Tävling: The Big Short

Uppdaterat 20 januari: Tävlingen är nu avslutad! Rätt svar och vinnare finner ni längst ned i blogginlägget. Tack till alla er som var med och tävlade!

Ta chansen att vinna biobiljetter till The Big Short genom att delta i vår tävling! Du väljer själv biograf och kan nyttja biljetterna så länge filmen visas. De två snabbaste vinner även boken som filmen baseras på!

För att delta i tävlingen så svarar du på frågorna nedan. Svaren skickar du in via en kommentar till detta blogginlägg (vi visar inte kommentarerna förrän tävlingen är över, så oroa dig inte över att ditt svar inte dykt upp). Varje rätt svar ger 1 poäng, vinnare blir de 15 första som uppnått 10 poäng. Om ingen uppnått 10 poäng så vinner de 15 bidrag med flest rätt, och först inskickatSe till att använda en korrekt e-postadress då vi kommer kontakta dig via e-post om du vunnit. Vi behöver ditt svar senast den 19 januari 2016.

Priser
Plats 1-2:
Två biobiljetter till The Big Short samt boken ”The Big Short” av Michael Lewis (värde ca 390 kr)

Plats 3-15:
Två biobiljetter till The Big Short (värde ca 280 kr)

OBS! Vi tillåter endast ett svar per deltagare, e-postadress och IP-adress registreras med svaret (men visas ej). Till detta blogginlägg kommer vi att dölja kommentarerna som avser tävlingsbidrag fram till dess att tävlingen är avslutad.

Tävling

1. Vilken aktie ökade med flest antal ägare hos Avanza under 2015?

2. Fingerprint Cards har varit i centrum under året och så pass omsatt att den nu är med i indexet OMXS30. Men vilket bolag åkte ut ur indexet?

3. Ett värdepapper som förkortas CDO fick en central roll under finanskrisen, vad står förkortningen för?

4. Ett svenskt storbolag såg ut att vara riktigt illa ute i efterdyningarna av Lehman-kraschen och handlades till 14,72 kr per aktie som lägst (-93,5% från toppen 2007). Idag delar samma bolag ut 11,35 kr per aktie. Vad heter bolaget?

5. På 1600-talet drabbades ett europeiskt land av en finanskris till följd det som ibland refereras som ”världens första spekulationsbubbla”. Vilken ”råvara” låg till grund för krisen?

6. En av skådespelarna i The Big Short, Christian Bale, har varit med i en känd svensk film som barn. Vad heter filmen?

7. Vilka bolag ligger bakom graferna nedan?
a) Ledtråd: Kungen i S&P 500 under 2015
1

b) Ledtråd: Ola Rollén-effekten
2

c) Ledtråd: De säljer drömmen om snabba pengar
3

8. Vad kallas fenomenet när den korta trenden (50-dagars glidande medelvärde) korsar och går under den långa trenden (200-dagars)? Se bild:
markeringigraf

Om filmen The Big Short

thebigshortposter

När fyra outsiders förutspår det storbankerna, medierna och regeringen vägrat tro på, världsekonomins kollaps, får de en idé: THE BIG SHORT. En vågad investering leder dem till det moderna bankväsendets allra mörkaste hörn. Där måste de ifrågasätta allt och alla.

Filmen är baserad på den sanna historien och bästsäljande boken av Michael Lewis (The Blind Side, Moneyball) och är regisserad av Adam Mckay (Anchorman, Step Brothers). I huvudrollerna ser vi Christian Bale, Steve Carrell, Ryan Gosling och Brad Pitt.

Tävlingsregler

Tävlingen går ut på att svara rätt på de ovanstående frågorna. Varje rätt svar ger 1 poäng, vinnare blir de 15 första som uppnått 10 poäng. Om ingen uppnått 10 poäng så vinner de 15 bidrag med flest rätt, och först inskickat. Deltagande sker genom en kommentar till detta blogginlägg, vi godtar endast ett svar per e-postadress och IP-adress. 15 st tävlande vinner 2 biljetter var och de två snabbaste vinner även boken som filmen grundar sig på – ”The Big Short” av Michael Lewis.

Vinnarna kommer att publiceras i en uppdaterad version av detta blogginlägg den 20 januari 2016 och de kommer att meddelas via mail samma dag.

Anställda från Avanza får inte vara med och tävla. En jury bestående av medarbetare från Avanza kommer att bedöma svarens riktighet. Juryns beslut kan ej överklagas.

Värdet på vinsterna är 140 kr per biljett samt 110 kr för boken. Biljetterna gäller på samtliga biografer i Sverige där filmen visas och är giltiga så länge filmen visas. Ingen vinstskatt utgår.

Tävlingen kommer att pågå till och med 2016-01-19. Vi måste ha ditt svar senast kl. 23.59 den 19 januari 2016.

Rätt svar

1) Hennes & Mauritz
2) Modern Times Group
3) Collateralized Debt Obligation
4) Swedbank
5) Tulpanlökar
6) Mio, min Mio
7 a) Netflix
7 b) NEXT Biometrics
7 c) Unibet
8) Dödskors

Vinnare

1. Philip Ek (10 rätt) – Vinner även boken
2. Kristian Gullner (10 rätt) – Vinner även boken
3. Markus (10 rätt)
4. Björn Swärd (10 rätt)
5. Mattias B (10 rätt)
6. Olle S (10 rätt)
7. Jonas (10 rätt)
8. Johan Jintoft (10 rätt)
9. Anton Albinsson (10 rätt)
10. Oskar (10 rätt)
11. Jakob Hultgren (10 rätt)
12. Tobias Bengtsson (10 rätt)
13. Jimmy (10 rätt)
14. Daniel Fell (10 rätt)
15. Hampus Willman (10 rätt)

Grattis till er!!

Relaterade inlägg