Så investerar våra miljonärer under 30

Vi har nu nästan 100 000 miljonärer på Avanza efter att 23 500 avanzianer nått denna milstolpe under året. Strax under 4 procent av dessa kunder är faktiskt under 30 år, men vilka investeringar favoriserar de? Låt oss spana in det!

Så sent som 2014 passerade vi 20 000 miljonärer på vår plattform. Idag sex år senare har vi nästan femdubblat antalet miljonärer och enbart tillväxten i år motsvarar samtliga miljonärer på plattformen 2014.

Vem är den typiske avanzamiljonären under 30?

En 26-årig man boendes i Stockholm. Lejonparten är män men två av tio är kvinnor. De har ett aggressivt månadssparande och en mycket god riskspridning, helt enligt skolboken. De favoriserar aktier på hemmamarknaden Sverige följt av USA, Norge och Tyskland, alltså inte helt olikt vår kundbas i stort. Bland Sveriges samtliga aktieägare har 44 procent blott ett enda bolag i portföljen medan snittet ligger på 4,1 olika bolag enligt Euroclear. Det är mycket glädjande att se att våra unga miljonärer har en god riskspridning. Istället för att varannan sparare bara har ett bolag i portföljen så har varannan sparare fler än 12 bolag och 7 av 10 sparare har minst 7 olika bolag i portföljen.

Den genomsnittlige miljonären under 30 hos oss månadssparar 8 353 kronor per månad. Det innebär att den 30-årige miljonärens sparande förräntas till över 26 miljoner kronor fram till pension givet 7 procents årlig genomsnittlig avkastning eller närmare 120 miljoner kronor om vi antar samma årliga genomsnittliga avkastning som under perioden 1900 – 2000 (11,6%, dock inte inflationsjusterat).

Jag tycker att det är klokt att investera aggressivt i unga år om man har viljan och möjligheten. Självklart ska du inte spara så mycket att det markant sänker din levnadsstandard och livskvalitet. Men innan dessa unga personer etablerar familj och skaffar villa, bil, vovve, barn, sommarstuga m.m. så finns inte sällan ett gott sparutrymme. Då kan man lite grann luta sig tillbaka senare i livet och dra ned sparkvoten om man så vill, för då ser tiden och avkastningen till att göra det största jobbet. I nutid vållar självklart pandemin utmaningar och vi ser att en del ungdomar tappar sina jobb. Men detta resonemang får antas utgå från ett ”normalscenario”. En ekonomisk trygghet skapar även en frihet vilket gör att du kan få ut mer av livet, inte mindre. Så har jag gjort själv, ja förutom att luta mig tillbaka då.

Hur lång tid tar det att bli miljonär?

Vill du också bli miljonär? Men aldrig skrapat fram den där storvinsten på lotten där verkligheten är sådan att chansen till miljonvinst ofta är just en på miljonen? Faktum är att det är enklare än vad många tror. Därmed inte sagt att det är möjligt för alla, men den som är envis och tålmodig tar med fördel tiden och avkastningen till sin hjälp. Att bygga en ekonomisk trygghet tar tid, lite grann som att se målarfärg torka, men den torkar till slut. I princip alla kan bli miljonärer och ju tidigare du startar desto mindre arbete krävs av dig i form av sparande. Ju tidigare du kommer igång desto större del av arbetet kan du delegera till ränta-på-ränta effekten.

Är du 30 år idag och inte börjat spara? Ingen fara, det bästa sparandet är det som blir av. I nedan bild ser du hur lång tid det tar att nå milstolpen en miljon kronor givet olika nivåer på månadssparandet. Jag har antagit en årlig genomsnittlig effektiv avkastning på 7 procent, en avkastningsnivå därutöver gör att du når målet snabbare och vice versa.

 

Vilka aktier och fonder favoriserar våra unga miljonärer?

Så hur investerar egentligen våra unga miljonärer? Det går att mäta på olika sätt, antingen kollar vi på bolagen som har flest antal ägare eller så kollar vi på bolagen där man investerat mest pengar i snitt. Men varför välja, låt oss kolla på både och.

Bolagen som lockat högst snittkapital
Här ser du topp 10 bolag som våra unga miljonärer investerat mest pengar i. Listan är filtrerad på bolag som har minst 100 ägare och tak på max 2 miljoner kronor per kund i snitt. Jag har även lagt till kursutvecklingen sedan årsskiftet.

 1. Tesla +696,95 %
 2. Evolution Gaming +191,13 %
 3. Sivers Semiconductors +294,94 %
 4. Minesto +67,77 %
 5. Kambi +196,46 %
 6. Azelio +337,50 %
 7. Embracer +175,85 %
 8. Hexagon +44,30 %
 9. Fortnox +172,32 %
 10. Stillfront +173,74 %

Om vi tittar på denna portfölj ur ett likaviktat perspektiv ser vi att avkastningen i år uppgår till +235 %. Det är en avkastning som motsvarar närmare 18 år givet den klassiska tumregeln om 7 % årlig avkastning över tid. Historien är naturligtvis ingen garanti för framtiden, men historien är finansiellt mycket trevlig.

Bolagen som lockat flest ägare
Här ser du topp 10 bolag som våra unga miljonärer investerat mest pengar i. Listan är filtrerad på bolag som har minst 100 ägare och tak på max 2 miljoner kronor per kund i snitt. Även här har jag lagt till kursutvecklingen sedan årsskiftet.

 1. Investor B +16,35 %
 2. Evolution Gaming +191,84 %
 3. Kinnevik B +81,22 %
 4. Embracer +174,16 %
 5. Latour B +29,84 %
 6. Hennes & Mauritz B -9,44 %
 7. Castellum -4,73 %
 8. Swedbank A +4,42 %
 9. Industrivärden C +18,33 %
 10. Investor A +18,46 %

Om vi kör om samma övning här och tittar på portföljen ur ett likaviktat perspektiv ser vi att avkastningen sedan årsskiftet landar på +52 %. Det kan omöjligt konteras in som en dålig årsavkastning, men inte i klass med de 10 bolag som våra unga miljonärer allokerat störst del av kappsäcken i.

Har du själv något eller några av bolagen i din portfölj?
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg

Kommentarer

12 svar till “Så investerar våra miljonärer under 30”

 1. Noterar att jag inte äger ett enda av bolagen på första listan, men de flesta på andra listan. Det förklarar kanske min medelmåttiga årsavkastning trots att jag är en av personerna som artikeln handlar om. Som tur är har tidigare år gått bättre än detta. 🙂

 2. Jag är miljonär om 1 månadslön, men 800 000 ligger i dagsläget utanför börsen … Bor i en kommun med strax över 50 000 invånare. Det tog mig i alla fall drygt fem år att samla ihop till mer än hälften av miljonen själv via vanlig arbete som inte kräver eftergymnasial utbildning. Jag räknar inte med att kunna hålla den takten hela livet, nu har jag låga utgifter att tacka. Investeringarna har gått fantastiskt bra under året, jag gick in i dippen i mars! Av aktierna i inlägget har jag bara Investor och Castellum.

 3. Man ser ofta rådet att sprida riskerna och från artikeln ser vi att ungefär hälften har fler än 12 bolag i portföljen. Kan man ha en för stor riskspridning? Jag reflekterar eftersom jag har betydligt fler bolag i min portfölj. Jag hittade ingen artikel kring frågan då jag googlade.

  • Med för stor riskspridning kan man nog räkna med ungefär 7% genomsnittlig historisk avkastning. Men då kan man lika gärna investera i indexfonder med låga avgifter och minska sin aktiva trading och lägga tid på vettigare samhällsnyttiga projekt. Jag har själv fler bolag i min portfölj än jag har koll på, vilket inte är optimalt. Men å andra sidan har jag ungefär tio gånger mer i TSLA än mitt näst största innehav, så min ”long tail” kan jag nästan helt ignorera utan problem. Jag har bara inte tid att sälja av de små innehaven som jag inte riktigt bryr mig om. 🙂

   • det är inte helt riktigt. man måste inte automatiskt likna index bara för att man har många olika innehav. jag har ca 50 olika innehav men nästan alla är i liknande företag (teknik, innovation, energi) och då blir det inte likt OMX, utan snarare liknar det NASDAQ 100 eller något annat som har mera likt underliggande företagen.

    • ”men nästan alla är i liknande företag” – innerbär detta verkligen att man har för stor riskspridning? 🙂 Snarare väldigt liten riskspridning trots ett stort antal bolag i portföljen.

     • ja jag säger ju det. sprida inom samma bransch är inte diversifiering. nu ska vi väl se vilken hypotes är det vi testar. en lärare på handelshögskolan kan ju säga kategoriskt att en diversifiering med mer än 30 innehåll kommer att gå mot index. men det motsvarar inte verkligheten när man idag kan köpa 42 olika placeringar inom samma verksamhet. du får gärna skriva till mig vilken hypotes du prövar och hur du har förkastat någon hypotes med din datainsamling och 500 ord metodprövning.

 4. Kan vi ta för givet att personen är miljonär bara för att portföljen hos Avanza är värd mer än 1 miljon SEK ? Är inte det en slutsats beroende på många oklara antaganden att personen är skuldfri i övrigt och att personen även tillåter Avanza att göra statistik från ekonomin och hur är det med våra företagskonton ? en person kanske HAR en miljon i aktier hos Avanza och då skrivs statistiken om personen att det är en miljonär men för det första har vi inte givit lov att de ska göra statistik på oss och för det andra så kan man inte bara ta för givet att personen är skuldfri i övrigt. 1 miljon aktier hos Avanza och lån på 2 miljoner hos banken, det är inte en miljonär och dessa missvisande slutsatser ska väl heller inte användas för att göra statistik på personer utan personernas medgivande.

  Eller tvärtom: En miljionär kanske bara sätter in 200 000 SEK och då är det inte en miljonär enligt den missvisande slutsatsen att personernas portföljer på Avanza är en rättvisande helhetsbild.

  Jag vill nog inte vara med i Avanzas datainsamling när de direkt drar slutsatsen att mitt innehav på Avanza ska vara enda underlaget i hela världen för att visa om jag är miljonär eller inte.

    • Förstår din poäng men tycker nog att det framgår tydligt att de syftar på personer med den mängden pengar på sitt Avanza-konto.
     Att mängden ökat så dramatiskt på kort tid betyder ju heller inte att folk blivit så mycket rikare. Det kan ju vara så att Avanza vunnit marknadsandelar bland förmögna kunder.

 5. Här är mina investeringar i mitt ISK. Eller som någon sa att ”Du har..” men att ha är inte detsamma som att äga.

  Årets uppgång vecka 1 sen årsskiftet är 13%.

  AYRO Inc
  Baozun Inc
  Blink Charging Co
  Corsair Gaming Inc
  Dada Nexus Ltd
  Daqo New Energy Corp
  Douyu International Holdings Ltd
  Draftkings Inc
  Electrameccanica Vehicles Corp
  Enphase Energy Inc
  Gravity Co Ltd
  GreenPower Motor Company Inc
  GrowGeneration Corp
  JinkoSolar Holding Co Ltd
  Li Auto Inc.
  Meltron
  OPKO Health Inc
  Sunnova Energy International Inc
  Tilray Inc
  Unity Software Inc
  BULL ACTIVISION X5 AVA 3
  BULL AMAZON X6 AVA 1
  BULL AMD X5 AVA 4
  BULL APPLE X8 AVA 3
  BULL BILIBILI X5 AVA 1
  BULL JD X5 AVA 03
  BULL NVIDIA X5 AVA 3
  BULL PAYPAL X5 AVA 1
  BULL PINDUODUO X3 AVA 1
  BULL TENCENT X5 AVA 2
  BULL TESLA X6 AVA 1
  ArcLight Clean Transition Equity Warrant Exp 22nd Sep 2027
  Fusion Fuel Green Equity Warrants Exp 1st July 2026
  Grid Dynamics Holdings Equity Warrants Exp 05 March 2025
  Heritage Cannabis Holdings Equity Warrants Exp 8 Nov 2021
  Infrastructure and Energy Alternatives 20th May 2021
  Luminar Technologies Equity Warrant Exp 2nd Dec 2025
  QuantumScape Equity Warrants Exp 25th Nov 2025
  Silver Spike Acquisition Equity Warrants Exp 02 Aug 2024
  Star Peak Energy Transition Equity Warrants Exp 11th Aug 2025
  XL Fleet Equity Warrants Exp 1 June 2025
  MFL MRNA VT11
  MFL PLTR VT21
  MINI L BAIDU AVA 14
  MINI L CD PROJEKT AVA 06
  MINI L FASTLY AVA 2
  MINI L NINTENDO AVA 6
  MINI L SQUARE AVA 7
  MINI L TENCENT AVA 13

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.