Så sparar du 30, 60, eller 100 000 kronor till bufferten

Av Johanna Kull

02 okt 20

Share

Att spara ihop till en buffert på 30, 60 eller kanske till och med 100 000 kronor är långt ifrån ouppnåeligt. I några av våra mest vardagliga utgifter gömmer det sig ofta åtskilliga tusenlappar att spara. Det krävs inga dramatiska förändringar. Bara genom att skruva lite lätt på ett par vanor, kan skillnaden bli betydande. Här mer om hur du sparar ihop till en buffert du trivs med.

En buffert är kort och gott en summa pengar för oförutsedda utgifter. Den bör vara placerad tryggt och tillgängligt. Sparkonto med insättningsgaranti är med andra ord det naturliga valet. Det finns inget facit över hur stor en buffert bör vara, det beror på vår livssituation, vår ekonomiska situation och vår personligt. Ensamstående boendes i hyresrätt och utan barn, behöver sannolikt en mindre buffert än hushållet med ett permanentboende, ett fritidsboende, två barn och två bilar. Alldeles oavsett storlek, är det emellertid viktigt att ha en buffert. Men hur sparar man ihop till den?

Så sparar du ihop buffertpengarna

Ett sätt att få en flygande start när du ska bygga upp en buffert, det är att gå igenom utgifterna du har idag. Där finns det ofta mycket att spara. Till exempel:

Ät matlåda och spara 15 000 kronor

Låt oss säga att en genomsnittlig matlåda kostar ca 30 kronor och en genomsnittlig utelunch ca 100 kronor. Bara genom att ta med lunchlåda till jobbet, kan du alltså spara 350 kronor per vecka. Drygt 15 000 kronor per år om vi räknar med i genomsnitt 220 arbetsdagar per år.

Sänk bolåneräntan och spara 5 000 kronor

Storleken på ett nytaget bolån 2019 var enligt Finansinspektionens stickprov nära 2,4 miljoner kronor. Och den genomsnittliga rörliga räntan bolån är idag allt mellan 1,20 till 1,80 procent beroende på aktör. Genom att sänka sin ränta med till exempel 0,3 procentenheter sänker den genomsnittliga bolånetagaren alltså sin ränta med 5 040 kronor per år. 2 400 000*0,003*0,7 = 5 400 kr
Så här räknar du ut hur mycket du sparar på att sänka räntan: Ditt lånebelopp*din räntesänkning*0,7 = Din årliga besparing 

Spara 20 000 kronor genom att rensa bland abonnemangen

Netflix, Viaplay, HBO, Spotify, Storytel, Readly…. Det som från början inte kändes så betungande, växer snabbt till ett betydande belopp och under senare åren har hushållens utgifter för abonnemang och streamingtjänster ökat kraftigt. Enligt en rapport från IRM (Institutet för reklam och mediestatistik) la svenska hushåll 2018 i snitt 19 658 kronor på olika medieutgifter. Här finns det med andra ord ofta pengar att spara.

Rensa förrådet och spara 18 000 kronor

Enligt en undersökning från Kantar Sifo och Blocket, har svensken i genomsnitt 38 oanvända saker hemma. Slår man ihop värdet av dessa motsvarar det en summa om drygt 18 000 kronor. Kom ihåg att tänka säsong när du säljer. Efterfrågan på trädgårdsmöbler är inte jättestor i november och begagnade skidor säljer betydligt bättre i januari än i juni.

Viktigast av allt

Listan ovanför är på intet sätt uttömmande, det finns utan tvekan fler utgifter att spara pengar på. Och självklart varken kan eller bör vi heller skära ner på allt. Genom att plocka lite här och lite där, kan vi emellertid ofta få en flygande start och en bra grund till vår buffert. Sedan handlar det om tålamod. Du går inte från noll till tiotusen på en dag.

Sist men inte minst, det absolut viktigaste av allt, skaffa koll på vad du lägger dina pengar på idag. Gå igenom senaste månadernas kontoutdrag och kategorisera utgifterna. Finns där någon utgift som är orimligt stor i förhållande till vilken nytta/glädje den skänker dig? Använd dig gärna av Konsumentverkets budgetkalkyl, ett utmärkt verktyg för att lägga upp en hållbar budget.

Lycka till!

//Johanna

PS. För dig som vill veta mer om buffertsparande finns även inlägget: ”Så mycket bör du ha i buffert”

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg