Turbulens och oro – så kan man tänka framöver

Av Avanza

07 mar 22

Share

Det har nu gått tre veckor sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina och det finns få ljusglimtar i den humanitära katastrof som nu pågår i Europa. Likaså har börsturbulensen fortsatt. Här går vi igenom vad som hänt på de finansiella marknaderna och hur man som investerare kan tänka framåt.

Den ryska invasionen av Ukraina har fått omvärlden att agera både kraftfullt och unisont genom hårda sanktioner mot Ryssland. Det handlar bland annat om:

  • Förbud mot transaktioner med den ryska centralbanken
  • Förbud mot ryska storbanker att vara del av det internationella betalningssystemet Swift
  • Förbud för ryska flygplan att landa, starta eller flyga över bland annat europeiskt och amerikanskt luftrum

Dessutom väljer allt fler multinationella företag att helt lämna den ryska marknaden och de bolag som väljer att stanna kvar utsätts för bojkotts-kampanjer.

Så har börserna reagerat

Moskvabörsen närmare halverades som mest efter invasionen och har hållits stängd i flera veckor. Det är ännu okänt när den kan öppna till fullo igen. Den ryska centralbanken har infört kapitalkontroller, förbjudit blankning och utländska medborgare från att sälja aktier liksom stödköpte rubel.

Världens börser reagerade inledningsvis mycket negativt på invasionen men har nu återhämtat sig. (24 februari-17 mars kl.14.20)

  • OMX30 +0,68
  • Nasdaq Composite +3,06
  • DJ USA +3,02

Omöjligt att veta när läget stabiliserats

Det är mycket som tyder på att oron på världens börser kommer att fortsätta och det är i dag inte möjligt att säga när läget stabiliserats.

Även om kriget skulle ta slut är det sannolikt att sanktionerna mot den ryska ekonomin kommer att kvarstå med följdeffekter för den ryska ekonomin och finansmarknaden.

Hur man ska agera i den fortsatta oron

I tider av börsoro är det viktigt att inte agera i panik och lämna börsen.

  • Börsen har historiskt haft en stigande trend, i genomsnitt 9,99% per år de senaste 15 åren. Genom att ha kvar ditt sparande på börsen är du med på denna stigande trend.
  • Lämnar du börsen kan det vara svårt att veta när det är läge att investera på den igen.
  • Lämnar du börsen realiserar du också dina förluster

Fortsätt istället med att månadsspara, precis som vanligt. Förhoppningsvis kommer vi snart se ett slut på den humanitära katastrof vi nu ser utspelas i Ukraina och att läget på världens finansmarknader återigen stabiliseras.

Här kan du läsa mer

Här kan du läsa aktuell information kring investeringar med koppling till Ryssland.

Här kan du läsa mer om hur man kan göra med sitt sparande i oroliga tider.

Här kan du läsa mer om fördelarna med ett månadssparande i oroliga tider.

Här kan du läsa om varför vi har valt att stoppa handeln i vissa värdepapper med exponering mot den ryska och östeuropeiska marknaden.

Ta hand om dig

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg