Så kommer du igång med att investera i aktier!

Av Avanza

09 okt 20

Share

Aktier har varit det bästa tillgångsslaget historiskt för att ge dina sparpengar rätt förutsättningar att växa över tid. Sannolikheten är god för att det även gäller i framtiden. Dessutom är det faktiskt enkelt att komma igång, likväl som roligt och allmänbildande. Låt oss titta lite närmare på hur du enkelt kommer igång med ditt aktiesparande.

Varför ska man investera i aktier?

Låt oss titta lite närmare på varför man bör investera i aktier innan vi kommer in på hur du rent konkret faktiskt kommer igång. Vi svenskar är ett aktiesparande folk och uppemot var femte person direktäger faktiskt aktier, även om desto fler har fonder, såsom aktiefonder. Det genomsnittliga månadssparandet hos oss är strax under 3 000 kronor. Givet en årlig avkastning på 7 procent så når man då 100 000 kronor efter 2,5 år. Fortsätter man i samma anda så når man en halv miljon efter 9,5 år och första miljonen efter 15 år. Ju mer man sparar desto fortare går det såklart. Men faktum är att tiden och avkastningen är de två viktigaste faktorerna för ett långsiktigt lönsamt sparande. Så om du inte känner för att lägga alla slantar på ett sparande så har du incitament att börja tidigt, då gör nämligen tiden det stora jobbet åt dig. Målet för de flesta är en ekonomisk trygghet och möjlighet att göra vad de vill med sin tid, alltså få ut mer av livet, inte mindre.

Så varför ska man då investera i aktier? Det korta svaret på den frågan är för att man vill tjäna pengar. Avkastningen på en aktieinvestering kan komma från två källor, dels kurstillväxt och dels utdelning. Avkastningen från de två tillsammans kallas för en investerings totalavkastning. Du vill helt enkelt att aktien du köper stiger i värde och det gör den genom att någon annan står beredd att betala mer för aktien i framtiden än vad du köpte den för idag. Många bolag ger även en utdelning till sina aktieägare. Utdelning innebär att ett bolag delar ut en del av vinsten till aktieägarna. Många av de större börsbolagen ger utdelning, men långt ifrån alla. Vissa investerare favoriserar dessa bolag som ger utdelning, vilka även brukar kallas ”utdelningsbolag” och dess aktier för ”utdelningsaktier”. Vissa har som strategi att investera i utdelningsaktier och bygga en ”pengamaskin”, det kan du läsa mer om här.

Kurstillväxt innebär att du exempelvis köper en aktie för 100 kronor som sedan stiger till 110 kronor. Kurstillväxten är då 10 kronor eller 10 procent. Utdelningen innebär att ett vinstdrivande bolag delar ut en del av vinsten till aktieägarna. Normalt sett brukar bolag som ger utdelning dela ut mellan 30 och 70 procent av vinsten till aktieägarna. Övriga pengar behåller bolaget för att fortsätta att växa. Mindre bolag som växer kraftigt brukar mer sällan ge utdelning medan mogna bolag som inte växer lika mycket brukar dela ut en större del av resultatet.

Tid och avkastning är som sagt de två absolut viktigaste faktorerna för ett långsiktigt framgångsrikt sparande. Einstein lär ha sagt att ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk och en av universums starkaste krafter. Om du investerar en hundralapp och får 10 procents avkastning så kommer du ha 110 kronor efter ett år. Om vi fortsatt antar samma årliga avkastning så kommer du år två inte få ytterligare 10 kronor utan 11 kronor, eftersom att 10 procent på 110 kronor är just 11 kronor. Låter det inte speciellt uppseendeväckande?

Låt oss ta ett mer talande exempel: ta en krona dag 1 och fördubbla den varje dag under totalt 30 dagar. Alltså 1 krona dag ett, 2 kronor dag två, 4 kronor dag tre och så vidare. Vet du vad slutsumman blir? Svaret är faktiskt, håll i dig nu…

1 073 741 824 kronor

Slutsumman blir alltså nästan 1,1 miljarder kronor. Dessutom är det ju faktiskt så att hälften av slutsumman genereras mellan dag 29 och dag 30. Innebär det helt sonika att man kan bli löjligt rik på aktier på blott 30 dagar? Nej, inte utan att ta skyhög risk och knappt ens då, och det är absolut ingenting vi rekommenderar. Däremot är det en väckarklocka om att just tiden och avkastningen är två mycket viktiga faktorer för ditt sparande och exemplet tjänar som en kraftfull påminnelse om just det. Grafen tjänar dock som ett bra exempel på hur ditt sparande över tid rimligtvis utvecklas, tack vare ränta på ränta-effekten.

Hur kommer jag igång med ett aktiesparande rent konkret?

  1. Öppna ett konto där du kan förvara dina aktier. ISK är det mest populära kontot och självklart kostnadsfritt.
  2. Hitta aktier att köpa – du kan exempelvis använda vår Aktielistan, Aktiegeneratorn, temalistor, aktieinspiration eller leta guldkorn på Placera.
  3. Håll dig uppdaterad och lär dig merAvanzapodden, Avanza Akademin, Aktieskolan via Storytel eller vårt Facebookforum för Avanzapodden där du kan ställa frågor och lära dig mer.

En klassisk myt är att man behöver både kunskap och kapital innan man börjar sitt aktiesparande. Det viktigaste är att komma igång och lära sig längs vägen. Du kommer att göra misstag, det är en del av lärandet. Jag har skrivit ett blogginlägg om hur du sätter ihop en aktieportfölj här. Det är en bra start för att ta dig vidare kunskapsmässigt efter att du startat ditt konto och bestämt dig för att börja spara i aktier.

 

Lycka till med ditt aktiesparande,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg