Sparindikatorn: Fler pessimister

Av Johanna Kull

09 jan 19

Share

Börsen ska ned i år. Det är i alla fall vad privatspararna tror, enligt en nyligen genomförd Sifomätning. Men om börsen ska sjunka under året, då borde man rent rationellt också tänka att man under året ökar på sitt börssparande. Alla vill vi ju köpa billigare. När det kommer till aktier verkar dock några välkända sparfällor ställa till det. 

Vilket turbulent avslutning på börsåret vi fick. Jag tror inte jag var den enda som försökte varva julfix och mys med familjen, med att med jämna mellanrum logga in i appen och kolla utvecklingen på portföljen. Som krängde än hit än dit. Det lugnaste hade nog varit att inte kolla alls.

Medan trejders jublade (de älskar ju hög volatilitet) drog de kraftiga svängningarna, tillsammans med Stockholmsbörsens tapp på 15 procent sista kvartalet, ned privatspararnas börshumör. Allt fler tror nu att vi har ett minusår framför oss.

I en Sifoundersökning där vi ställde frågan ”Vad tror du om Stockholmsbörsens utveckling de kommande 12 månaderna?” svarar 37 procent att de tror att börsen kommer att sjunka. En ökning med med hela 11 procentenheter sedan förra kvartalet. 13 procent av de tillfrågade tror att börsen kommer att stiga, en minskning med 4 procentenheter. Avanzas Sparindikator som definieras som skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande börs de kommande 12 månaderna, landar därmed på -24, jämfört med -9 kvartalet innan.

Minimera risken att köpa dyrt och sälja billigt

Majoriteten av sparare låter inte den negativa börssynen påverka deras placeringsinriktning i någon större omfattning. 64 procent av de tillfrågade planerar ingen förändring i balansen mellan börs- och räntesparande. Det som gör mig mer brydd är att andelen som planerar att öka sitt börssparande nära på har halverats sedan föregående kvartal. Endast 6 procent uppger att de planerar att öka sitt börssparande, jämfört med 11 procent kvartalet innan. Men om man tror att börsen ska gå ned kommande månader, då ska man ju redan ha minskat sitt börssparande. Om man nu försöker att tajma marknaden. Det är hur som helst lite sent påtänkt att minska på sparandet under och tyvärr i de flesta fall efter att nedgången redan ägt rum.

Ett alltför vanligt investeringsmisstag är att vi låter händelser som redan skett styra hur vi agerar framåt. Och det finns tyvärr  tonvis av statistik som pekar på vi sparar som mest efter en lång börsuppgång, medan vi säljer efter en börsnedgång. Det blir tyvärr raka motsatsen till att köpa billigt och sälja dyrt.

Ett kanske mer konkret sätt att se på det, det är att titta på prislappen på börsen. Alltså värderingarna, d.v.s. hur många gånger årsvinsten du får betala för en viss aktie. De har ju faktiskt kommit ned senaste året och så länge vinstestimaten håller, är aktierna på börsen billigare idag än för ett år sedan.

Värderingar och aktiekurser, det bygger dock på prognoser om framtiden och är per definition osäkra. Jag menar varken du, jag, en analytiker eller ett bolag självt för den delen, har någon som helst möjlighet att påverka huruvida Trump och Xi Jinping kommer fram till ett handelsavtal eller inte. Och visst finns det en risk att prognoserna om framtida vinsttillväxt sänks, och då ser det plötsligt inte så billigt ut längre. Men det här, det är som sagt bara prognoser.

Vad vi däremot kan göra, det är att svära oss fria från risken att de psykologiska sparfällorna (här och här har vi skrivit om dem) sänker vår avkastning. Alltså att vi låter den där lilla orosklumpen i magen styra för mycket och därför köpa efter en uppgång och sälja efter en nedgång. Den risken svär vi oss fria från genom att ha ett kontinuerligt månadssparande.

Vad tror du om börsåret 2019?

//Johanna

Relaterade inlägg