Spaningar från veckan som gått v. 47

Den starka start som börsmånaden november haft är nu bruten och vi slutar veckan med en nedgång på -5,22 procent i Stockholmsbörsens breda index OMXSGI (inklusive utdelningar). Det är framför allt oro för fortsatt spridning av covid-19 samt nya mutationer som drar ner humöret på världens börser.  

Denna tredje novembervecka har varit minst sagt turbulent på alla plan. Onsdagens politiska kaos med en rekordkort tid för Magdalena Andersson på statsministerposten och en regeringsbudget som röstats ner gav förvisso inga effekter på marknaden men visar med all tydlighet på den knivskarpa balans som finns i riksdagen och svårigheterna för regeringen att genomföra politik. Hittills verkar dock förtroendet för svenska statsfinanser kvarstå bland internationella investerare och börsen reagerade inte alls. Du kan läsa mer om allt detta här.

Inte heller Riksbankens räntebesked från i torsdags som innebar en fortsatt nollränta men med en höjning mot slutet av prognosperioden (2024) gav någon större effekt.

I dag meddelade Konjunkturinstitutet att deras konjunkturbarometer backar med 1,9 enheter men fortsatt visar en stark tillväxt i svensk ekonomi. Det är en stark detaljhandel som framför allt bidrar till att dämpa nedgången när övriga delar i barometern går ner.

Men det är framför allt oro för en fortsatt snabb spridning av covid-19 samt rapporter om en ny mutation som har fått världens börser att backa under dagen. Det är lätt att som investerare bli orolig men i lägen av börsnedgångar är det ändå viktigt att komma ihåg att dessa tillhör vanligheterna och är någonting man behöver ta höjd för. Historiskt har det faktiskt visat sig att det är vid just börsnedgångar som de bästa aktieköpen görs. Det är lite som att ”handla på rea” (passande nog en Black Friday som denna) då det är tillfälle att öka på sina innehav i de bolag som man tror långsiktigt på. Här kan du läsa mer om börsoro och hur man kan tänka.

Aktierna med flest nya ägare

Samhällsbyggnadsbo. i Norden B

Evolution

Coala-life Group

Sinch

Investor B

Avanzapodden

I veckans avsnitt gästas podden av Fredrik Skoglund som är förvaltare på Avanza Småbolag by Skoglund. Hur sammanfattar han fondens första år och hur ser han på börsen just nu? Dessutom får vi lyssna till storyn bakom fondens tre största innehav och sektorn som han önskar att han överviktat lite mer. Spana in avsnittet här!

Trevlig helg!

/Nicklas & Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg