Vad bör man ha koll på inför börshösten?

Av Avanza

16 aug 20

Share

Snart dags att lägga sommarbörsen till handlingarna samtidigt som börshösten knackar på. Hur har året sett ut hittills och vad bör vi hålla koll på i höst? Låt oss kika närmare på det.

Kraftig återhämtning sedan coronakraschen

I dagarna är det ett halvår sedan coronaviruset lamslog de finansiella marknaderna. Under blott 18 handelsdagar tappade Stockholmsbörsen -33,81% i vad som skulle komma att bli det snabbaste börsfallet i svenskt mannaminne. Sedan dess har Stockholmsbörsen stigit närmare 40% medan den tekniktunga amerikanska marknaden stigit desto mer.

Det tog 84 börsdagar att återta hela fallet sedan årsskiftet. Sommarbörsen fram till mitten på augusti har bjudit på +7,64% uppgång, vilket sätter det gamla uttrycket ”Sell in May and Stay Away” på skam. Men det kanske inte är så konstigt med tanke på det kraftiga fallet dessförinnan. I skrivande stund har vi parkerat oss precis under nollstrecket återigen.

 

Vilka aktier har stigit mest?

Vilka aktier har stigit mest sedan årsskiftet och vilka har bjudit på den kraftigaste återhämtningen sedan bottennoteringen?

Aktierna i OMXS30 som stigit mest sedan årsskiftet:

  1. Swedish Match +42 %
  2. Kinnevik +40%
  3. Ericsson B +24 %
  4. Getinge B +17 %
  5. SCA B +14 %
  6. Hexagon B +12 %
  7. Investor B +6 %
  8. ABB +6 %
  9. Atlas Copco B +6 %
  10. Atlas Copco A +6 %

Aktierna i OMXS30 som återhämtat sig mest sedan respektive årslägsta:

  1. Kinnevik B +145 %
  2. Boliden +78 %
  3. Electrolux B +74 %
  4. Hexagon B +74 %
  5. Ericsson B +69 %
  6. Volvo B +68 %
  7. Autoliv +61 %
  8. ABB +58 %
  9. Atlas Copco B +53 %
  10. Sandvik +53 %

Flera kursdubblare på Stockholmsbörsens breda index

Totalt handlas 20 av 30 aktier i OMXS30 över MA200, alltså 200 dagars glidande medelvärde som brukar anses spegla den rådande trenden. Om vi unnar oss att blicka mot breda stockholmsbörsen som tar hänsyn till samtliga aktier på large-, mid-, och small cap ser vi att året bjudit på flera kursdubblare.

  1. G5 Entertainment +252 %
  2. NetEnt +217 %
  3. Hansa Biopharma +202 %
  4. Sinch +173 %
  5. Bactiguard Holding +128 %
  6. Xbrane Biopharma +119 %
  7. Evolution Gaming +117 %
  8. Lime Technologies +115 %
  9. Addlife +107 %

Hållpunkter inför hösten:

Aktier är som bekant en vintersport och perioden oktober till och med februari brukar vara de mest solsäkra börsmånaderna. Undantaget var hösten 2018 som bjöd på en rejäl höstfrossa och även detta år har vi en del viktiga hållpunkter att hålla koll på.

Utdelningssäsongen blev ett utropstecken i år då den i princip uteblev helt. Mycket låg visibilitet och en politiskt het potatis fick många bolag att slopa utdelningsförslagen. Men nu verkar det som att flera bolag funderar på en extrautdelning i höst, något många hoppats på.

Rapportsäsongen för det tredje kvartalet lär bli spännande. Det första kvartalet innehöll synkroniserade lockdowns runt om i världen i vad som skulle komma att tituleras ”The Great Lockdown”. I andra kvartalet såg vi länder åter öppna upp sina ekonomier och de ekonomiska hjulen åter börja snurra. Dessutom var det många bolag som gynnades av de statliga stöden. Därför blir det tredje kvartalet extra intressant, har efterfrågan kommit igång så pass att det håller börsen under armarna?

Amerikanskt presidentval i november kommer att påverka marknaderna, hur mycket är dock oklart. Nu har vi haft Donald Trump vid rodret för världens största ekonomi och kapitalmarknad i 4 år. I samband med presidentvalet 2016 föll Stockholmsbörsen
-3,6 % på beskedet om att Trump segrat, för att därefter stänga börsdagen på +1,2 %, volatilt med andra ord.

Handelskonflikten mellan världens två största ekonomier, USA och Kina, kommer rimligtvis att fortgå. Nu har man dragit in några välkända kinesiska techbolag i konflikten som USA hotar att stänga ned. Vis av erfarenhet vet vi att denna konflikt bubblar och riskerar att med kort varsel åter bli en punkt på finansmarknadernas agenda.

Svag dollar har missgynnat amerikanska investeringar under året. Faktum är att kronan började stärkas mot dollarn exakt samma dag som den amerikanska börsen bottnade under börsfallet, alltså 23 mars. Sedan dess har dollarn blivit 17% billigare mätt i svenska kronor. Hur kommer dollarn att utvecklas framåt? Något som definitivt får påverkan på många börsbolag.

 

Men än så länge är sommaren inte riktigt över. Så med de orden vill jag bara säga fortsatt trevlig sommar så håller vi tummarna för en angenäm börshöst!

Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg