Snåljåpens börsår 2016

Av Avanza

17 jan 17

Share

Vi har frågat några av Sveriges största ekonomibloggare om hur deras börsår 2016 var och vad de tror om det nya året. Vi kommer publicera ett gästinlägg per bloggare de kommande dagarna där de får utveckla sina tankar och reflektioner kring året som gått. Trevlig läsning.

Snåljåpens börsår

2016 läggs till böckerna som ett år jag sent kommer glömma, det har varit det mest lärorika jag haft på börsen hittills. Faktum är att alla mina hittills 12 år på börsen har varit de mest lärorika hittills. Ju mer jag lär mig, ju mer känner jag mig som en nybörjare.

Snåljåpens börsår

Frågar man gemene man vad som kännetecknade 2016 så kommer ni förmodligen höra allt om Brexit och Trump. Stora världsskälvande event som börserna skakade av sig som ingenting. Det som färgar mitt minne allra mest är ändå den enorma våg av nyintroduktioner vi fick ta del av under året. Denna våg var en av de starkast bidragande faktorerna till min avkastning under året.

2016 är året då avkastning blev en mänsklig rättighet. Året då ”teckna-sälj” blev tidningarnas generella råd samtidigt som småspararna började se nyintroduktioner som en självklarhet med en nästintill garanterad avkastning. Om ett nytt bolag gick upp 5 % första dagen så sågs det på som en besvikelse, folk hade räknat med så mycket mer.

Många bolag fick tusentals nya ägare i introduktionerna, ägare som första dagen ville göra sig av med aktierna för att ta del av den där ”garanterade” vinsten. När alla dessa ägarna vill ut samtidigt så skapas förstås ett stort överutbud av aktier, det är långt ifrån lika många som vill köpa de nynoterade bolagen när de väl handlas på börsen (åtminstone inledningsvis, någonting som dock vänder fort). Och när utbudet är större än efterfrågan så går förstås priset ner, enligt ekonomins alla modeller och teorier.

Detta ledde under året till flera stora möjligheter för de som gjorde sin läxa, vågade lita på sin instinkt och hade tålamod. Om det är någonting som är värt att ta med sig från 2016 så är det just hur lönsamt det var att gå sin egen väg. Även om flockbeteende också lönade sig under året (det känns som om nästan alla tjänade pengar) så lönade sig contrarian-thinking (d.v.s. att gå sin egen väg) ännu mer.

Under året började jag öka storleken på mina innehav rejält samtidigt som jag minskade antalet innehav ganska drastiskt. Detta är en mognadsprocess som tagit mig många år att bli bekväm med, men efter många långa diskussioner med inspirerande investerare i min närhet så började lampan verkligen ovanför mitt huvud. Det som jag vetat så länge men aldrig vågat praktisera, det var dags nu.

Från att inte våga stoppa mer än 8-10 % i ett enskilt innehav så blev jag nu istället bekväm med 20, ibland 25 %. Om jag inte kan lita på mig själv och min egen förmåga, vad ska jag då på börsen att göra?

Bland de innehav som bidragit starkast till min utveckling under året finns Avensia, Nilörngruppen, AQ Group, Catena Media, Gasporox, Aino Health med flera. De 3 sistnämnda är bolag som noterades under året, vilket lite bekräftar det jag nämnt ovan. I ärlighetens namn så gjorde jag dock över 1000 affärer under året, så det finns förstås väldigt många bolag som har bidragit.

Under i stort sett hela året har jag varit svagt negativ till börsen vilket återspeglats i min portfölj. Jag har haft väldigt mycket torrt krut liggandes vid sidan om väntandes på bättre möjligheter, möjligheter som aldrig riktigt kom. Små öppningar fanns det förstås, men inte det jag hoppades på. Är det någonting jag lärt mig så är det att torrt krut, d.v.s. likvida medel, lönar sig enormt när möjligheterna kommer, även om det verkar som att jag får fortsätta vänta.

2017 och TINAs fortsättning

Om många tyckte börsen stod högt vid ingången av 2016 så är det inte någonting som förändrats tills nu, tvärtom så gick börsen över lag upp ca 5 % (OMXS30) förra året, så om nått är det värre nu än då.

Efter flera års stark uppgång så har vi arbetat upp en rejäl fallhöjd, vilket förstås många tycker om att poängtera. Motargumentet som ofta lyfts upp är det som populärt kallas för TINA, eller There Is No Alternative. Med negativa centralbanksräntor tjatar alla om att pengarna minsann måste till börsen ifall de ska få någon som helst avkastning. Det finns helt enkelt inga alternativ till börsen.

“You can’t predict, but you can prepare.” – Howard Marks

Att det förr eller senare kommer en börskrasch, det känns uppenbart, historien upprepar sig gång på gång. Däremot verkar ingen riktigt lyckas identifiera vad som ska utlösa nästa börskrasch, men det kanske är just där i problemet ligger?

För att låna en analogi från en av mina favoritförfattare, Nassim Nicholas Taleb: Lavinpatrullerna i alperna sitter inte och spanar efter vilken snöflinga som ska utlösa nästa lavin. Det är inte snöflingorna som är bovarna i det här dramat, det är snömängderna som redan ligger på bergskanten. För varje flinga som faller så blir tillståndet mer och mer ostabilt vilket innebär att sannolikheten för en lavin ökar. Snöflingorna i sig är inget problem, men till slut är snön i ett så ostabilt tillstånd så att en enskild snöflinga utlöser lavinen. Var det verkligen snöflingans fel, eller var det förutsättningarna på bergskanten?

På samma sätt letar vi efter snöflingan som ska utlösa nästa börskrasch när vi egentligen borde se på risken mer generellt. För mig är det irrelevant att försöka förutspå nästa börskrasch, det handlar bara om att vara redo.

Vad är en bra strategi för 2017 ?
Under 2016 letade alla nästa raket. Små förhoppningsbolag nästan helt utan intäkter kunde explodera till skyarna enbart på ökat intresse. Det här är bolag som på en svajigare börs skulle tävlat om att vara veckans jordfräs. I takt med att klimatet på börsen svalnar kommer raketjägarna att öka sin risk rejält, många av dessa kommer förmodligen gå på så rejäla käftsmällar att de aldrig någonsin hittar tillbaka till börsen.

Tiden är din bästa vän på börsen, så om det är någonting du ska fokusera på så är det att överleva.

Med detta i åtanke tror jag att en bra strategi inför 2017 är att fokusera mycket på att begränsa risken. Just nu tycker åtminstone jag det är viktigt att se till att man inte fastnar i nästa härva och ser sitt konto halveras. Är det någonting vi lärt oss av historien så är det att man i längden tjänar enormt mycket på att undvika nergångarna. Nergångar drabbar förstås alla, men genom att leta efter saker med mindre nedsida så kan nergången begränsas något.

Med detta menar jag inte att man enbart ska leta stora stabila bolag som funnits i all evighet, tvärtom tror jag detta är en väldigt riskfylld strategi. Dessa bolag växer ofta väldigt sakta samtidigt som värderingarna är höga. Om ett bolag under ett lite svalare år går från P/E 20 till 15 så måste vinsten öka med över 30 % för att kursen ska stanna kvar. Att P/E går ner med 5 är vanligt, att vinsten skulle öka med 30 % är istället väldigt ovanligt.

Mitt recept
Det behöver egentligen inte vara så himla svårt:

Köp lönsamma bolag.
Köp bolag med låga värderingar.
Köp bolag som växer.

Om det nu visar sig att jag inte hittar någonting enligt receptet ovan, då köper jag hellre ingenting alls.

Jag hoppas att 2017 blir året då man verkligen får betalt för sitt tålamod.

Snåljåpens blogg hittar du här.

Mvh,
Snåljåpen

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Åsikter och slutsatser som framkommer i inlägget är gästbloggarens egna och skall inte ses som investeringsråd från Avanza.

Relaterade inlägg