Två år med Avanza World Tech by TIN

Av Avanza

21 jun 22

Share

Avanza Word Tech by TIN har fyllt två år och förvaltaren Erik Sprinchorn har blickat tillbaka på den första tiden. Här delar han med sig om hur det gått, vilka tekniktrender han ser framöver och ett tips till privatsparare i oroliga tider.

Avanza World Tech by TIN har fyllt två år – hur har du upplevt den tiden?

Det har varit en omtumlande resa. Covid härjade ju fortfarande i starten men vi såg tydliga tecken att bolag med affärsmodeller vi gillar fortfarande gick bra så vi vågade ta steget. Nu på slutet har vi fått se utmaningar av en helt annan karaktär. Sedan start har vi upplevt en euforisk marknad, men även en fullständig utbombning av tillväxtbolag. Sett ur det perspektivet känns det underligt att fonden bara är två år gammal.

Vad är den största utmaningen med att förvalta en global teknikfond?

Sysslar man med teknik och hälsa – i sanning globala sektorer – så kommer man aldrig ifrån det globala perspektivet även om man håller sig till en mindre region. Vi har ju hållit på med globala investeringar väldigt länge och tror man kan göra det lika bra från Stockholm som från London eller San Francisco.

Finns det trender i teknikutvecklingen som blommat ut sedan ni startade fonden?

Det som verkligen blev tydligt i och med utvecklingen av vaccin mot covid var hur kraftfull kombinationen av biologi och datakraft är. Här tror jag vi kommer att få se många spännande företag under närmaste tio åren.

Skiljer sig arbetet åt beroende på om det är en uppåtgående eller fallande marknad?

I grunden arbetar vi på samma sätt oavsett marknadsklimat. Fokus är på bevisade affärsmodeller, företag som kan kombinera hög tillväxt med god lönsamhet.

Blir du stressad när ett innehav inte presterar som du förväntat dig?

Faktum är att det är mer stressigt att se bolag som presterar i linje med eller bättre än alla förväntningar som ändå tappar i värde. Det är det vi har sett mycket av hittills i år. Om ett bolag visar sig vara något annat än vi trodde så är vi rätt osentimentala. Det finns tusentals bolag att välja bland på den globala arenan.

Vad har du för råd till oroade privatsparare som sett sitt kapital minska i värde under 2022?

Allt beror på den unika personliga situationen. Men om man har ett rimligt långt perspektiv tror jag det är en bra strategi att vara tålmodig och om möjligt fortsätta investera regelbundet.

Varför ska man investera i Avanza World Tech by TIN?

Alla måste göra sin egen analys och om möjligt prata med en rådgivare. Men i allmänna termer tror jag fonden kan passa den som tror att innovationen kommer att fortsätta vara den primära drivkraften för mänsklig utveckling. För den som ser värde i tillväxtens kraft över tid. Jag tycker i alla fall att kombinationen av teknik, hälsa och hållbar energi har mycket som talar för sig.

Vill du veta mer om Avanza World Tech by TIN? Här kan du spana in vilka bolag som utgör de 10 största innehaven i fonden.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg