Spara rättvist till barnen

Av Johanna Kull

11 dec 19

Share

Hur sparar jag rättvist till mina barn? Så lyder en av de vanligaste frågorna jag får. Tyvärr är svaret inte lika självklart som det kanske låter. För även om du sparar exakt samma summa kommer börsens svängningar göra att värdet på barnens sparpott varierar beroende på när de är födda. Här mina tankar om hur du ändå kan få till ett så rättvist barnsparande som möjligt.

Att rättvisa ska råda mellan barnen säger nog ingen emot. Börsens svängningar kan dock ställa till det ordentligt. Du kanske har ett barn som är född i en riktig börsnedgång (vilket då är bra i detta fall) och som sen fyller vuxen och ska ta ut pengarna vid en ordentlig börstopp (dubbelt bra). Till skillnad från lillebror som kanske blir vuxen vid en djup börsnedgång. Att utfallet av samma sparade summa då bli olika är inget konstigt, men något som jag tycker vi i alla fall ska vara medvetna om.

Här tre olika strategier för att hantera detta.

1. Låt det bli vad det blir

Ett alternativ är att låta det bli vad det blir. Spara samma belopp i samma fonder/aktier, från barnets födelse och till 18 års-dagen. Här kommer utfallet bli olika och att födas ett visst år innebära tur eller otur. Orättvist? Ja förvisso, men kanske en nyttig lektion för barnet. Livet är ju orättvist.

2. Jämna ut över tid

En annan metod är att jämna ut över tiden. Spara i olika potter men skjut till pengar när ni märker att värdet på barnens potter varierar kraftigt. En idé är att fokusera på sparmålet snarare än summan pengar. Är målet en hjälp med kontantinsats till första lägenheten. Ja då är det ju bostadens läge, yta, skick m.m. som är det viktiga, inte summan pengar. Låt barnen få procentuellt sätt lika stor hjälp med likvärdiga bostäder. Får äldsta dottern hjälp med kontantinsatsen till en etta i Hässelby, ska yngsta dottern få samma sak. Summan pengar är sannolikt inte densamma, men värdet på gåvan blir likvärdig.

3. Spara till barnen i en klump

Tredje alternativet är att spara till barnen i en klump. Och sedan dela upp det i X antal lika stora delar ett visst datum. På detta sätt får barnen dela börsens upp- och nedgångar. Å andra sidan väcks frågan; när ska pengarna delas upp? Är det när det är dags för äldsta barnet att flytta hemifrån eller när yngsta barnet är redo för samma resa?

Mest rättvist är nog att jämna ut…

Som ni ser finns det olika vägar att gå och inget enkelt svar. Själv tycker jag att alternativ 2 följt av alternativ 3 är bäst. Att lita på ödet och låta det bli vad det blir är väl hårt i mina ögon. Att jämna ut över tid kräver dock att du som förälder har pengar nog att skjuta till. Ett sätt att lösa detta är att spara i en extra utjämningspott, d.v.s. om du har två barn sparar du i tre olika potter. En till varje barn och en extra.

…men det finns ingen millimeter-rättvisa

Till sist måste vi också acceptera att det finns ingen millimeter-rättvisa. Vi kan bara göra vårt bästa. Någonting vi däremot kan göra är att ge barnens pengar den absolut bästa jordmånen att växa i. Det gör du genom att spara lite varje månad i sparformer som växer över tid, samt hålla avgifter och skatt nere. Historiskt brukar detta innebära breda fonder på ISK eller i kapitalförsäkring. Här ett räkneexempel på vad det blir om du sparar 500 kronor i månaden (snittet i barnsparande bland våra kunder) och om vi räknar med en årlig avkastning på 7%. Här kan du räkna själv.

Vad tycker du, har du något bra tips på hur man kan barnspara rättvist?

Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg