Så sparar unga upp till 25 år
Sedan 2020 har intresset för sparande ökat kraftigt – inte minst bland unga. I detta inlägg tittar vi lite djupare på hur våra yngre användare, upp till 25 år, sparar.
Når sin första miljon efter 21 år
Våra unga sparare har ett månadssparande på drygt 1 900 kronor. Det är 800 kronor lägre än snittet för samtliga sparare hos oss på Avanza. Kanske inte helt förvånande med tanke på att genomsnittsinkomsten är lägre när man är yngre. Om våra unga sparare fortsätter att månadsspara 1 900 kronor kommer de med ett antagande om sju procent avkastning per år att nå sin första miljon efter 21 år. Som bekant är det just tid och avkastning som är en sparares kraftfullaste verktyg – båda dessa verktyg står våra unga till förfogande. Nedan diagram visar hur stor skillnad olika månadssparande kan göra på 20 års sikt.
Om månadssparande ökar till 3 000 kronor kan man efter 20 år nå 1,56 miljoner kronor. Men självklart ska det vara den egna livssituationen som styr hur mycket man sparar. En bra utgångspunkt för månadssparande är ungefär 10 procent av sin inkomst. Om man vid inkomsthöjningar trappar upp sitt sparande kommer man på några år att nå långt i sitt sparande.
Föredrar aktier framför fonder men har en begränsad riskspridning
Nästan 50 procent av ungas sparande betår av aktier medan fonder står för knappt 40 procent. Våra äldre sparare har ett lite större intresse för aktier som utgör 55 procent av sparandet medan fonder står för 30 procent.
Våra unga sparare har i genomsnitt fyra aktier i sin portfölj vilket är en färre än genomsnittet alla åldrar. För svenska befolkningen som helhet äger aktiespararna i genomsnitt 4,5 bolag. Ofta brukar 10-15 olika aktier från fem-sex olika branscher nämnas som en bra utgångspunkt för en god riskspridning. Vill du läsa mer om detta har min kollega Nicklas skrivit ett intressant inlägg på temat.
Annons
Vad sparar unga i?
Så vilka aktier och fonder väljer då våra unga sparare? Och kan vi se det starka engagemang för hållbarhet som unga på nationell nivå ger uttryck för också i sparandet? Låt oss ta en titt på detta.
De ungas favoritaktier
Bland våra unga aktieägares favoriter hittar vi både stora traditionella bolag såsom Investor, Volvo och SBB. Dessa företag dyker upp som favoriter i de flesta åldersgrupper. Men vi ser också aktier förknippade med betydligt högre risk: AMC är en omskriven så kallad meme stock. Dessutom har våra unga aktieägare aptit för flygbolag som har haft en kämpig tid under coronapandemin. Vi hittar också den kinesiska biltillverkaren Nio och amerikanska Tesla samt Evolution och Embracer.
- SAS
- Investor B
- Volvo B
- Evolution
- Embracer Group B
- AMC Entertainment Holdings Inc
- Norwegian Air Shuttle
- NIO Inc
- Tesla Inc
- Samhällsbyggnadsbo. I Norden B
De ungas favoritfonder
När det kommer till fonder har våra unga sparare en tydlig preferens för globalfonder och ny teknik. Vi ser också att ungefär hälften av fonderna har ett relativt lågt pris vilket är bra ur ett långsiktigt perspektiv då avgifter annars riskerar att urholka sparandet.
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Avanza Zero
- Swedbank Robur Ny Teknik A
- Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
- TIN Ny Teknik A
- Avanza Global
- SPP Global Plus A SEK
- Länsförsäkringar Global Indexnära
- Öhman Etisk Emerging Markets A
- Avanza World Tech by TIN
Hur hållbart sparar unga?
Något överraskande tycks inte hållbarhet vara en viktig faktor i ungas sparande: medianbetyget avseende hållbarhet i favoritfonderna är på blotta tre av fem. Samtidigt är just omställningen till en mer hållbar värld en samhällskritisk fråga som kommer att påverka finansmarknaderna och börsen på både kort och lång sikt. I ett långsiktigt sparande är det därför viktigt att fundera över om de fonder och aktier man väljer att investera i står rustade inför den omställning som världens stora ekonomier nu arbetar för. Här kan du läsa mer om hur klimatförändringarna kan påverka ditt sparande och hur du kan tänka.
Lycka till med ditt sparande!
/Moa
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.