Stockholmsbörsen noterar nytt All Time High

Idag är det 266 dagar sedan Stockholmsbörsen noterade nytt börsrekord och fredagsstämningen spred sig på kontoret. På måndagen därefter skulle världen förändras på ett sätt vi förmodligen aldrig kunnat föreställa oss. Det stod klart att coronaviruset börjat sprida sig utanför Kina och där slocknade lampan.

Visibiliteten försvann över en natt, landsgränser kom att stängas och över hälften av jordens befolkning skulle få uppleva hel eller partiell nedstängning/karantän. På börsen såg vi den snabbaste kollapsen i världshistorien. OMXS30 föll -33,81 % på blott 18 dagar. För att sätta det i perspektiv kan sägas att börsen föll motsvarande 60% av den totala nedgången under den globala finanskrisen 2008 men på blott 5% av tiden, ja du läste rätt. I USA föll Dow Jones -38 % under en månad i jämförelse med -37 % under fyra år i samband med andra världskriget.

Det är dock på intet sätt den största nedgången, om än den var den snabbaste. Under IT-kraschen sjönk börsen -73% under 947 dagar men då hade den förvisso stigit +71 % under IT-euforins 1999. Dessförinnan steg börsen +41 % per år i snitt från botten 1992 till mars 2000. Under finanskrisen sjönk börsen -58% under 473 dagar. Men faktum är att vi idag, blott 266 dagar senare kan konstatera att börsen återtagit hela fallet och noterat ett nytt börsrekord.

Kraftig återhämtning efter coronakraschen

Efter den 18 dagar långa kraschen bottnade börsen 16 mars. Därefter följde 211 dagar av återhämtning för att återigen vika ned -8,5% från 12 oktober till 30 oktober, nästan en korrektion som i princip är årligt återkommande. Sedan dess har börsen stigit +11,75 %, USA har fått en ny ”President Elect” som rimligtvis svärs in 20 januari och samtidigt har vi fått mycket hoppfulla nyheter kring ett potentiellt vaccin. Självfallet får man i sammanhanget inte glömma bort att nämna de enorma finans- och penningpolitiska stimulanser vi fått. Vad gäller det amerikanska presidentvalet så blev valveckan den bästa på amerikanska börsen sedan Franklin D. Roosevelt 1932.

Vaccinförhoppningar leder till sektorrotation

I måndags fick vi nyheten som vi alla väntat på sedan första dagen av denna pandemi. Amerikanska Pfizer meddelade att deras vaccinkandidat överträffade alla förväntningar och till synes utan några allvarliga biverkningar. Det nya hoppet om ett vaccin tillsammans med Bidens valseger (om än fortfarande inte helt klart) ledde till glädjeyra. Stockholmsbörsen steg över 4% som mest, amerikanska Dow Jones stängde på +5,65% samt bjöd på nytt börsrekord, likaså för S&P 500.

Trots denna glädjeyra var det nog många som kliade sina grå. Stockholmsbörsen rusade samtidigt som flera nog noterade en negativ utveckling i portföljen. De senaste dagarna har vi sett en kraftig sektorrotation från pandemivinnarna till pandemiförlorarna. Många investerare har positionerat sig mot bolagen som varit relativt opåverkade av pandemin eller till och med relativa vinnare. Det har gjort det trångt i ingången och lyft värderingarna. Nu när vi vågar hoppas på en värld ”Post Pandemi” så inser många att potentialen i de bortglömda bolagen som befunnit sig i börsens ”No Go Zone” helt plötsligt blivit intressanta igen. Hur mycket exempelvis techsektorn än kommer växa framåt så uppfattas nog återhämtningspotentialen högre i det korta perspektivet bland de tidigare förlorarna. Sektorrotationen tog sig uttryck i kraftigt stigande kurser för pandemiförlorarna. Bolag som Scandic, Pandox och SAS steg mellan 25 – 35 % samtidigt som kryssningsfartyg och hotell i USA steg lika mycket. På förlorarsidan hittade vi istället exempelvis bolag verksamma inom gaming, friluftsliv, e-handel och byggmaterial som varit vinnarna hittills men som nu föll kraftigt.

Hur mycket sedelpressarna än må producera så finns det inte obegränsat med kapital. Rotationen mot bortglömda sektorer och bolag måste finansieras, då ligger det nära till hands med vinsthemtagningar i pandemivinnarna. Trots den senaste tidens nedgång i techsektorn så har exempelvis bolagen som ingår i akronymen FAANG bjudit investerarna på en uppgång om +47 % sedan årsskiftet, inte fy skam.

Så hur bör man tänka nu?

Först och främst så går det inte att komma ifrån att en värld efter corona gynnar oss alla. I det korta perspektivet är det rimligt att vinnarsektorerna till viss del finansierar omallokeringen mot de bortglömda bolagen som få riktigt vågat tro på fram tills nu. Men när balansen mer eller mindre återställts så är det rimligt att anta att kapitalet åter kommer att leta sig dit tillväxt erbjuds. Rotationer kommer och går, det viktigaste är att du har en portfölj med bolag som du tror på. Då är det enkelt att dra nytta av volatiliteten och skala upp positionerna i de bolag du tror har framtiden för sig, men som tar stryk då de temporärt inte favoriseras.

Låt mig påminna om en annan sektorrotation. 29 augusti 2018 toppade börsen och därefter såg vi en sektorrotation från amerikanska börsens största sektor, techsektorn, till den näst största sektorn hälsovård. Tech var en ”crowded trade” och ingen ville ut sist, varpå det blev en regelrätt frossa. Men lagom till julafton så vände börsen (USA har öppet på julafton) och därefter har bolagen i akronymen FAANG stigit:

  • Facebook +124 %
  • Apple +236 %
  • Amazon +140 %
  • Netflix +112 %
  • Google (Alphabet) +80 %

Bolagen i OMXS30 som stigit mest senaste veckan

Vilka svenska bolag har då stigit mest i denna rotation? Här är topp 10 bolag som stigit mest senaste veckan.

  1. Skanska +17,93 %
  2. H&M +15,06 %
  3. Assa Abloy +14,57 %
  4. Securitas +12,22 %
  5. SEB A +12,14 %
  6. Sandvik +11,52 %
  7. Handelsbanken A +10,20 %
  8. Alfa Laval +9,51 %
  9. Astra Zeneca +9,48 %
  10. Investor B +8,10 %

Sist men inte minst… idag noterar alltså Stockholmsbörsen ett nytt rekord. Men jag har ju tjatat mig grön historiskt om att de bästa affärerna görs i de jävligaste av tider, spara nedan bild och ta fram den nästa gång det blir surt på börsen. Här ser du återhämtningen från botten till dagens nya rekordnivå.

Kursdata: Hitta Kursvinnare

Avkastning på dig,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter fraån Avanza. 

Relaterade inlägg