Spaningar från veckan som gått v. 29

Börsveckan karaktäriserades av finansiell ping pong där måndagen bjöd på ett rejält globalt nedställ. Stockholmsbörsens breda index OMXSGI sjönk som mest -2,4% för att dagen efter bjuda på en återhämtning och stänga veckan närmare 2,5% högre, ping pong som sagt. I USA var måndagen den sämsta börsdagen sedan oktober ifjol för Dow Jones medan det var den sämsta börsdagen under sommaren här på hemmaplan.

Återhämtningen efter den bistra starten på handelsveckan har också gjort att börsen bjudit oss på ett nytt börsrekord, ett så kallat All Time High, under veckan.

Annons

 

Spararna fortsatt optimistiska till börsen

I den kvartalsvisa mätningen Avanzas Sparindikator låter vi Demoskop fråga sparare vad de tror om utsikterna för börsen och hur de agerar i sitt sparande. Den visade på fortsatt optimism kring börsutsikterna där 38% av respondenterna trodde på en stigande börs kommande året. Även om andelen var 41% förra kvartalet så är nivån mer än dubbelt så hög som för ett år sedan. Däremot ser vi en rejäl ökning, från låga nivåer, av antal sparare som tror att börsen kommer utvecklas sidledes kommande året. Med tanke på att Stockholmsbörsens breda index inklusive återinvesterad utdelning stigit närmare 30% sedan årsskiftet kanske det inte är så konstigt. Om börsåret skulle stänga idag skulle vi kontera detta år som det bästa sedan 2009, alltså i efterdyningarna av den globala finanskrisen.  Det faktum att fler tror på sidledes utveckling är ett tecken på att fler tror börsens bolag kommer att växa in i sina värderingar under en tid.

De aktier som fått flest nya ägare i veckan:

  1. Investor B
  2. Ericsson B
  3. Volvo B
  4. AegirBio
  5. Brighter

Vill du höra mer?

I veckans avsnitt av Avanzapodden bjuder jag på ett solo-avsnitt då Johanna inte hade möjlighet att vara med. Jag tar då tillfället i akt att reflektera lite kring sommarbörsen och spana in hemesterbolagens rapporter, vad säger de egentligen och hur har de gått? För alla er som saknar Johanna så kan jag glatt meddela att hon är tillbaka i vanlig ordning nästa vecka, alltså något att se fram emot förutom en ny börsvecka.

I veckans avsnitt av finansiellt fredagsmys spånar Nicklas och Moa kring om man kan ta semester från sparandet eller om själva sparandet kan ta semester. Snillen spekulerar så spana in!

 

Trevlig helg!

 

/Nicklas och Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg