Populäraste fonderna & aktierna i tjänstepensionen

Av Felicia Schön

07 feb 24

Share

De med tjänstepension hos oss får in ungefär 3 600 kronor från sin arbetsgivare varje månad om man tittar på medianen. Nästan 79 av 100 kronor placeras i fonder (inkl. börshandlade fonder) – vilket är ett smart alternativ för att få bra riskspridning i pensionssparandet. Aktiesparandet står för cirka 16 procent medan 4,5 procent är oplacerade.

Om man kikar närmare på fördelningen så ser vi att det är många som har en hel del pengar som bara ligger, utan möjlighet till avkastning. Min gissning är att det beror på att vissa vill ha mer pengar tillgängligt för att kunna köpa på sig aktier vid ”rätt” tillfälle. Att försöka tajma marknaden är svårt och för de allra flesta är det bästa alternativet att sätta upp ett månadssparande i fonder så pensionen sköter sig själv månad för månad, år efter år. Läs mer om fördelarna med månadssparande här.

Annons

Fonderna som flest äger i tjänstepensionen

 1. Avanza 75 
 2. Avanza Zero 
 3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 
 4. Danske Invest Global Index SA 
 5. Avanza Global
 6. Swedbank Robur Access Asien A
 7. Länsförsäkringar Global Index
 8. Fidelity Latin America A-Dis USD
 9. Avanza Auto 6 
 10. Handelsbanken EMEA Tema A1 SEK

Listan visar de mest ägda fonderna på tjänstepensionskonton bland Avanzas kunder per den 2024-01-29.

På listan hittar vi både aktiefonder och tillväxtfonder vilket är toppen om man har mer än 10 år kvar till pensionen. De är förknippade med högre risk men kan också förväntas ge högre avkastning över tid.

Om man däremot vill använda tjänstepensionspengarna inom 5 år så kan man byta ut aktiefonder mot blandfonder. En blandfond innebär att en del av fonden består av räntor i stället för aktier, vilket generellt sätt betyder lägre risk i sparandet. Men lägre risk betyder i de flesta fall också lägre avkastning. Vår förvalda tjänstepensionsfond Avanza 75 är ett bra alternativ här. Namnet Avanza 75 betyder att ca 75 procent är aktier och resterande del räntor.

Vilka fonder ska jag välja?

Ta hjälp av våra smarta fondverktyg om du vill ha vägledning i fonddjungeln.

 • Avanza Auto
  Valet för dig som vill att allt sker automatiskt. Du väljer belopp, tidshorisont och din risknivå och sen sköter Auto sig själv.
 • Portföljgeneratorn
  Alternativet för dig som vill välja själv men få hjälp på traven. Du svarar på några frågor och får förslag på en fondportfölj, men kan sen byta ut och ändra som du vill.
 • Välj fonder själv
  Om du vill sätta upp din egna fondportfölj. Då kan du kika på inspirationslistor och välja och vraka bland våra mer än 1 300 fonder.

Annons

Aktierna som flest äger i tjänstepensionen

 1. Investor B
 2. Volvo B
 3. Tesla
 4. NIBE
 5. Microsoft Corp
 6. Evolution
 7. Latour B
 8. Apple
 9. Swedbank A
 10. Kinnevik B

Listan visar de mest ägda aktierna på tjänstepensionskonton bland Avanzas kunder per den 2024-01-29.

Hos oss får alla aktieälskare chansen att ha favoritbolagen i tjänstepensionen. Kom bara ihåg att se till att sprida riskerna ordentligt. Sikta på 10–15 aktier i 5–6 olika branscher för att få en tillräcklig riskspridning. Eller satsa på att ha basen i några fonder för att få bred riskspridning och toppa med dina favoritbolag.

Pensionsjakten hittar och räddar din pension från onödiga avgifter

Har du bortglömda pensionspengar som är fast i höga avgifter? Med vår prisbelönta tjänst Pensionsjakten kan du leta rätt på dina gamla pensioner och se direkt om de går att flytta till oss eller inte (och hur mycket du kan tjäna på det).

Hoppas du fått med dig lite tjänstepensionsinspiration!

/Felicia

Pensionsförsäkring tillhandahålls av Avanza Pension. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg