Investera skatteåterbäringen – så får du ut mest av pengarna

Snart får många ett välkommet tillskott i plånboken då skatteåterbäringen betalas ut. Här får du några tips på hur du kan investera dem på ett smart sätt. 

För att ge dina pengar de bästa förutsättningarna för att växa så behöver du tänka över när du kommer behöva dem.

Jag behöver mina pengar i morgon

En buffert är grundpelaren i allt sparande. Den hjälper dig att vara långsiktig i dina investeringar eftersom börsen svänger och du därmed inte ska behöva finansiera dina kortsiktiga utgifter med pengar från börsen. Fundera över om din buffert är tillräckligt motståndskraftig för att klara av ett inkomstbortfall, en trasig luftvärmepump eller ett byte av batteripaket till bilen. Om inte kanske det är hit pengarna ska gå. En buffert ska alltså vara lättillgängliga pengar som med fördel placeras på ett sparkonto med lite ränta. Här kan du se vårt utbud av sparkonton med ränta utan bindningstid.

Jag behöver mina pengar inom fem år

Även om du har en buffert platsar inte alla pengar på börsen. Även om börsen historiskt har avkastat cirka 7 % per år i genomsnitt finns det inget som garanterar att den går upp i morgon. För en kortare sparhorisont på cirka fem år är det därför bäst att ha pengarna på ett sparkonto som ger ränta.

Jag behöver inte mina pengar på ett tag

Om du har en buffert på plats och inte behöver dina pengar på ett tag – ge dem en chans att jobba för dig. Även om det så bara är några tusenlappar kan den fantastiska ränta-på-ränta-effekten få pengarna att växa på lite sikt. Genom att placera dem i aktier eller fonder ökar du risken men också möjligheten till högre avkastning – något som historiskt visat sig vara en vinnande strategi. Låt oss titta lite närmare på detta.

Om vi antar att du får 7 000 kronor i skatteåterbäring och att avkastningen är på sju procent per år kommer dina 7 000 kronor efter 15 år ha vuxit till drygt 28 000 kronor (i dagens värde). Efter 40 år skulle du kunna ha ett värde på nästan 115 000 kronor.

Men, som sagt, detta är antaganden och börsen kan självklart både gå bättre och sämre än genomsnittet.

Fonder eller aktier, vad ska jag välja?

För att skapa ett passande, mer långsiktigt sparande bör du fundera över hur mycket tid du vill lägga på det. För de allra flesta är fonder ett bra alternativ då du får en korg av olika värdepapper, oftast aktier men det kan också vara räntor eller råvaror. Du kan använda vår portföljgenerator som hjälper dig att skapa en bred fondportfölj utifrån ditt syfte med sparandet. Antingen kan du gå vidare med den fördelning och de fonder som portföljen föreslår, eller själv välja ut vilka av våra 1300 olika fonder du vill spara i. Det är ett smidigt och enkelt sätt att komma igång på.

Om du vill vara mer aktiv i ditt sparande kan aktier vara ett bra alternativ. En första sållning kan du göra genom att titta på vår sida för aktieinspiration. Men då behöver du själv också se till att du får en riskspridning i ditt sparande. En god utgångspunkt är aktiespararnas råd om 10-15 olika aktier från fem-sex olika branscher

Eller så väljer du att kombinera fonder och aktier. Kanske har ett löpande månadssparande i fonder och köper lite aktier i bolag som du tror långsiktigt på.

Annons

Tidsrisken – parera oväntade svängningar

Väljer du att lägga pengarna i fonder eller aktier och det är en större summa du vill investera kan en god idé vara att dela upp pengarna och investera en slant varje månad. Väljer du att gå in med allt vid ett tillfälle är du mycket mer utsatt för börsens tillfälliga svängningar. Genom att sprida ut investeringen över tid kommer du förmodligen att investera både i uppgång och i nedgång, vilket på sikt minskar den totala risken i ditt sparande.

Jag vill köpa aktier, vad ska jag tänka på?

Det finns mängder av litteratur, analys och tyckande kring vilka aktier man ska köpa. Utan att dyka ner i detta vill jag skicka med några enkla tumregler som är viktiga att ha med sig:

  • Läs på om företaget och förstå affärsmodellen.
  • Sprid dina risker genom att köpa aktier från olika branscher.
  • Fundera också över om det kan finnas en koppling mellan de olika branscherna du väljer. Ett exempel är ett bolag som tillverkar flygplan och ett bolag som tillverkar komponenter till flygplan. Båda dessa företag kommer att påverkas vid en nedgång inom flygindustrin.

Läs gärna min kollega Nicklas inlägg där han går lite djupare i hur du kan undvika de vanligaste misstagen på aktiemarknaden.

För att summera upp:

  • Fundera över när du behöver pengarna och gör din plan efter det. Om det är inom två år bör risken hållas låg och ett sparkonto med ränta är ett bra alternativ.
  • Har du utrymme för att låta pengarna jobba för dig? Låt dem göra det i fonder och/eller aktier.
  • Fundera över hur mycket tid du vill lägga på ditt sparande: lite tid, då kan fonder vara ett bra alternativ. Mer tid, testa aktier och utforma ditt sparande efter ditt eget tycke och smak.

Här kan du läsa mer om hur stor en buffert kan vara.

Lycka till!

Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg