Vad händer om du inte börjar spara?
Alla vet vi att man borde ha ett sparande, men vad kan egentligen hända om man inte sparar? Låt oss titta på fyra risker med att inte ha ett löpande månadssparande samt att inte investera i aktier eller fonder.
Ett eget sparande och en egen buffert är vår ekonomiska livboj. Det ger oss trygghet och gör oss mindre sårbara vid förändringar, vilka kan komma snabbt och utan minsta förvarning. Det är coronakrisen ett skrämmande tydligt exempel på. I november var 421 000 personer arbetslösa i Sverige, ca 100 000 fler än samma månad ifjol, visar statistik från SCB. Vikten av att i ett sådant läge ha en buffert, går inte nog att påminna om. Det är, självklart tillsammans med medlemskap i A-kassa och eventuell inkomstförsäkring, en mycket viktig försäkring som hjälper dig sova gott om natten. Om man tvärtom inte har ett sparande eller en långsiktig portfölj utsätter man sig för flera risker.
Risker med att inte spara
…tvingas till dyra lån
Dyra konsumtionslån har ökat snabbt i Sverige senaste årtiondet och trots att de är betydligt mindre sett till volym, står de för över hälften av hushållens räntekostnad. Anledningen är enkel. Räntan på dessa lån är ofta skyhög. Och i ju sämre ekonomisk sits du befinner dig i, desto färre kreditgivare kommer att låna ut till dig och risken är inte obefintlig att du tvingas vända dig till aktör som tar en ränta som är så hög att räntebetalningarna i slutändan summerar till mer än själva lånebeloppet. Denna typ av blankolån/konsumtionslån försämrar din ekonomiska situation ytterligare och ökar risken att du inte kommer kunna betala av på ditt lån enligt plan och innan du vet ordet av är du inne i en mycket smärtsam lånekarusell.
…ökad risk för psykisk ohälsa
Privatekonomi och andra sociala faktorer kan påverka vår psykiska hälsa negativt. Det visar bland annat en rapport från Folkhälsomyndigheten. Självfallet är det inte så att bara man har en buffert och ett stabilt sparande slipper man psykisk ohälsa, men att långvarig stress och oro för privatekonomin ökar risken det tycker inte jag som lekman är speciellt förvånande. Har man då möjligheten, då borde man göra det man kan för att minimera denna risk, detta till exempel genom att spara ihop en ordentlig buffert.
Ett sparande handlar dock inte bara om att ha en buffert. Nog så viktigt är det att vi har ett långsiktigt börssparande. Att vi investerar i aktier eller fonder. För om bufferten står för trygghet, står det långsiktiga sparandet för frihet.
Risker med att inte investera
…tvingas leva på 60 procent av lönen
I Sverige idag är den genomsnittliga kompensationsgraden, det vill säga hur mycket av sin slutlön som nyblivna pensionärer i genomsnitt får i pension ca 80%. Den förväntas dock minska framöver och enligt en rapport från Min pension kan 60-talister vänta sig ca 60 procent av sin slutlön i pension och 70- och 80-talister ca 55 procent. Detta om man räknar med både allmän- och tjänstepension. Känns det tufft? Jo, då bör vi ha ett eget sparande att dryga ut pensionen med.
…missa guldkanten
Vi behöver i regel inte heller vänta till pensionen för att belönas av våra investeringar. Även under arbetslivet kan en fond- eller aktieportfölj hjälpa oss sätta guldkant på tillvaron. Vi behöver inte ens spara speciellt mycket, bara vi gör det kontinuerligt. Sparar du 1 500 kronor i månaden i 10 år med en genomsnittlig årlig avkastning på 9,99 procent, då har du 300 000 kronor. Efter 20 år är du miljonär. Alltså, den 20-åring som börjar sätta undan 1 500 kronor/månad i breda fonder kan som 40-åring ha en miljon kronor som kontantinsats på ett sommarhus – köpa en snabb bil, bjuda familjen till Australien, eller vad man nu drömmer om.
Lyckas du spara 2 000 kronor per månad har du 400 000 kronor efter 10 år, efter 17 år är du miljonär och efter 30 år har du 4,1 miljoner i kapital. Pengar som minst sagt kan sätta guldkant på tillvaron.
Annons
Fyra tips för att komma igång
Som du ser, har vi mycket att vinna på att både ha ett buffertspar och ett mer långsiktigt frihetssparande. Och det behövs inte speciellt mycket för att komma igång. Din buffert bör du ha på sparkonto med insättningsgaranti och inte heller det långsiktiga sparandet är svårt att komma igång med. Vill du ha ett så enkelt sparande som möjligt kan Avanza Auto vara något för dig. Vill du sätta upp en egen fondportfölj gör du det enkelt i tre steg:
- Öppna ett ISK – det får du automatiskt som kund på Avanza.
- Välj en billig globalfond, max 0,4 procent i avgift är en bra tumregel, och spara merparten (kanske 50-60 procent av summan) hit. Välj gärna också en Sverigefond så for du del av välskötta svenska bolag och spara ca 20-30 procent hit.
- Välj ut en eller ett par fonder som du gillar extra mycket. Det kanske är en miljöfond, en teknikfond en småbolagsfond eller en tillväxtmarknadsfond. Läs på så mycket du vill, nej du behöver inte ta en doktorshatt.
- Sätt upp ett automatiskt månadssparande och spara merparten (kanske 60 procent av summan) till globalfonden och resten till Sverigefonden samt den/de fonderna du valt ut själv.
Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder
Du har väl inte missat att vi ger tillbaka alla avgifter på alla fonder? Det sker helt automatiskt för dig som inte kommit över 50 000 kronor i samlat sparande hos oss. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.
Stort lycka till!
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.