Så mycket bör du ha i buffert

Av Felicia Schön

01 dec 23

Share

Bufferten är en viktig grund för ekonomisk trygghet och något alla borde ha som första sparmål. Den ska nämligen fungera som stötdämpare för din ekonomi när det dyker upp oförutsedda utgifter eller vid olika livsförändringar, så du vet att du klarar dig ekonomiskt i livets alla ups and downs.

Hur stor buffert ska jag ha?

Hur stor bufferten ska vara beror på hur ditt liv ser ut. Kort och gott – anpassa storleken på bufferten efter just dina utgifter och din livssituation. Hur mycket pengar behöver du om du måste täcka de mest nödvändiga utgifterna för att hålla ditt liv rullande i ett par månader, utan att ta ett lån eller sälja av fonder eller aktier? Det är en bra tumregel att utgå från; en standardbuffert ska täcka alla dina ”måste-utgifter” i 2–3 månader.

Var ska jag placera bufferten?

På ett sparkonto med bra ränta – givetvis! Eftersom bufferten är till för just oförutsedda händelser måste pengarna finnas tillgängliga när du behöver dem. Därför är ett buffertsparande på börsen inte ett bra alternativ. Satsa istället på ett sparkonto med bra ränta, insättningsgaranti och fria uttag. Här kan du se vilken ränta du kan få på ett sparkonto hos oss just nu, eller så kan du hitta och jämföra olika sparkonton på jämförelsesajter.

Buffert om du är singel i ett ensamhushåll

Eftersom man bara har sin egen ekonomi att luta sig tillbaka på om något skulle hända kan det vara klokt att ta höjd för det. Se till att ha en standardbuffert så att du klarar dig om något händer med dig, ditt hem eller din inkomst.

Buffert om du är sambo utan barn

Som DINK:are (dual income no kids) har man två inkomster att luta sig tillbaka på om en oväntad utgift skulle dyka upp. Man har också oftast goda chanser att klara av de fasta kostnaderna på en inkomst, om en av era inkomster skulle försvinna tillfälligt. Se däremot till att ni har en slant undanstoppad om olyckan skulle vara framme – och framförallt att ni båda har varsin egen standardbuffert, om något skulle hända med relationen.

Buffert om du har barn

Barn är inte direkt kända för att vara billiga i drift, vare sig man är ensamstående eller i en parrelation. Plötsligt kan det komma långa perioder av vabbande eller så behöver barnet en cykel eller en ny vinterjacka. Se till att ha lite extra i bufferten, så att det finns tillräckligt för att kunna täcka oförutsedda kostnader/inkomsttapp för vuxna och för eventuella plötsliga kostnader för barnet.

Tips! Om du vill spara till en gemensam buffert ihop med din sambo så kan ni starta ett delat sparmål och koppla ihop era konton till ett gemensamt buffertmål. På så sätt kan ni ha tillgång till era egna pengar samtidigt som ni har koll på hur mycket ni har sparat ihop tillsammans.

Buffert om du bor i hyresrätt

Fördelen med hyresrätt är att kostnaderna för oförutsedda händelser i hemmet är begränsade. Du behöver inte bekosta en trasig diskmaskin eller ett tak som läcker, det står hyresvärden för. Se till att du har en standardbuffert för att kunna hantera förändringar i din inkomst eller andra plötsliga utgifter.

Buffert om du bor i bostadsrätt

Här är det du, eller ni, som får stå för kostnaden om tapeten lossnar eller om kylen lägger av. Dessutom är det inte bara kostnader för själva bostaden som det ska finnas buffert för, utan även för ökade räntekostnader eller avgifter till föreningen. Se till att du har en standardbuffert och lite till, så att du kan parera de oförutsedda kostnader som kommer med att äga (eller delvis äga) en bostad.

Buffert om du bor i villa

Med hus, och ofta även tomt och trädgård, kommer också många kostnader. Här gäller det att vara ordentligt förberedd för allt från skenande elpriser till takpannor som lossnar och allt däremellan. Se till att både ha en standardbuffert för att klara tillfällig arbetslöshet och ha en rejäl extrapott för kostnader som ditt hus kan komma att kräva. Hur stor den extrapotten behöver vara beror mycket på skicket på husets insida och utsida.

Buffert om du har bil, båt, fritidshus, husdjur m.m.

Villa, Volvo och vovve är för det mesta trevligt och något som många eftersträvar. Men, ju fler tillgångar i form av bil, båt, fritidshus, motorcykel man har, ju större behöver även ens buffert vara. Hur mycket extra som behövs beror på hur beroende du är av tillgången här och nu. Båten kanske kan vänta till nästa sommar, men bilen kanske behöver lagas här och nu. Och inte får man glömma att ta höjd för husdjur som plötsligt kan behöva besöka veterinären. Se till att bufferten räcker så att den täcker de extra sakerna du behöver ta hand om.

Buffert om du inte är fast anställd, till exempel frilansare eller visstidsanställd

Att vara egen eller jobba på konsultbasis kommer med många fördelar, men också vissa osäkerheter. Ofta är det inte samma ekonomiska trygghet som att vara fast anställd. Genom att ha lite extrapengar redo kan du ta det egna företaget genom sämre tider eller kunna ta in hjälp om något skulle hända med dig så du inte kan arbeta. Se till att ha en ordentlig buffert, och gärna en plan b, så du kan känna dig ekonomiskt trygg.

Vill du komma igång med din buffert? Eller kanske bara ge den lite extra ränta? Kika på våra sparkonton! Bufferten hjälper dig att lyckas med ditt långsiktiga sparande

Bufferten fyller faktiskt en till viktig funktion – om den finns på plats har du möjlighet att ta av den när det behövs så du kan låta ditt långsiktiga sparande på börsen vara just långsiktigt. Det är ju tråkigt att behöva sälja av fonder och aktier om börsen gått ner för att kunna laga bilen.

Risken med att ha en för stor buffert

Såklart, när det tjatas om hur viktigt buffert är finns det en stor risk att man sparar onödigt mycket pengar som bara ligger på hög. Om du har en för stor buffert riskerar du att både gå miste om börsens avkastning, och förlora värdet på pengarna över tid på grund av den ökända inflationen. Så när du sparat ihop tillräckligt för att kunna klara av oväntade kostnader och förlorad inkomst ett par månader så kan du istället investera pengarna på börsen i aktier eller fonder – så de kan växa istället!

Se över din buffert en gång om året

När livet förändras bör även storleken på din buffert göra det. Ta för vana att i alla fall en gång om året se över din buffert. Har något hänt under året som gör att den borde justeras upp eller ner? Kanske köpt hus? Fått barn? Blivit singel? Eller bara justera utefter inflationen?

Mitt viktigaste medskick är just detta; anpassa din buffert efter din livssituation och se till att den ligger på ett sparkonto där den får en bra ränta!

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

De sparkonton vi erbjuder omfattas av den statliga insättningsgarantin* vilket innebär att du är garanterad ersättning om Avanza eller en av våra samarbetspartners går i konkurs. Ersättningen gäller för likvider upp till 1 050 000 SEK. Utbetalning sker av Riksgälden inom sju arbetsdagar från att insättningsgarantin trätt in *För Sparkonto+ Santander gäller norsk insättningsgaranti upp till ett belopp om 100 000 EUR per kontohavare och bank.

Relaterade inlägg