Så sker tilldelningen i introduktioner på börsen

Tobii blev rejält övertecknad
Tobii blev rejält övertecknad

Nu har tilldelning skett i Tobii, och vi lägger ytterligare en aktie på listan över mycket övertecknade nyintroduktioner på börsen den senaste tiden.

Vid övertecknade introduktioner får vi alltid mycket frågor kring hur tilldelningen går till. Många är naturligtvis besvikna över att ha fått mycket färre aktier än man anmälde sig för, eller i värsta fall inga alls. Vi kommer naturligtvis ta till oss av detta och kommer att förbättra vår kommunikation kring tilldelningar i framtiden.

Hur sker tilldelningen?

I detta blogginlägg tänkte vi försöka förklara hur en tilldelning kan gå till, och vi tar Tobii som ett exempel.

När det är en stor nyintroduktion, i detta fall över 400 miljoner kr, brukar så kallade retailkunder (lite förenklat ”vanliga kunder” som tecknar för ett mindre belopp) få ca 5-15% av den totala tilldelningen. Om det är ett mycket stort intresse brukar man ofta försöka dela ut jämnt antal aktier bland alla retailkunder, vanligt är att alla får den minsta posten som gick att teckna. Men när ett erbjudande blir kraftigt övertecknat finns det inte alltid aktier så det räcker till alla som har anmält sig. Det är då rådgivarna tillsammans med bolaget som beslutar om hur tilldelningen ska fördelas. Det kan då bli fråga om lottning.

Hur går då en lottning till?

Oftast fungerar det så att emissionsinstitutet/rådgivarna tar in listor på kunder från alla banker som varit med i introduktionen. Listorna är naturligtvis anonymiserade eftersom banksekretessen inte tillåter att man skickar ut kunddata. De gör sedan en lottning och vi får då tillbaka en lista med vilka kunder som fått tilldelning. Det spelar alltså ingen roll när man anmälde sig utan urvalet sker slumpmässigt.

Relaterade inlägg

Kommentarer

76 svar till “Så sker tilldelningen i introduktioner på börsen”

 1. Tack för redogörelsen, satt precis och funderade hur tilldelningen gått till.
  Hur stor andel erhöll ingen tilldelning i fallet Tobii?

  • Hej!

   I och med att vi var delaktiga i transaktionen så har vi i våra avtal med Tobii och deras finansiella rådgivare förbundit oss att inte sprida ytterligare information än den som redan är offentliggjord. Det här innebär att vi måste hänvisa din fråga om procentuell tilldelning till Tobii och Carnegie.

   För våra kunders skull är vi väldigt måna om att få vara med i framtida introduktioner, så därför måste vi vara noggranna med att följa de regler som gäller i transaktionen. Ledsen att jag inte kunde ge dig ett bättre svar!

   /Kristoffer, Avanza

   • Hej Kristoffer!

    Tack före redogörelsen och ditt svar. Jag anmälde mig till emission och har inte fått något besked om hurviduda jag har blivit tilldelad eller inte varför jag utgår att jag inte har fått några aktier.

    Varför meddelas inte kunderna om besked?

    För mig känns det rimligt och som en minimum service att åtminstone återkoppla till alla kunder som visat intresse huruvida de fått tilldelning eller ej. ( Tänk om du har ansökt om ett lån på banken så bemödade sig inte banken att återkoppla om besked – jag tror de flesta inte skulle vara så nöjda med servicen.)

    Vh,

    Erik

    • Hej Erik!

     Det låter väldigt konstigt att du inte har fått ett meddelande, så länge du anmälde dig via vår hemsida. Vi skickade ut olika bekräftelser till alla som hade tecknat sig via oss, beroende på om man fick tilldelning eller inte. Om du tecknade dig via anmälningssedeln direkt till bolagets rådgivare så kommer du att få hem en betalningsavi för eventuell tilldelning, varpå aktierna sedan kommer att levereras till ditt konto efter betalning.

     Om du har tecknat dig via vår hemsida så bör du med andra ord hitta ett meddelande i din depå. Om du inte kan hitta det så får du gärna slå oss en signal så kan vi titta på exakt vad som gick fel. Vi finns på 08-562 250 00 och vi hjälper dig gärna!

     /Kristoffer, Avanza

 2. Det verkar dock vara skillnad även bankerna emellan. Jag fick 200 aktier på min depå i Avanza, men 400 till min depå i Nordnet…. Varför lottar man ut olika stora poster?

  • Hej Fredrik!

   Det låter onekligen väldigt konstigt. Nordnet har själva gått ut med att alla som fick tilldelning fick en post om 200 aktier. I den här noteringen har Carnegie skött hela tilldelningen som har skett via lottning, i enlighet med vad som står i prospektet. Det bör med andra ord inte vara någon skillnad mellan att teckna genom oss eller Nordnet i det här fallet.

   Trevlig helg!

   /Kristoffer, Avanza

   • Då är det ju uppenbarligen någon som ljuger för uppgifterna motsäger ju varandra.

    Tecknade på två olika konton här i Avanza men fick inget. Vid överteckning är ju detta något man får räkna med så inget konstigt det.

    Dock kan man tycka att det mest rättvisa vore att samtliga fick en viss procent vid en överteckning. Inte optimalt med tanke på hur små poster det då kan bli på en del konton så får väl bara gilla läget och hoppas på bättre tur nästa gång.

  • Så man dubblar sina chanser att få tilldelning genom att vara kund hos två banker? Om jag anmäler mig via två banker, ser det vid lottningen alltså ut som om jag är två olika personer, en person per bank, p.g.a. anonymiseringen? Bra att komma ihåg.

 3. Utifrån kommentarer ska man öppna konto på Nordnet och det har jag gjort. Blir riktigt surt på Avanza. Blir nog min första och sista business transaktion.

  • Hej!

   Jag ville bara kika in nämna att Nordnets kunder också ska ha fått max 200 aktier tilldelade. Tobiis introduktion hölls av Carnegie, som valde att tilldela aktier genom lottning. Vi har anmält alla våra kunder, precis som Nordnet, men vi har inte kunnat styra över utfallet. Vi håller tummarna för dig i nästa introduktion!

   /Kristoffer, Avanza

   • Jag blev kund idag hos Nordnet, Gud vad många nyemissioner på gång. Varför ska jag då teckna hos Avanza?

    • Hej!

     Var du väljer att vara kund och även teckna i nyintroduktioner är helt upp till dig, men överlag kan jag säga att både utbudet och tillvägagångssättet vid emissioner och nyintroduktioner är väldigt likt hos oss och Nordnet.

     Jag skulle säga att det som avgör var man väljer att vara kund snarare bör bero på priser, produktutbud och kunderbjudandet i helhet. Vissa gillar vårt erbjudande och vår hemsida bättre, medan andra föredrar Nordnet. Smaken är som baken, antar jag.

     Ha en fortsatt trevlig dag!

     /Kristoffer, Avanza

 4. Man kan förstå att man får en lite del ibland, men det känns allt mer meningslöst att ägna tid att läsa prosoekt när man inte oftast inte får en enda aktie även om man har tecknat sig för 200 tusen kronor. Vilket jag tycker är en ganska stor summa.

 5. Vi i varan familj har 8 st depå hos avanza och fick ingen tilldelning i någon depå. I framtiden kommer jag aldrig vara med vid introduktioner.
  Tack för mig

 6. Folk som klagar att de inte fick några tobii aktier. Vad är det ni inte förstår det va lottning om vilka som skulle få aktier. Eller går ni och klagar på svenska spel när ni inte vinner dröm vinsten på lotto efter ni har köpt en lott????

  • Erhöll ingen tilldelning denna gång….

   Men tack för god info.

   Kommer inte vara med på kommande Tobii emissioner…. varken om det blir en 10krs eller 150krs…. framtiden får utvisa 😉

 7. Platinum kund men ingen tilldelningen här heller. Får väl öppna en depå hos Nordnet kanske som har färre kunder att dela mellan.

  • Du verkar inte ha förstått vad lottning innebär i det här fallet. Tack och godnatt, vi kommer sakna dig.

   • Är man lite konspiratoriskt lagd så kanske man inte riktigt kan lita på att ”lottningen” skett på ett korrekt sätt, om det är Avanzas fel eller någons annans, well, spelar ingen roll för den som gick miste om tillfället. Dessutom är det som vanligt att bara konstatera att som småsparare kan man endast hoppas på resterna efter de stora… Nästan så man hoppas att det ekonomiska systemet faller samman, bara nästan 😉

 8. Det framstår som högst orättvist att rikta kritik mot Avanza. De har ju ingen skuld i att vissa kunder blivit utan tilldelning. Själv hade jag tecknat 1000 aktier men blev helt lottlös. Då flyttade jag över pengarna till invetsteringssparkontot och köpte därifrån för några kronor mer. Något dyrare men då ligger jag bättre till skattemässigt vid en framtida försäljning (förutsatt att Magdalena Andersson inte slår undan benen på oss alla).

 9. Lite olika kommentarer – vi är 4 i familjen som har ALLT på AVANZA – vi väntade som vid DUSTIN på ett email hur mycket som skulle finnas på kontot en viss dag EFTER tilldelningen – så vi kunde sälja av och disponera om.

  Fick besked ingen tilldelning DÅ INGET BELOPP FANNS PÅ Aktiekontot – de låg på ISK ( varför gick det inte att köpa på ISK ??? 7Klövern igen eller ?

  Sensmoralen blir nu att sprida gracerna, så NORDNET here we come…

  • Det har framgått mycket tydligt att teckning till ISK ej varit möjlig (pga att samtliga aktier i erbj. inte nyemitterats vilket förhindrar båda Avanza o Nordnet från att tillhandahålla via ISK) samt att likvid måste hållas tillgänglig redan sista teckningsdagen — i såväl Avanza som Nordnet…

 10. Hej,

  varför kan man bara teckna aktier vid nyintroduktioner via Aktie-och fond depå eller kapitalförsäkring och inte via ISK?

  • ISK-lagen säger väl att man endast får delta i nyemissioner om det sker med stöd av teckningsrätter som finns på kontot? Vid sådana här introduktioner finns det inga teckningsrätter, så då måste man använda andra konton.

  • Hej!

   Det beror på att en del av erbjudandet innehöll redan befintliga aktier, vilket gör att de regler som gäller för investeringssparkontot sätter stopp. Gäller ett erbjudande endast nyemitterade aktier är det däremot fritt fram att teckna på ett investeringssparkonto.

   /Kristoffer, Avanza

  • Händer att det är så, ex. D. Carnegie förra året. Dock ovanligt. I prospektet under tilldelning hittar man nästan alltid klart o tydligt vilka villkor som gäller

 11. Lottningen borde rimligen ta hänsyn till hur många aktier man är beredd att teckna. Hursomhelst fick även jag tilldelning på Nordnet men inte Avanza.

 12. Blir så trött på alla som klagar och inte fattar vad en lottning innebär.
  Det spelar ingen som helst roll om ni är platinakund, tecknade för 20.000 aktier osv.
  Avanza har ju inget med tilldelningen och göra.
  Jag tecknade mig på tre st konton varav ett platinakonto och tecknade på det kontot för 15.000 aktier. Tecknade sen för minimun på dom andra två där jag knappt ens har några likvider. Fick 200 st på mitt konto där jag har minst affärer.
  Så sluta klaga på att ni inte fick tilldelning trots att ni har allt på Avanza och är så himla bra kunder där. Carnegie skiter fullständigt i det. Trevlig fredag alla =)

 13. Jag tecknade på två depåer, hade tur på en via lottningen och fick tilldelning. Tjänade därmed 2000 kr som räcker till en fin krogrunda på stan med kompisarna.

  Ni som gnäller, rikta kritiken mot emittenten Tobii och Carnegie och då med argumenten att den totala andelen som tilldelas retailkunder är för liten. Eller bli kund hos Carnegie och betala dyra courtage och avgifter, samt sätt in en rejäl summa.

  De flesta ”vanliga” bankerna får inte ens vara med om dom inte hanterar nyemissionen själva.

  Tack Avanza för krogrundan!

  • Fast… …Avanza och Carnegie har ju samma huvudägare (Creades). Det torde alltså vara tämligen lätt att få till ett bättre samarbete/tilldelning om intresset finns där…

 14. Jag förstår att tilldelningen ej är rättvis (precis om ni angett), men frågan är om jag som mindre bemedlad,får större tilldelning om jag önskar köpa fler aktier än jag vill????

  MVH LAM

  • Hej Lars!

   Nej det hade inte gjort någon skillnad i det här fallet, alla som lottades fram i tilldelningen fick 200 aktier, oavsett hur mycket man försökt teckna. Men som sagt så är det ingenting vi hade möjlighet att påverka.

   Med vänlig hälsning,
   Daniel

  • Hej Lars!

   Det är naturligtvis väldigt tråkigt att höra att du tycker att vi har gjort ett dåligt jobb.

   Som vi skriver i inlägget så dyker det upp mycket frågor kring tilldelning i dessa transaktioner. Vi behöver bemöta dessa frågor och inser att vi behöver bli bättre på att kommunicera om tilldelning framöver.

   Utöver detta, är det någonting annat som du anser att vi behöver förbättra i detta fall? Tyvärr kan vi inte styra över sjölva tilldelningen i sig men vill naturligtvis att det ska vara en så bra upplevelse som möjligt i övrigt. Så om du har förbättringsförslag till oss får du gärna kommentera detta!

   Trevlig helg på dig!

   Med vänlig hälsning,
   Daniel, Avanza

 15. Något som borde vara mycket viktigt för hur många aktier det är lönt att teckna sig för (via en bank) borde vara hur tilldelningen sker om bankens tilldelning räcker till mer än en minimal post för alla som anmält sig.

  Är det så att de som tecknat sig för riktigt många akter bara får mer tilldelning om aktien knappt blir övertecknad alls. Då borde sannolikt hög tilldelning bara sammanfalla med att aktier är oattraktiva och går ner när de börjar handlas. Väldigt liten anledning finns då att teckna sig för mer än minimal post.

  • Precis min slutsats.

   Om jag inte har anledning att tro att min mäklare kan förhandla till sig rätten att fördela mer än minimiantal alternativt att jag inte är prioriterad av min mäklare då är det en väldig miss att teckna mer än småposter.

   Som du säger: blir det undertecknat får jag allt, är aktien attraktiv får jag mkt lite. Slutsats dålig ekvation, teckna men teckna endast mkt liten post i en sådan mäklarrelation.

   Det är också extremt viktigt att Avanza är väldigt tydliga FÖRE vilken typ av möjligheter dom har att fördela dvs om dom eller som i detta fallet Carnegie bestämmer.

  • Inför en spridningsemisson brukar alla få en minimipost först. Sedan brukar det vara styrelsen som bestämmer hur övriga aktier ska fördelas. Ofta sker det efter ”Pro rata” som innebär att resterande aktier görs proportionellt efter hur mycket man tecknat. Är man säker på att det är en emission som blir övertecknad kan man fläska på för att få en större tilldelning, men går emissionen snett kan man sitta med en oattraktiv aktie som är svår att göra sig av med utan stor förlust. Det senare har hänt mig vid ett tillfälle.

   • Jag har bara sett att det klart och tydligt stått att tilldelningen sker i proportion till hur många akter man tecknat sig för, efter en minimal post, i ett fall. Jag kommer inte riktigt ihåg, men kanske det var så vid Eltels nyemission. Det skulle nog vara möjligt att fördela all tilldelning i proportion till hur många akter folk tecknat sig för om ojämna poster gjordes om till en sannolikhetsfördelning mellan att få en större eller mindre post.

    Annars kanske mångas företräde till småposter är lite progressiv fördelningspolitik. Avanza har ju gjort reklam för att de är den ända kommunistiska aktiemäklaren. Ok, de bolag som emitterar kanske bestämmer mest. Ur den ekonomiska elitens perspektiv verkar det i bland finnas en vilja att fördela aktier till de många för att skapa bättre likviditet och substans i aktiekurser.

    I vilket fall borde det framgå tydligt vilka principer för tilldelning som tillämpas. Annars kan falska rykten göra att många går på en nit.

    Kanske tilldelning kunde ske i proportion till roten ur hur många aktier man tecknat sig för och så att ingen behöver köpa fler än de tecknat, puss att en slumgenerator slumpar ut så det blir jämna poster .

    • Rent matematiskt kanske man skulle säga ”regressiv fördelningspolitik”. Antal akter man statistiskt får köpa brukar ju öka allt mindre ju fler akter man tecknar sig för, i alla fall gäller detta attraktiva emissioner.

     Förutom att storaktieägare och företagsstyrelser vill ha många små aktieägare för att skapa likviditet i aktier, kanske de också vill få sympatier för företagets verksamhet bland många små aktieägare. Ett tredje mindre legitimt skäl är att småsparare är mer lättlurade, då det inte är värt lika mycket för dem att sätta sig in i företags verksamhet.

 16. Min fråga är kort och enkel, ja / nej
  Har Avanza kunder man klassar som annat än ”Retail”?

  Om så är fallet, berätta gärna lite om hur ni delar upp detta.

  Jag noterade hur stora enhetliga poster såldes ut från Avanza, poster om flera tusen.

  Mvh

  Johan

 17. Varför fick jag och andra veta 20 minuter efter öppning först att vi inte blivit tilldelad aktier? Är inte ok, utan detta är ju något ni bör ha vetat om innan öppning iaf.
  Blir lite konspiratoriskt tankesätt, ex aktien går bra vi gör inte tilldelning på de förtecknade utan säljer av själva till bättre vinst..

  • Hej Marcus!

   Så är det absolut inte, vi är en bank som står på kundernas sida. Vi gör ingen handel för egen räkning, det kan man även se i vår årsrapport. Vi bokade allt innan öppning (alla som blev tilldelade såg alltså det på depån), däremot dröjde själva meddelandet en stund, och det måste vi naturligtvis bli bättre på.

   Med vänlig hälsning,
   Daniel

 18. Jag sköter min och min systers familjs placeringar. Totalt har vi ett förvaltningskapital på ca 7 Mkr. Vi tecknade Tobii i fyra olika depåer och jag tecknade även själv via Nordnetdirekt. Att inte en enda anmälan ledde till tilldelning skulle teoretiskt innebära att chansen var mindre än 1/5. Verkar bättre att köpa ett par trisslotter istället. Eller så får man bli kund hos en finbank som Carnegie istället.

 19. Hej Avanza! Förstås inte svårt att förstå er beskrivning av hur det gått till i det här fallet, och varför så många Avanzakunder blivit utan eller fått liten tilldelning. Men den intressanta frågan, som jag och min fru undrar som private banking-kunder med noll tilldelning, är ju vad ni gör åt det?!? Avanza är ju numera en stor spelare och skulle kunna tillämpa massor av företagsekonomiskt välkända sätt att etablera relationer till Carnegie m fl för att öka tilldelningen till sina kunder (inkl köpa in sig). På sätt skulle ni öka kundnöjdheten ytterligare och därmed också er långsiktiga tillväxt! Hoppas på mer kreativitet, högre ambitionsnivå och mer action framöver!

 20. Detta betyder även och givetvis att aktien får anses mkt lågt värderad, eller
  samma betydelse; har mycket stor potential. Och då får man helt enkelt använda ”marknaden” för att skaffa sig aktier. Men även att de som fått initiala aktier kommer kunna göra mycket stora vinster.

 21. OCH detta får man väl även tycka sig se i utvecklingen av kursen sedan introduktionen. Bara grattulera er som fått aktier.

 22. Det är en stor förmån att få tilldelning i en emission inför en notering eller en företrädesemission vid teckning utan företräde. Förstår inte att folk är så otacksamma om de inte får någon tilldelning eller får en tilldelning som är lägre än de sökt om. De vet ju reglerna och accepterar man inte dem är det väl bara att avstå att teckna.

  Däremot förstår jag inte varför man har kravet att ha likvida medel på kontot teckningsdagen. Det ska väl räcka att ha dem där likviddagen. Är jag inte likvid teckningsdagen ska man inte behöva sälja av eller överföra kontanter för att kunna teckna. Då känns det lite surt om tilldelningen uteblir. Jag brukar kringgå det genom att teckna direkt hos emittenten. Då betalar jag tilldelningen på likviddagen och slipper sälja något innan jag vet tilldelningen. Då lönar det sig att vara otrogen.

 23. Varför skall likvida medel finnas tillgängliga på kontot innan man har fått besked att man har fått tilldelning? Det är ju inte bra då pengarna beskattas på ett kapitalkonto.

  • Hej!


   Eftersom vi alltid har haft och fortfarande har en relativt konservativ syn på risk så har vi valt att alltid vilja se pengar på kontot vid sista svarsdag för att kunna gå vidare med anmälan. Detta för att vi inte ska löpa risken att behöva teckna aktier i egen bok om kund inte sätter in pengar på kontot till likviddagen. Har man ett ISK eller en KF så kan man gå runt problemet med onödiga insättningar genom att istället ha en kredit kopplad till kontot. Det gör att man har möjlighet att nyttja krediten för att teckna i erbjudandet och sedan reglera det evenetuella underskottet på kreditkontot genom en insättning på kreditkontot.

   /Dan, Avanza

   • Hej Dan!

    Du får utveckla ditt svar. Jag har kredit på mitt kapitalförsäkringskonto, men jag handlar bara obelåningsbara aktier. Därmed kan jag normalt inte utnyttja krediten. Menar du att jag skulle kunna utnyttja krediten vid en nyemission ändå? Skulle knappast behöva krediten då jag endera hinner sälja annan aktie eller föra över pengarna vid tilldelning innan likviddagen. Precis som jag gjorde härförleden när jag gick direkt till emittenten, fick tilldelning, såld annan aktie och betalade nyemissionen i tid. Emittenten har heller ingen aning om jag har aktier som skulle kunna säljas av vid en tilldelning, till skillnad från Avanza.

    • Hej!

     Dessvärre kommer du inte att kunna nyttja krediten för teckning om du inte har värdepapper med belåningsvärde på kontot.

     Vi har som sagt valt att kräva pengar/kreditutrymme på kontot till sista svarsdagen då vi är en utpräglad lågriskbank som inte vill riskera att behöva ta aktier i egen bok. Vissa nyemissioner har dessutom ett väldigt tight schema, vilket gör att man ibland inte kan sälja av innan likviddagen.

     Allt sammanvägt tycker vi att det här är en rimlig rutin, både för att minimera onödig administration men också för att hålla risknivån väldig låg. Det här är en av alla små pusselbitar som krävs för att kunna erbjuda bra och säkra tjänster till väldigt låga priser.

     /Kristoffer, Avanza

     • Jo, det är rimligt under förutsättning att man får de aktier som man har tecknat sig för. Den faktiska tilldelningen har dock blivit bara smulor av vad jag har begärt. Att teckna via ISK är rena förlustaffären (i de introduktioner där det går), ty hela insättningen går till schablonbeskattning även om det är bara några promille av insättningen som utnyttjas till att betala erhållen tilldelning.

   • Kan man slippa någon hög kostnadsränta på ISK-konton om man lånar där och samtidigt sätter in pengar på ett aktie-fondkonto?

    Det verkar gå att ta ut de pengar man satt in tills det datum då tilldelning skett. Betyder inte detta att det skulle gå att ångra sitt tecknade mellan tiden för tecknade gott ut till dess eventuell tilldelning skett och att i så fall Avanza får ta risken med detta? Straffar i så fall Avanza de som gör på detta sätt på något vis?

    • Hej!

     Det går inte att undkomma kostnaden för kreditnyttjandet genom att sätta över pengar till ditt aktie och fondkonto. Om du anmäler dig i ett erbjudande så är din anmälan bindande. Det innebär alltså att även om du tar ut eller flyttar de pengar som du har på ditt konto så kommer vi att boka in de värdepapper som du tecknat. Det kommer då i värsta fall att resultera i att ditt konto blir överbelånat samt då även belastas med en skuldränta som tickar upp, dag för dag, om du inte reglerar skulden.

     /Dan, Avanza

     • Om det är på detta vis borde det maximala belopp som kan gå åt för att teckna sig i en emission bli låst och omöjlig att ta ut tills beslut om tilldelning skett. (Kanske inte så lätt att göra detta om emissionen sker i en annan valuta.) I varje fall bör det inte vara som nu, att ingenting på Avazas site vittnar om att en anmälan för tekning skickats in, mellan då tiden för tecknandet gått ut och tilldelning skett. Den information som ges av Avanza säger inget om att det kan bli så att man köper aktier på kredit vid en nyemission, bara att det kan bli så att man inte får köpa akter om inte tillräckligt mycket likvider finns tillgängliga hela tiden.

      Tydligen skulle det gå att slippa betala hög kostnadsränta på belåning av likvider på ISK via ett speciellt lånekonto utanför ISK:n (http://snaljapen.se/2013/11/likvider-i-isk-har-ar-losningen.html) . Det borde inte vara så svårt för Avanza att fixa motsvarande möjlighet åt andra hållet. Egentligen skulle alla likvider, under varje kvartal, på ISK konton kunna vara inlånade med ett annat konto utanför ISK:n som säkerhet. Resultatet borde bli som en löpande schablonbeskattning dag för dag. Skulden skulle i så fall regleras precis efter varje kvartalsskifte och i vissa fall tidigare, så att inte saldon på ISK-konton blir negativa.(Eller regleras vid värdepappersförsäljning på ISK). Om både räntan på utlåning till ISK och inlåning som utgör säkerhet för ISK:lånet sätts till genomsnittlig statslåneränta, då borde detta fungera skattemässigt bra. Vid försäljning kunde motsvarande förfarande ske åt andra hållet med likvider på ISK och belåning utanför. Reglering av skuld skulle i så fall ske precis före varje kvartalsskifte (eller vid värdepappersköp på ISK).

     • Hej

      När du har anmält dig för ett erbjudande så kommer du i sista steget att godkänna villkor och att du är införstådd i att vi kommer att dra likvid från ditt konto vid likviddatum. Du kan även se ditt svar under Mina sidor / Erbjudanden (”aktuella erbjudanden som du tagit ställning till”).

      Jag är osäker på hur du menar att man skulle kunna lösa kreditkontolösningen till ISK på ett bättre sätt. Förutom kvartalsavstämningarna så beskattas även alla insättningar till ISK. Det gör att vi med ett kreditkonto kopplat till ISK istället behåller insättningar och balanserar saldon på ISK mot kreditkontots saldo. Du kan läsa mer om hur det det fungerar på denna länk.

      /Dan, Avanza

     • Ok, om man tecknar sig för akter i en nyemission och inte har tillräckligt saldo på t ex ett ISK-konto någon del av tiden mellan tiden för anmälan gott ut och besked om tilldelning, då kan detta både leda till utebliven tilldelning och kostnadsränta, man kan inte riktigt veta. Förhoppningsvis kan man inte både få helt utebliven tilldelning och kostnadsränta på samma gång.

      Jag tror inte de som röstade igenom skattereglerna för ISK och KF i riksdagen ville att fler skulle köpa värdepapper precis efter varje kvartalsskifte och sälja precis innan. Regeln om att både betala skatt varje kvartal och på varje insättning berodde förmodligen på att man inte vill att investerare skall ta ut (eventuellt sälja av) från ISK precis innan kvartalsskifte och sätta in precis efter och därmed helt undgå avkastningsskatt. Att beräkna schablonskatten efter värdepappers dagliga värde blir också för krångligt att administrera. Därför ingick ett krav på att betala skatt vid insättningar på ISK och KF. Möjlighet för banker att göra om schablonskatten till en skatt dag för dag borde dock inte motarbetas.

      Det jag missuppfatta var nog att ISK-konton inte får innehålla skulder, ha negativt saldo. Jag trodde bara kravet var att ISK-konton totalt sett inte får ha negativt värde. Det /Dan, Avanza beskriver med kreditkonto är väl att man kan låta en eventuell insättning automatiskt ske från ett kreditkonto (utanför ISK:n) i fall man får tilldelning vid en nyemission. Och att man då måste betala schablonskatt på det belopp som sätts in fast inte på ett väl tilltaget belopp, för att täcka maximal tilldelning vid högsta möjliga pris. I så fall borde man också kunna ha ett extra vanligt inlåningskonto kopplat till, men inte ingående i, ett ISK-konto. Och att pengar dras därifrån bara vid tilldelning eller om köp sker när man lagt en limiterad order. Jag tycker i varje fall att det skulle vara mycket bra om det fanns möjlighet att öppna ett sådant konto. Gärna får kontot också ha möjlighet till kredit, men man bör kunna välja att ha en spärr så att kredit bara ges med pengar på likvid-kontot inne i ISK:n som säkerhet. Genomsnittlig statslåneränta skulle i så fall dras från detta extra konto och lika mycket ränta betalas ut till likvid-kontot inne i ISK:n.

     • Hej Erik,

      Jag förstår hur du menar. Det går inte att få både utebliven tilldelning och kostnadsränta. Jag ska föra vidare det förslag som du beskriver. Det finns dock inte något som hindrar dig från att redan nu ha ett sparkonto som du manuellt flyttar pengar från (till kreditkontot) då du ser att du har ett underskott på på ditt kreditkonto. Då får du ränta på pengarna ända tills du nyttjar dem för erbjudandet (då du ser att du fått tilldelning).

      /Dan, Avanza

     • Det är lite vanskligt med krediter man kan glömma av dem och få mycket kostnadsränta och i värsta fall, om tillgångar sjunker i värde, kan värdepapper bli tvångsförsäljda.

      Det borde kunna finnas ett gemensamt likvidkonto för alla investeringssparkonton och aktie-fondkonton som samma kontohavare har. Med ett gemensamt likvid-konto skulle alla värdepapper en kontohavare äger kunna utgöra säkerhet för lån. På så vis borde det bli enklare att få låna till superlånets låga ränta och sannolikheten att värdepapper blir tvångsförsäljas skulle minska. Pengar kunde dras från det gemensamma likvid-kontot om saldot inte räcker till på respektive likvidkonto. Det borde också gå att begränsa hur mycket lån man kan ta till valfritt belopp lägre än beviljad kredit. Och att man får påminnelse om denna gräns överskrids.

     • Hej,

      Jag ska absolut föra vidare ditt förslag. Det är i praktiken dock inte några problem att lösa det du beskriver manuellt. Det skulle säkert gå att ordna automatiskt, med kopplade konton, men jag tror tyvärr inte att det är något som är tillräckligt efterfrågat av våra kunder för att vi ska prioritera att utveckla det hela.

      /Dan, Avanza

   • Låt oss säga att man har belåningsbara värdepapper på ett konto. Kan dessa användas som säkerhet för belåning på ett annat konto, eller bestäms belåningsregler separat för varje konto var för sig? Jag har inte aktiverat någon belåning men funderar på att göra det, främst med tanke på nyemissioner. Problemet är att jag främst har värdepapper på ett aktie- och fondkonto medan nyemissioner lämpar sig för ISK, så jag skulle alltså behöva låta aktie- och fondkontot fungera som säkerhet för ISK.

    • Hej!

     Det går inte att använda värdepapper på ett konto som säkerhet för den belåning som du har på ett annat konto. Värdepappren måste finnas på samma konto som du använder belåningen på.

     Vill du flytta över dina värdepapper från ditt Aktie och fondkonto till ditt ISK (det betraktas då som en försäljning) så kan du göra det med hjälp av vår flyttfunktion som du finner under Mina sidor / Överföringar / Flytta värdepapper (”Mellan mina konton”).

     Har du några fler frågor eller funderingar så får du gärna slå en signal in till oss så kan vi förklara vidare!

     /Dan, Avanza

 24. Hej!

  Då teckningsposterna är anonymiserade, kan man då öka sina chanser genom att öppna 10 konton på Avanza och teckna sig för 10 minimiposter istället för att teckna på ett konto för 10x värdet på en minimipost?

  • Hej!

   Det går att teckna de flesta erbjudanden på flera konton, men det behöver inte alltid vara framgångsrikt för tilldelningen. Det beror bland annat på hur instruktionerna för tilldelning ser ut från emissionsinstitutet.

   /Dan, Avanza

 25. Hej!
  Hur länge efter att man flaggat för en överteckning ska man ligga likvid? Nu teckande jag A1M under övriga erbjudanden. Övertecknad till 403%, men ändock får 800 tilldelning. Avräkningsnotorna skickas ut idag. Tecknar man vid er får man ingen avräkningsnota utan pengarna dras direkt från depån. Hur länge dröjer det innan den avräkningen sker? Och hur blir det om jag får tilldelning och likvida medlen inte ligger kvar på kontot? Är det kört då eller får jag chansen ändå? Idogen lockar också (sista dag 150507). Vad händer om jag tecknar den under antagandet att jag inte får några A1M och det visar sig att jag får tilldelning? Kanske A1M teckningen blockerar teckningen av Idogen även om det visar sig att jag inte får tilldelning av A1M? Många frågor, men jag tror att fler än jag har undrat över detta.

  • Hej!

   Du bör ligga likvid tills du får besked om din tilldelning via mail eller tills du ser att du fått tilldelningen inbokad på ditt konto. Om du tecknar ett annat erbjudande parallellt så är det inte säkert att du kommer att bli anmäld för det då vi ser att du inte har tillräckligt med täckning på ditt konto. Om det skulle vara så att vi redan går vidare med anmälan så är det du som är skyldig att ha tillräcklig likvid på likviddagen. Om du skulle full tilldelning i båda erbjudanden så måste du har tillräcklig likvid på kontot för det så att du inte hamnar överbelånad.

   /Dan, Avanza

   • Tack för ditt svar Dan!

    Då förstår jag hur det hänger ihop. Problemet kvarstå dock om man inte får någon tilldelning. Hur vet man då om fördelningen är gjord och pengarna tillgängliga? Ett önskemål från mig och säkert många andra är att ni skickar en hint om att tilldelningen uteblivit.

    M v h L-B E

    • Hej!

     Det är ett mycket bra förslag. Vi har redan varit inne på det spåret och faktum är att vi redan idag skickar ut ett meddelande till de kunder som inte får tilldelning. Vi har dock inte alltid möjlighet att göra det för alla erbjudanden eftersom det är många erbjudanden med varierande deltagandegrad samt att arbetet är väldigt manuellt. Vi tittar på olika lösningar för att göra det mer automatiserat framöver så att vi kan göra det snabbare och mer effektivt. Vi brukar även uppdatera informationen under Kundservice-fliken vid ”Aktuellt från kundservice” då det är många som hör av sig i samband med olika erbjudanden.

     Dan, Avanza

  • Hej Malin,

   Vi erbjuder dessvärre inte girobetalningshäften, så jag rekommenderar dig att vända dig till din ordinarie bank för den frågan.

   Ha en trevlig helg!

   /Kristoffer, Avanza

 26. Vill ha girobetalningshäften och kuvert hem skickade nu och ni behöver inte ringa och min adress är Luleåvägen 32A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.