Så sparar jag till pensionen

Jag har alltid älskat att spara då det ger mig en känsla av kontroll och trygghet. Av den anledningen började jag lägga undan en mindre summa avsedd för pension redan när jag var 23 år gammal på ett separat investeringssparkonto. Vissa kanske tycker att det låter lite galet, men för mig har det alltid varit naturligt att komma igång vid ung ålder. Det rör sig inte om större summor, utan jag har valt att lägga endast ca 2 % av nettolönen, för att sedan öka på sparandet marginellt för varje år.

Anledningen till att jag har valt en mindre summa är för att jag vill kunna spara till annat när jag ändå är ung, som resor, amortering och till min privata portfölj som inte är öronmärkt för pensionen. Utöver mitt privata sparande har jag en tjänstepension från min arbetsgivare Avanza.

Se upp för dolda avgifter

Förra veckan träffade jag en vän över en fika och under samtalets gång kom vi in på ämnet tjänstepension. Kanske är det inte det hetaste samtalsämnet för två tjejer under 30, men vi har båda ett intresse för privatekonomi och sparande. Hon hade nyligen bytt till en arbetsgivare som har ett avtal med ett av de större företagen som erbjuder rådgivning inom tjänstepension och efter att hon hade tagit en närmare titt på sitt erbjudande blev hon chockad över de olika avgifter som togs ut på hennes försäkring.

Förutom så kallade kapitalavgifter och depåavgifter så skulle en eventuell framtida flytt innebära stora flyttavgifter – och då har vi inte ens talat om de förvaltningsavgifter som tillkommer i fonderna. Det här fick mig att tänka på hur vanligt det måste vara för många att inte riktigt ha någon koll på vad vi betalar i avgifter och vad vi faktiskt får ut från dessa. För min del är det viktigt att få ut så mycket som möjligt av mina egna pengar – jag vill ha full transparens med vilka avgifter jag betalar och jag vill kunna välja vart mina pengar ska placeras på egen hand.

Pensionssparande i tre steg

Nedan följer några punkter rörande pension som är extra viktiga för mig.

  • Håll nere avgifterna. Det här är allra viktigast för mig. Betala inte onödiga summor för rådgivning som inte ger något och se över vilka avgifter som tas ur fonderna du sparar i. Det kan tyckas vara små summor, men sparar man till pensionen i 40 år så kommer det i slutändan att bli till en stor summa pengar som enbart går till avgifter.
  • Börja spara privat! Hur tråkigt den än är att spara till pensionen när man är under 30 så är det bra att få in en vana. Jag läser ofta i media att pensionen inte kommer att “räcka till” för oss i min ålder när vi väl ska gå i pension och att vi kommer att behöva jobba längre och längre. Av den anledningen vill jag ha ett privat sparande utöver allmänna samt tjänstepensionen. Kanske räcker det med en hundralapp i månaden till en början – huvudsaken är att man får in rutinen att lägga undan, och att sedan öka summan gradvis.
  • Välj rätt förvaltningsform. Det är för mig ingen idé att spara i räntor eller ha en traditionell försäkring som ung. Jag lägger för närvarande mina pensionspengar på stabila utdelningsaktier och billiga indexfonder. När jag väl börjar närma mig pensionen så kan jag tänka mig att fördela om till mindre risk, men som ung har jag lång tid på mig att spara och är därför bekväm i att placera 100 % i aktier och aktiefonder.

Ovanstående är endast mina egna tankar och vad som fungerar för mig personligen men jag hoppas att det kan inspirera fler till att komma igång, se över och kanske till och med ifrågasätta sitt pensionssparande!

/ Florence, sociala medier på Avanza.

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg