Allianz Europe Equity Growth A EUR Europa 28%
KÖP 5 MS INVF Global Opportunity A Global 27%
KÖP 6 SKAGEN Vekst SEK A Emerging Markets 27%
KÖP 7 ODIN Sverige C NOK Sverige 26%
KÖP 8 Schroder ISF Frontier Markets Eq A Emerging Markets 26%
KÖP 9 SPP Aktiefond Stabil A Sverige 25%
KÖP 10 Didner & Gerge Small & Microcap Global 25%

För fondfaktablad och fullständig historik, klicka på respektive fondnamn i listan.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg