Så investerar våra miljonärer under 30

Av Avanza

29 dec 20

Share

Vi har nu nästan 100 000 miljonärer på Avanza efter att 23 500 avanzianer nått denna milstolpe under året. Strax under 4 procent av dessa kunder är faktiskt under 30 år, men vilka investeringar favoriserar de? Låt oss spana in det!

Så sent som 2014 passerade vi 20 000 miljonärer på vår plattform. Idag sex år senare har vi nästan femdubblat antalet miljonärer och enbart tillväxten i år motsvarar samtliga miljonärer på plattformen 2014.

Vem är den typiske avanzamiljonären under 30?

En 26-årig man boendes i Stockholm. Lejonparten är män men två av tio är kvinnor. De har ett aggressivt månadssparande och en mycket god riskspridning, helt enligt skolboken. De favoriserar aktier på hemmamarknaden Sverige följt av USA, Norge och Tyskland, alltså inte helt olikt vår kundbas i stort. Bland Sveriges samtliga aktieägare har 44 procent blott ett enda bolag i portföljen medan snittet ligger på 4,1 olika bolag enligt Euroclear. Det är mycket glädjande att se att våra unga miljonärer har en god riskspridning. Istället för att varannan sparare bara har ett bolag i portföljen så har varannan sparare fler än 12 bolag och 7 av 10 sparare har minst 7 olika bolag i portföljen.

Den genomsnittlige miljonären under 30 hos oss månadssparar 8 353 kronor per månad. Det innebär att den 30-årige miljonärens sparande förräntas till över 26 miljoner kronor fram till pension givet 7 procents årlig genomsnittlig avkastning eller närmare 120 miljoner kronor om vi antar samma årliga genomsnittliga avkastning som under perioden 1900 – 2000 (11,6%, dock inte inflationsjusterat).

Jag tycker att det är klokt att investera aggressivt i unga år om man har viljan och möjligheten. Självklart ska du inte spara så mycket att det markant sänker din levnadsstandard och livskvalitet. Men innan dessa unga personer etablerar familj och skaffar villa, bil, vovve, barn, sommarstuga m.m. så finns inte sällan ett gott sparutrymme. Då kan man lite grann luta sig tillbaka senare i livet och dra ned sparkvoten om man så vill, för då ser tiden och avkastningen till att göra det största jobbet. I nutid vållar självklart pandemin utmaningar och vi ser att en del ungdomar tappar sina jobb. Men detta resonemang får antas utgå från ett ”normalscenario”. En ekonomisk trygghet skapar även en frihet vilket gör att du kan få ut mer av livet, inte mindre. Så har jag gjort själv, ja förutom att luta mig tillbaka då.

Hur lång tid tar det att bli miljonär?

Vill du också bli miljonär? Men aldrig skrapat fram den där storvinsten på lotten där verkligheten är sådan att chansen till miljonvinst ofta är just en på miljonen? Faktum är att det är enklare än vad många tror. Därmed inte sagt att det är möjligt för alla, men den som är envis och tålmodig tar med fördel tiden och avkastningen till sin hjälp. Att bygga en ekonomisk trygghet tar tid, lite grann som att se målarfärg torka, men den torkar till slut. I princip alla kan bli miljonärer och ju tidigare du startar desto mindre arbete krävs av dig i form av sparande. Ju tidigare du kommer igång desto större del av arbetet kan du delegera till ränta-på-ränta effekten.

Är du 30 år idag och inte börjat spara? Ingen fara, det bästa sparandet är det som blir av. I nedan bild ser du hur lång tid det tar att nå milstolpen en miljon kronor givet olika nivåer på månadssparandet. Jag har antagit en årlig genomsnittlig effektiv avkastning på 7 procent, en avkastningsnivå därutöver gör att du når målet snabbare och vice versa.

 

Vilka aktier och fonder favoriserar våra unga miljonärer?

Så hur investerar egentligen våra unga miljonärer? Det går att mäta på olika sätt, antingen kollar vi på bolagen som har flest antal ägare eller så kollar vi på bolagen där man investerat mest pengar i snitt. Men varför välja, låt oss kolla på både och.

Bolagen som lockat högst snittkapital
Här ser du topp 10 bolag som våra unga miljonärer investerat mest pengar i. Listan är filtrerad på bolag som har minst 100 ägare och tak på max 2 miljoner kronor per kund i snitt. Jag har även lagt till kursutvecklingen sedan årsskiftet.

 1. Tesla +696,95 %
 2. Evolution Gaming +191,13 %
 3. Sivers Semiconductors +294,94 %
 4. Minesto +67,77 %
 5. Kambi +196,46 %
 6. Azelio +337,50 %
 7. Embracer +175,85 %
 8. Hexagon +44,30 %
 9. Fortnox +172,32 %
 10. Stillfront +173,74 %

Om vi tittar på denna portfölj ur ett likaviktat perspektiv ser vi att avkastningen i år uppgår till +235 %. Det är en avkastning som motsvarar närmare 18 år givet den klassiska tumregeln om 7 % årlig avkastning över tid. Historien är naturligtvis ingen garanti för framtiden, men historien är finansiellt mycket trevlig.

Bolagen som lockat flest ägare
Här ser du topp 10 bolag som våra unga miljonärer investerat mest pengar i. Listan är filtrerad på bolag som har minst 100 ägare och tak på max 2 miljoner kronor per kund i snitt. Även här har jag lagt till kursutvecklingen sedan årsskiftet.

 1. Investor B +16,35 %
 2. Evolution Gaming +191,84 %
 3. Kinnevik B +81,22 %
 4. Embracer +174,16 %
 5. Latour B +29,84 %
 6. Hennes & Mauritz B -9,44 %
 7. Castellum -4,73 %
 8. Swedbank A +4,42 %
 9. Industrivärden C +18,33 %
 10. Investor A +18,46 %

Om vi kör om samma övning här och tittar på portföljen ur ett likaviktat perspektiv ser vi att avkastningen sedan årsskiftet landar på +52 %. Det kan omöjligt konteras in som en dålig årsavkastning, men inte i klass med de 10 bolag som våra unga miljonärer allokerat störst del av kappsäcken i.

Har du själv något eller några av bolagen i din portfölj?
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg