Ta makten över din pension redan i ung ålder

Av Avanza

17 sep 21

Share

Pension kanske inte är det ämnet som 25 åringar diskuterar över en middag med vänner. Men jag är den personen som frågar mina kompisar om de får tjänstepension via sin anställning, och om de har börjat pensionsspara privat. Ibland tas det emot med entusiasm, ibland himlar någon med ögonen. Det må låta tråkigt att tänka på pension när du inte ens fyllt 30, men det är viktigt att få koll på grunderna redan tidigt i arbetslivet. Dels för att få en övergripande bild över hur pensionen fungerar, dubbelkolla så att man får tjänstepension inbetalt från sin arbetsgivare, men det viktigaste – att komma i gång med ett privat sparande.

Mina tankar om sparande och pension

Jag är i en tid i livet där jag inte har så stora utgifter vilket gör att jag ville starta mitt pensionssparande redan nu för att dra nytta av ränta-på-ränta effekten, samt att få in vanan att lägga undan en liten slant varje månad till pensionen. Mitt liv som pensionär är väldigt långt bort, det är viktigt för mig att kunna påverka min framtida lön genom ett privat sparande.

Enligt Pensionsmyndigheten kan 90-talister förvänta sig få ut ungefär halva sin slutlön räknat på den allmänna pensionen och tjänstepension, om vi går i pension vid 65 års ålder. Den allmänna pensionsåldern och livslängden kan dock förväntas öka upp mot 70-72 år vilket möjliggör att vi kan spara mer till pensionen. Det jag vill inspirera mina vänner till och ni som läser är att få en överblick över pensionen och känna att ni kan påverka er framtida lön till den mån man kan. Tro mig, ert framtida jag kommer tacka er för att ni startade redan nu!

Annons

Tre enkla steg till att få koll över din pension

Min erfarenhet är att många av våra användare tycker att pensionssystemet är krångligt och det är många begrepp att hålla isär. Om du känner igen dig i det tipsar jag om att läsa mer i vår Avanza Akademi som beskriver pensionssystemet jättebra.

Det finns små medel man kan ta till nu för att känna sig trygg med sitt pensionssparande, ditt framtida jag kommer att tacka dig för att du har säkrat upp din framtida lön.

  1. Logga in på MinPension.se Här samlas din allmänna pension, tjänstepension och du kan även lägga till ditt privata sparande för att enkelt göra en beräkning på hur mycket du kommer få ut i pension. Här kan du få fram information om din tjänstepension är kollektivavtalad eller inte, om den inte är kollektivavtalad går den att flytta till oss!
  2. Logga in på Pensionsmyndigheten och se över din PPM (premiepension) – Premiepension är den del du får placera själv av din allmänna pension. Inne hos Pensionsmyndigheten kan du välja vilka fonder du vill att din PPM ska placeras i.
  3. Starta ett privat pensionssparande – Se till att starta ett eget månadssparande i ung ålder, då har du tiden på din sida och gynnas av ränta-på-ränta effekten. Här kan du enkelt komma i gång via vår hemsida genom att få hjälp att månadsspara genom Portföljgeneratorn eller Avanza Auto.Psst! Räkna ut hur mycket du behöver –En motivation till att börja spara tidigt är att räkna på vilken utveckling man kan få. Exemplet nedan räknar på om man skulle börja spara 500 kr i fonder varje månad under 40 år, med en avkastning på 9%. Du själv kan räkna på hur mycket du vill ha ut i månaden för ett rikare pensionsliv, testa att labba med sparkalkylatorn nedan så kan du se hur mycket du behöver spara.

Kan man samla pensionen på ett och samma ställe?

Till er som redan har flera inbetalda tjänstepensioner som är utspridda på olika försäkringsbolag, dessa kan ni samla enkelt hos Avanza genom att göra en flytt av din icke kollektivavtalade tjänstepension. Fördelen med att pensionsspara på Avanza är att du inte betalar några avgifter och vi har marknadens största utbud av fonder och aktier.

Vill du lära dig mer om pension? Här finns tre avsnitt av Avanzapodden där Johanna och Nicklas går igenom pensionens alla delar.

Är det extra viktigt som kvinna att spara till pensionen?

Detta är en viktig och högst relevant samhällsfråga tycker jag och mitt hjärta klappar extra mycket för att inspirera kvinnor till att ta makten över sitt sparande. Kvinnor jobbar mer deltid, stannar hemma med barn och har lägre löner – vilket leder till lägre pensioner.

För att hjälpa sig själv att påverka sin pension kan man därför jobba några år efter 65 år och påbörja ett eget sparande tidigt om man har ekonomisk möjlighet. Ett alternativ är även att kompensera i hushållet för förlorad pension under många år. Ett litet sparande kan göra stor skillnad!

Jag hoppas ovanstående har inspirerat dig som läser för att komma i gång med ditt pensionssparande, du kanske till och med hittar någon tidigare inbetald tjänstepension som du inte kände till! Varmt lycka till med ditt sparande, och tveka inte att höra av dig till mig och mina kollegor om du har frågor eller funderingar.

/Sofie Norman, specialist inom pension på kundrelationer

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg