@Investerarens Startportfölj för ett långsiktigt aktiesparande

Av Avanza

16 maj 16

Share

 

Aldrig tidigare har förutsättningarna varit bättre när det gäller att komma igång med sitt långsiktiga aktiesparande. Aktiehandel har just blivit gratis upp till 50 000 kronor i sparkapital med courtageklass Start och kunskapen får du via Avanza Akademin!

investeraren1
Historiskt har aktier varit det tillgångsslag som gett absolut bäst avkastning över tid, trots att börsen från tid till annan kan vara lite turbulent. För dig som har under 50 000 kronor i kapital hos oss har dina förutsättningar precis förbättrats radikalt, vi har nämligen bestämt oss för att kasta avgiften för aktiehandel i soptunnan. Nu är det dags för dig att börja bygga en tryggare finansiell framtid!

För att ge dig lite motivation och inspiration kring hur du ska göra för att komma igång med ditt sparande så har jag satt ihop en fiktiv aktieportfölj. Portföljen har 10 000 kronor i startkapital och består av tio aktier där jag placerar 1000 kronor i varje enskild aktie.

En god riskspridning är viktigt
Aktiespararna brukar förorda att man ska ha 10-15 olika aktier i portföljen för att uppnå en god riskspridning. Bland våra kunder kan vi se att de som haft 12 aktier i portföljen har uppnått den bästa avkastningen historiskt. Det gäller både i absoluta och riskjusterade termer, alltså avkastningen i förhållande till den risk man tagit. För att ge ett exempel kan man säga att man bör komma fram dubbelt så snabbt om man kör en bil i 100 km/h istället för 50 km/h, om så inte är fallet så har man inte fått en ”avkastning” i förhållande till den ökade risken man tagit genom att köra i högre hastighet, samma sak gäller på börsen.

När det gäller långsiktigt sparande så är det i slutändan viktigare att skydda portföljen mot kraftiga fall snarare än att hitta morgondagens börsraket. Ett enkelt sätt att göra just detta är genom att äga aktier i olika bolag som verkar inom olika branscher för att på så sätt inte lägga alla ägg i samma korg.

 

10k portfölj


Min fiktiva portfölj
Ovan kan du se min fiktiva portfölj som jag tycker är en sund start på ett långsiktigt sparande. Det är ett knippe välskötta bolag som jag tror kommer finnas kvar under lång tid framöver. För att vidareutveckla denna portfölj kan du välja att spara löpande och återinvestera portföljens utdelning.

När det gäller nivå på sparande så brukar 10 % av inkomsten vara ett gyllene riktmärke men när det kommer till kritan så är det bästa sparandet det som faktiskt blir av. Några hundralappar i månaden blir med lite tid en bra portfölj.

Portföljen ger en passiv inkomst
Denna portfölj har en direktavkastning på cirka 2,5 procent vilket innebär att du kommer få en årlig passiv inkomst på 250 kr från portföljen, förutsatt att bolagens utdelning är oförändrad. Bolagen delar ut en del av vinsten och eftersom vinsten tenderar att stiga över tid så betyder det att utdelningen också brukar göra det.

Portföljens utdelning räknas som inkomst av kapital och brukar stiga snabbare än den genomsnittliga löneförhöjningen, som är inkomst av tjänst. Stockholmsbörsen förväntas öka utdelningen med nio procent i år jämfört med föregående år. Om utdelningen återinvesteras genom att köpa fler aktier så leder det till att du året därpå, när det är dags för utdelning igen, har fler aktier som ger utdelning, vilket ökar din passiva inkomst. Glöm inte bort att utdelningsnivån per aktie också brukar öka över tid. Det innebär att du både har fler aktier som ger utdelning samtidigt som utdelningsnivån per aktie stiger. Med denna portfölj så ger varje investerad tusenlapp en förväntad passiv inkomst på 25 kronor om året.

Portföljen är inte optimerad för att uppnå högsta möjliga utdelning utan är en avvägning mellan god utdelning och kurspotential för att ge en så hög förväntad totalavkastning som möjligt.

Investor som är ett av portföljens innehav har sedan 1987 då jag föddes gett en totalavkastning på 4 315 % av dessa är faktiskt två tredjedelar utdelning och en tredjedel stigande aktiekurs. Det visar på vikten av återinvesterad utdelning.

Köp billigt och sälj dyrt
Lätt i teorin men svårt i praktiken. Fortsätt spara även fast börsen är sur och tidningsrubrikerna skriker att börskraschen är förestående. De bästa aktieköpen historiskt har nämligen gjorts när det sett som mörkast ut och ingen velat äga aktier. Många vill köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt men i praktiken tar ofta känslor och den onda magkänslan över vilket leder till att vi gör precis tvärtom. Om du vill spara långsiktigt så är mina bästa tips att fortsätta spara löpande, speciellt när börsen ser som mörkast ut och återinvestera utdelningen.

Därför väljer jag Avanzas aktie
Ibland kan det vara en bra strategi att köpa aktier i de bolag du förstår och tycker om. Ta en funderare vilka produkter och tjänster du använder från tidig morgon när väckarklockan ringer tills dess att du går och lägger dig. Många av dessa varor och tjänster kommer från noterade bolag.

Anledningen till varför jag väljer Avanza är då jag arbetar på bolaget och det är av just den anledningen jag ställer väckarklockan på kvällen. När jag går till jobbet på morgonen så ska också mina pengar gå till jobbet och arbeta istället för att ligga på soffan eller på ett bankkonto utan ränta i dagens negativa ränteklimat. En av de 10 aktier jag väljer ut i denna portfölj är alltså bolaget jag själv jobbar på. Det känns helt enkelt bra att vara delägare.

På samma sätt kanske just du vill vara delägare i det bolag du jobbar för? Den tionde aktien i denna portfölj kan helt enkelt sägas vara valfri. Alla bolag är självklart inte noterade på en börs men om just ditt bolag skulle vara det så kanske det blir aktie nummer 10? I annat fall kan du välja en aktie med hjärtat vars produkt eller tjänst du tror på. Det kan antingen vara Unilever om du tycker om Ben & Jerrys glass, Starbucks om du gillar deras kaffe, Nike om du gillar deras skor eller helt enkelt Walt Disney om du gillar deras filmer.

Kort om aktierna i portföljen

Avanza är en nischbank inom sparande och utmanare till storbankerna. Många inser vikten av att spara samtidigt som storbankernas avgifter urholkar värdet på sparandet vilket gynnar en lågprisaktör som Avanza.

Intrum Justitia – Ett välskött och lönsamt bolag som är Europas ledande aktör inom kredithanteringstjänster. Kreditupplysningar, förfallna fordringar och inkassering av skulder är deras spetskompetens och har även nyligen grundat ett bolag som heter Avarda för att konkurrera med Klarna.

Balder är ett fastighetsbolag som lyckats mycket bra historiskt. Det sägs att VD Erik Selin endast var 24 år gammal när han tjatade till sig 20 miljoner kronor hos Handelsbanken för att köpa sin första fastighet. Resan därefter är en solskenshistoria och idag äger han cirka en tredjedel av Balder som rosat marknaden sedan noteringen 2005.

Hennes & Mauritz är svenska börsens kronjuvel som på ett exemplariskt sätt har lyckats med att sälja moderiktiga kläder till ett lågt pris i butiker med bästa läge runt om i världen. Nu storsatsar de på e-handel och har precis börjat öppna butiker på andra sidan ekvatorn. Som kuriosa kan nämnas att 10 000 kr investerat i HM 1978 inklusive återinvesterad utdelning hade växt till 26 miljoner kronor sommaren 2013. Självklart ingen garanti för framtiden men visar att bolaget har lyckats med sin affärsmodell historiskt.

Skanska är ett byggbolag med global närvaro och stor del av omsättningen i USA. Det kommer att behöva byggas framgent och där kommer Skanska att vara en av aktörerna som tjänar på detta.

Investor är Wallenbergarnas investmentbolag som äger ett flertal svenska klenoder såsom Atlas Copco, ABB, Ericsson, SEB med flera. Dessutom får man en onoterad portfölj med bolag såsom sårvårdsbolaget Mölnlycke och Permobil. Aktien handlas till substansrabatt vilket innebär att man kan köpa aktien lite billigare än värdet på de innehav som bolaget äger.

Assa Abloy är världsledande inom lås och lösningar för dörröppning. Bolaget är välskött och en stor potential finns i det faktum att världen står inför ett skifte från mekaniska till elektroniska lås.

Wallenstam är ett fastighetsbolag som lyckats uppnå en totalavkastning på 27 % per år historiskt. Det är en nivå man ej bör räkna med men visar att de har en god historik. VD har ej sålt några aktier sedan 1990-talet och bolaget är en av Sveriges största producenter av hyresfastigheter som ligger i tiden med den bostadsbrist som råder.

Cloetta är ett konfektyrbolag med varumärken såsom Plopp, Polly, Kexchoklad och Gott & Blandat. Bolagets verksamhet är konjunkturokänslig då vi tenderar att köpa godis i bra tider som dåliga. Vi svenskar är världsmästare i godiskonsumtion med närmare 17 kilo per person och år. Hälften av bolagets varumärken fanns innan år 1950.

Autoliv
är ett bolag som arbetar med bilsäkerhet. Passiv säkerhet såsom bilbälten och krockkuddar utgör en stor del idag men aktiv säkerhet står för en stor potential. Det handlar om proaktiv säkerhet för att skydda mot olycka istället för passiv som skyddar när olyckan är ett faktum. Bolagets produkter räddar över 30 000 liv per år och återfinns i över 100 bilmärken. Adaptiv farthållare, varningssystem för döda vinkeln och automatiskt bromssystem för att undvika kollision är exempel på aktiv säkerhet. Oavsett om en bil drivs med bensin, diesel eller el så kommer säkerhet att behövas.

Stort lycka till med ditt sparande! – nästa utmaning i framtiden blir att uppfylla livets drömmar, mål och visioner genom att använda ditt sparade kapital på ett klokt sätt.

 

Portföljen
Aktie Verksamhet Börs Ägare*
KS 1 Hennes & Mauritz Kläder flagga_se 63 848
KS 2 Avanza Bank flagga_se 5 227
KS 3 Investor Investmentbolag flagga_se 31 477
KS 4 Balder Fastighet flagga_se 3 483
KS 5 Skanska Bygg flagga_se 14 620
KS 6 Intrum Justitia Finans flagga_se 4 647
KS 7 Assa Abloy Industri flagga_se 4 565
KS 8 Wallenstam Fastighet flagga_se 3 219
KS 9 Cloetta Godis flagga_se 4 611
KS 10 Autoliv Bilsäkerhet flagga_se 5 868

Här kan du se vilka aktier som är populärast bland våra kunder
 

 

 

Relaterade inlägg