USA-valet skapar oro på börsen

Av Avanza

09 nov 16

Share

Donald Trump ser ut att gå mot en seger i det amerikanska presidentvalet och bli landets 45 president, något som skapar stor osäkerhet då marknaden förväntade sig en seger för Hillary Clinton.

Börsen gillar inte osäkerhet och nu ser vi att världens finansmarknader prisar in en seger för Trump. Det får risktillgångar på fall och flykt mot tryggare hamnar såsom guld som stiger över fyra procent kring sjutiden på morgonen, svensk tid.

Terminerna i USA stängde ned -5% på morgonen innan de stängdes för handel och även Stockholmsbörsen ser ut att öppna kraftigt nedåt i likhet med de flesta aktiemarknader runt om i världen.

OMXS30 (de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen) sjönk -3,6% förra veckan inför valet i kontrast mot det brittiska valet där marknaden steg inför omröstningen och skapade fallhöjd. Däremot fick vi en lättnadsuppgång i måndags vilket tillsammans med stor osäkerhet alltså pekar mot turbulens på börsen.

Hur ska man tänka som sparare?

Kraftig turbulens på marknaden kan lätt ge ont i magen. Börsåret 2016 startade skakigt med kraftiga fall första börsdagen efter dramatik i Kina. Likaså blev det berg-och-dalbana i samband med Brexit och nu presidentvalet, där marknaden blev tagen på sägen och en global börsreaktion därefter.

Behöver man sina pengar i närtid kan det vara klokt att ha en del kontanter eller kanske stå utanför marknaden men den långsiktiga spararen kan antingen fylla på i ladorna eller invänta att dammet lagt sig.

En sak vet vi med all säkerhet, solen går upp imorgon också men just nu är osäkerheten stor och det gör att det blir svårare att bedöma korrekta priser på risktillgångar vilket skapar stora svängningar i marknaden.

Här är en gammal klyscha på sin plats, har du ont i magen kan det vara bra att minska andelen pengar på börsen, är du däremot långsiktig kan detta eventuellt bli ett bra läge att investera.

I samband med Brexit fick vi det största börsfallet i modern tid på svenska börsen (OMXS30) då börsen föll -8,42%. Det var en kraftig reaktion och då fick vi två dagars börsnedgångar eftersom vår börs var stängd på fredagen för midsommarfirande. Dock vände börsen redan dagen efter för att stiga fyra dagar i rad och sedan vara tillbaka på samma nivåer som före valet, redan 14 juli. Hur det blir denna gång kommer vi att få följa med spänning.

 
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
 

Relaterade inlägg