Saker alla i en relation borde se över i ekonomin

Av Avanza

14 feb 24

Share

Idag, precis som alla andra dagar, är en perfekt dag att visa lite extra omtanke mot dig själv och dina närmaste när det kommer till pension och försäkring. Det kan vara jobbigt att prata med sin partner om död och vad som händer med ekonomin om det värsta skulle inträffa. Men det är bra att känna till vad ni med enkla medel kan göra för att skapa trygghet för varandra.

Hur funkar återbetalningsskydd?

Ta reda på om du har återbetalningsskydd på din tjänstepension. Har du valt det, innebär det nämligen, att de pengar du fått inbetalda av din arbetsgivare, tillfaller din familj*, om du själv skulle avlida.

Om din familj är beroende av din ekonomi, kan det vara en god idé att ha återbetalningsskydd. Väljer du bort det får du i stället lite mer pension genom arvsvinster. Det är viktigt att kolla upp med just ditt försäkringsbolag OM, hur och när du får lägga till ett återbetalningsskydd igen innan du tar bort det, det brukar finnas villkor kring detta som är viktiga att ha koll på innan du bestämmer dig.

Annons

Är det bra att ha ett extra efterlevandeskydd?

Tillsammans med din tjänstepension kan du ibland välja till ett så kallat efterlevandeskydd som ger din familj* extra pengar om du dör. Här behöver du tänka på att du sänker din egen pension för att bekosta denna försäkring. Pengarna som betalas ut är inkomstskattepliktiga för mottagaren och betalas ofta ut månatligen under ett antal år.

Behöver jag en livförsäkring?

Om ni tagit er en funderare och upptäckt att det kommer bli tufft ekonomiskt för någon av er om olyckan är framme, ja då kan det vara en idé att fundera på en livförsäkring. Du kan välja beloppet helt själv, samt vem pengarna ska gå till. Det är bra att känna till att pengarna betalas ut som en skattefri klumpsumma och går utanför en bodelning.

Hur säkrar vi en jämställd pension vid föräldraledighet?

Den inkomst vi har påverkar hur mycket pengar som stoppas ner i det orangea kuvertet – ja alltså hur mycket vi tjänar in i allmän pension. Om en förälder varit hemma under lång tid, kan det därför påverka den framtida lönen negativt. Det är bra att veta att föräldrapenning är pensionsgrundande, och många arbetsgivare betalar in till din tjänstepension även när du är föräldraledig. Under ditt barns fyra första levnadsår får du också pensionsrätt för barnår. Det är den förälder som tjänar minst som får dessa pengar. Trots det här kommer föräldraledigheten troligtvis påverka din pension negativt, så räkna lite på hur det påverkar er och hitta en lösning.
Om ni är gifta kan ni skriva över premiepensionsrätter till den andra föräldern. Det kostar dock en slant att göra det, så ett alternativ är att i stället spara pengar åt den andre, men säkerställ då att det skrivs i den andra personens namn och som enskild egendom – om ni är gifta.

Gör en snabb check och känn dig trygg

Dessa ekonomiska verktyg är inte bara siffror eller krångliga ord. Genom att förstå och använda återbetalningsskydd, efterlevandepension, livförsäkring och överlåtelse av premiepensionsrätter på rätt sätt – visar du kärlek och skapar trygghet för både dig själv och den du håller kär.

Kärlek och omtanke, din pensionsnörd i etern – Camilla Hellén, Avanza Pension

*Familj i lagens mening är i detta fall den du är gift/sambo med, eller dina barn, även fd make/maka och barn till denne.

Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg