Så kan du agera nu – tre tips för ditt sparande

Chocksiffror över inflationen i USA har skapat ny frossa på världens börser. Svensk inflation är på den högsta nivån sedan 1991. Samtidigt pekar allt fler indikatorer på en avmattning i världsekonomin. Att vilja fortsätta spara på börsen i detta läge är inte det enklaste. Men det finns enkla knep att ta till för att ta sitt sparande genom både björnmarknader och stagflation. Här går vi igenom tre tips.

1. Sätt upp ett mål för ditt sparande

Genom att formulera ett mål blir det både enklare och roligare att nå dem. Det gäller när du tränar och på din arbetsplats. Men det gäller också i ditt sparande. Genom att formulera ett sparmål gör du det enklare att i vardagen prioritera ditt sparande och göra medvetna val som hjälper ditt framtida jag till en bättre ekonomi.

Här kan du läsa mer om hur du skapar ett sparmål.

Du hittar sparmål i appen under Min ekonomiÖversiktGenvägar.

Annons

2. Sätt upp en sparstrategi och håll dig till den

Den största fienden mot ditt sparande är vare sig inflationen eller värdens centralbanker – det är du själv. Trots att vi vet att börsen har en stigande trend och att de allra bästa affärerna görs i de dystraste av börstider är det tyvärr allt för vanligt att vi säljer i nedgång och köper i uppgång.

För att undvika detta kan du alltså sätta en sparstrategi och hålla fast vid den. Den enklaste strategin man kan ha är faktiskt ett automatiskt månadssparade i fonder. På så sätt får du en god riskspridning och slipper oroa dig över börsens tillfälliga svängningar eftersom du investerar ett bestämt datum varje månad – oavsett hur börsen rör sig. En billig global indexfond är ett utmärkt sparalternativ för de allra flesta. Vill du gå ytterligare ett steg kan du gärna använda vår portföljgenerator där du själv väljer tidshorisont för ditt sparande och därefter får ett förslag på en fondportfölj med god riskspridning.

Här kan du läsa mer om varför månadssparande är en bra sparstrategi för de allra flesta och hur du kommer igång.

3. Bredda ditt sparande

Även om vi inte vet när börsen har bottnat vet vi att den kommit ner rejält från de rekordnivåer vi såg under 2021. Oron har varit stor och många bolag inom framför allt tech har straffats omotiverat hårt när investerare flytt mer riskfyllda placeringar. Därför kan det nu vara en god idé att bredda sitt sparande med bolag som man tror långsiktigt på.

Vill du ha inspiration till att hitta nya spännande bolag att investera i? Testa vår Svajper där du speeddejtar bolag och får lite information om vad de gör, var aktien är noterad och några  nyckeltal. Gillar du aktien svajpar du höger varpå aktien lägger sig på en bevakningslista och du kan senare läsa på ordentligt för att se om du vill fortsätta relationen. Om bolaget inte faller dig i smaken så svajpar du helt enkelt vänster. Du hitta Avanza Svajper i appen under Meny –  Hitta nya favoritaktier

Du kan också hitta nya favoriter genom att botanisera bland våra topp- och temalistor. Varför inte göra som Super-investerarna eller kanske Warren Buffet?

Lycka till med ditt sparande!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg