Vi lanserar Avanza Markets – courtagefri handel i certifikat och mini futures

Idag får vi äntligen berätta om något som vi i hemlighet jobbat med ett tag här på kontoret. Vi lanserar idag Avanza Markets, där vi i samarbete med emittenten Morgan Stanley erbjuder courtagefri handel i Bull & Bear-certifikat och mini futures som gör det möjligt att investera i index, råvaror, aktier och valutor.

Avanza Markets
Avanza Markets

Avanza Markets

Samlingsnamnet för produkterna är Avanza Markets och de noteras på NGM där flertalet andra börshandlade produkter handlas idag. Du ser att det är en Avanza Markets-produkt på namnet, exempelvis: BULL OMX X10 AVA (för ett Bull-certifikat med om OMXS30 som underliggande med 10 gånger hävstång) eller MINI LONG DAX 6 AVA (för en Mini future-long med DAX som underliggande). Samtliga produkter är lätta att hitta på vår sajt.

Alla order över 1 000 kr som läggs via sajten är helt courtagefria.

Med start idag kommer våra kunder att kunna handla dessa certifikat och mini futures kopplade mot olika underliggande index och under kommande veckor kommer det att lanseras produkter med råvaror, aktier och valutor som underliggande tillgångsslag.

Varför gör vi det här?

Handeln med Bull & Bear-certifikat och Mini futures har fram till nu kostat spararna avgifter i flera led. Först har utgivarna tjänat pengar i produkten och därefter distributörerna genom att lägga på courtage när produkterna handlas. Avanza har alltid strävat efter att öka transparensen och pressa samtliga kostnader kopplade till handeln i branschen samtidigt som vi skapat bra verktyg och stöd som hjälper kunderna i deras investeringsbeslut. Avanza Markets ligger därför helt i linje med denna strävan.

Martin Tiveus, VD
Martin Tiveus, VD

”Vi har sett en gradvis ökande efterfrågan på certifikat och mini futures de senaste åren, även om de vänder sig till en mindre grupp avancerade kunder. Nu kan vi ge dessa kunder möjlighet att investera i den här typen av produkter helt utan courtage. Det blir väsentligt bättre för kunderna.

Genom att Morgan Stanley ger oss som samarbetspart en del av sin intäkt i dessa produkter kan vi helt slopa courtaget för Avanzas kunder, utan att kostnaden i själva produkten blir dyrare.” – Martin Tiveus, VD

Certifikat och mini futures är inte för alla

Något vi är tydliga med och som vi tycker är viktigt att lyfta fram är att dessa produkter inte är för alla. Samtidigt som hävstångsprodukter kan ge en hög avkastning så är det förknippat med en mycket hög risk, speciellt om man hanterar dem felaktigt – något vi försöker undvika med hjälp av våra nya utbildningssidor. En bra grundtanke är att inte köpa för mer än man är beredd att förlora.

Utbildning

Eftersom Bull & Bear-certifikat och Mini futures är högriskprodukter där du kan förlora hela ditt investerade kapital så är det extra viktigt att läsa på och lära sig om produkterna innan en eventuell investering. Framförallt gäller det att ta del av specifika risker, villkor och egenskaper, vilket framgår av grundprospekt och slutliga villkor.

En viktig del av arbetet inför lanseringen har varit att arbeta fram utbildningssidor som försöker illustrera riskerna och produkternas olika egenskaper på ett tydligt sätt. Här når du våra utbildningssidor!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Relaterade inlägg

Kommentarer

24 svar till “Vi lanserar Avanza Markets – courtagefri handel i certifikat och mini futures”

 1. Avanza skriver: ”Finansieringskostnaden uttrycks som ränta och består av en fast och en rörlig del, där den rörliga delen […]. Den fasta delen är ett påslag av emittenten.”

  Men var hittar jag hur stor den fasta delen är? Om man tar ”MINI S DAX AVA 6” som exempel — jag hittar det vare sig på Avanzas sida om den, eller på rak arm i de ”Slutgiltiga villkor” som ni länkar till. Med reservation för att jag inte lusläst villkoren (än). Jag skulle gärna se att alla avgifter, fasta som rörliga, framgick på sidan på ett tydligt sätt.

  • Hej!

   Tack för din fråga och trevligt att du hittat till våra nya produkter! Den rörliga delen är antingen STIBOR eller EURIBOR. Exakt vilka räntor som gäller framgår av exempelvis Riksbankens hemsida eller Europeiska centralbankens hemsida. Den fasta delen finns att läsa på Morgan Stanleys hemsida. Du kan klicka dig in på respektive produkt och sedan titta på där det står ”räntebasmarginal”. Där framgår vilken ränta som används.

   Räntan framgår faktiskt även i de slutgiltiga villkoren som du säkert läst lite i själv. Om du klickar upp dessa för den produkt som du nämner (finns längst ned till höger under grafen vid respektive produkts sida) så ser du på sida 7 att det står ”current financing spread on the trade date”. Där framgår att det är 3 %. Jag ska framföra önskemålet om att se denna uppgift tydligare. För att komma till Morgan Stanleys sida där alla deras emitterade instrument finns listade så kan du klicka på Avanza Markets / Utstoppade produkter och sedan klicka på den länk som finns där.

   Dan, Avanza

 2. Vad schysst att man kan handla courtagefritt och alltid kul med prispress! Känns ju nästan för bra för att vara sant. Men hur tjänar ni och er samarbetsparter pengar på detta i så fall? Tar ni någonsin positionen mot kunderna och gör vinst när vi förlorar eller? Tack på förhand.

  • Hej,

   Vad roligt att du gillar de nya produkterna!

   Jag vill vara tydlig med att vi aldrig tar några positioner mot våra kunder, oavsett instrument. Faktum är att vi inte har någon handel i egen bok över huvud taget. Intjäningen består enkelt beskrivet av en räntedel för att finansiera instrumentets hävstång, en administrativ avgift för certifikat, samt spread dvs skillnaden mellan köp- och säljkurs. Dessa bitar har vi och Morgan Stanley valt att dela på.

   Dan, Avanza

 3. Spännande, men undrar en sak, om jag idag köper Bull omxs30 för en tusenlapp, och omxs30 går ner idag, säg 1%, och imorgon ytterligare 1%, men upp på fredag 3%. Vad ger det mig då? Eller är det ”kört” så fort det går ner?

  Förklara och generalisera gärna så en femåring förstår 🙂

  Kort och gott känns det som att vadslagning på om börsen går upp eller ner?
  Men kommer eventuell förlust innan jag ”sålt”?

  • Hej

   Det finns ett bra avsnitt på vår hemsida som beskriver och även grafiskt visar hur det går om man har Certifikat med hävstång under en tid, samt om den underliggande marknaden är volatil (svänger mycket). Svängningarna gör att det blir en naturlig urgröpningseffekt som med tiden gör att du tappar i värde. Det gör att det i många fall därför inte är fördelaktigt att äga instrumentet över en längre tidsperiod. Självklart så ser du hur instrumentet utvecklar sig över tid på ditt konto, den procentuella utvecklingen räknas om varje gång som det sker ett avslut i instrumentet. Du kan läsa mer om hur certifikatet påverkas då det svänger på börsen genom att klicka på denna länk.

   Dan, Avanza

  • Hej!

   Generellt sett har vi försökt att lägga oss marknadsmässigt och i linje med andra emittenter när det kommer till spreadar. I och med att produkterna handlas
   courtagefritt så fanns det inte så mycket utrymme att pressa dessa nedåt.

   Exakt vilken spread respektive produkt har är svårt att svara på, då det både beror på vilken typ av produkt det är, hur underliggande rör sig och så vidare. Du kan hur som helst känna dig trygg med att spreadarna är maknardsmässiga och att du handlar med väldigt billiga produkter i och med att de är courtagefria.

   Tveka inte att höra av dig om du har några ytterligare frågor eller funderingar!

   /Kristoffer, Avanza

 4. Hej,

  Jag har sett lite på kommentarerna här och svaren gällande era Bull och Bear men förstår ändå inte. Om jag köper Bull OMX X15 och har det kvar ett år, hur mycket kostar det och hur tar ni betalt om jag ändå inte betalar något courtage?

  • Hej Erik,

   Bull och Bear-certifikat är konstruerade så att du kan få hävstång på din investering. Om du exempelvis väljer ett instrument med 15 ggr hävstång så finansieras hävstången genom att du själv står för 1 del och sedan lånar till resterande del, dvs om du exempelvis handlar för 10 000 kr så innebär det att du egentligen tar en position på 150 000 kr. Det innebär att du lånar 140 000 av 150 000 kr och det finansieras med hjälp av ett lån som du betalar ränta för. Räntan uttrycks per år och belastar dig endast om du äger instrumentet över natten (räntan tas ut som liten justering av kursen till nästkommande handelsdag). Förutom ränta så har certifikaten en administrativ avgift (per år) som även den bakas in i kursen och är endast aktuellt för dig då du äger instrumentet över en eller flera dagar. Du kan läsa vilken räntebasmarginal som instrumentet har på länken som finns i mitt svar lite längre upp. För Bull OMX X15 så finns uppgifterna exempelvis här.

   Har du fler frågor eller funderingar kring produkterna slå gärna en signal in till oss så hjälper vi dig vidare!
   08-562 250 00

   Dan, Avanza

   • Tack för svaret. Som jag dock efterlyste i min tidigare fråga ville jag gärna se en kalkyl över det hela. Om jag håller instrumentet i 175 dagar och handlar med Bull OMX X15, hur mycket kostar det i procent räknat?

    • Hej igen,

     Det är en ganska komplex fråga. Man kan förenklat säga att kostnaden för dig att äga instrumentet i 175 dagar är:
     1, Räntekostnaden: 1 mån stibor -0,266% + räntebasmarginal 3%, vilket innebär 2,734%. Det blir på 175 dagar (2,734/360) x 175 = 1,3290 % på det belopp som du lånar.
     2, Den administrativa kostnaden: (0,5% /360) x 175 = 0,2430% för perioden.
     Det som också är värt att känna till är att du betalar finansieringskostnaden på den del som du lånar, och i takt med att instrumentet rör på sig så kommer du att låna olika mycket pengar. Det exempel som jag tog var teoretiskt och under förutsättning att instrumentets värde står still under hela tiden.

     Jag hoppas att du är med på hur det fungerar i teorin och skulle du har några fler frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att slå en signal in till oss på tel. 08-562 250 00.

     Dan, Avanza

     • Hej igen

      Tack för ert, om än, något otydliga svar. Nu har jag börjat titta igenom era prospekt, som är ganska svåra att förstå. Rätta mig om jag har fel, men kostnaden skulle då också kunna uttryckas som 3% multiplicerat med den hävstång som jag väljer, plus den administrativa kostnaden? Exempel Bull OMX X10: 10*3%+,05% = 30,5%/365/2 = ?

 5. Mycket bra. Emittenterna av certifikat är idag bitvis väldigt nonchalanta särskilt mot oss småsparare/privatpersoner. Det finns stundtals en oacceptabelt stor diskrepans mellan certifikatets rörelser (eller snarare brist på) i förhållande till den underliggande tillgången.

  Hoppas och tror att Avanza kan hålla en högre standard.

  Jag har en fråga. Kommer Avanza/Morgan Stanley bredda utbudet att omfatta t.ex. råvaror och ädelmetaller?

  Vore för övrigt kul om cert och mini futures fick forumfunktioner – som aktier.

  • Hej Erik M,

   Vi är självklart måna om att våra kunder är nöjda med hur produkterna fungerar, men det är också viktigt att man som kund förstår exakt hur de fungerar och vad som styr kursen. De vanligaste fallgroparna som man som kund ofta stöter på är framför allt urholkningseffekten som drabbar certifikat över tid, samt justeringar de justeringar som görs i samband med utdelningssäsong.

   Dan, Avanza

 6. Skulle gärna se minifutures mot omx som har lägre hävstång än de som finns tillgängliga. Gärna en kort/lång med häv under 2.

  Kan ni ordna det?

  • Hej Christer,

   Tack för att du delar med dig av dina tankar. Jag tror tyvärr på rak arm inte att det finns tillräcklig stor efterfrågan på de produkter som har ännu lägre hävstång, men jag ska undersöka saken vidare. Det finns både certifikat och Mini Futures som har omkring x2 i hävstång. Jag kommer absolut att föra vidare ditt önskemål så får vi se om det är något som kan prioriteras!

   Dan, Avanza

 7. Om jag t.ex. köper MINI L OMX AVA 10 för 50 000 kr och har otur, dvs. börsen vänder ned trots min tro på uppgång, hur många procent måste den gå ned för att futuren ska bli knockad?

  • Hej Ulf,

   Tack för din fråga.

   Det är väldigt viktigt att greppa hur dessa instrument fungerar innan man börjar att handla med dem. Vi har därför gjort flera avsnitt på sajten som tar upp det som som man framför allt bör tänka på och som beskriver hur instrumenten fungerar. Du kan läsa mer om vad som är värt att känna till på denna länk. Om du investerar i olika Mini futures så kan du kika på vilken stop loss-nivå som de har. Den är den nivå som produkten knockas ut på, dvs. då stoppas instrumentet för att hindra dig från att förlora mer än vad du investerat. Det blir svårt för mig att svara på hur mycket det måste gå ner innan du når stop lossen, det beror självklart också på när du investerar och hur nära du är stop lossen då. Det bästa är därför att kika i informationen om instrumentet innan du handlar det där det framgår aktuell stop loss-nivå.

   Jag kan inte nog understryka vikten av att man vet hur instrumenten fungerar innan man handlar med dem. Finns det frågor eller funderingar i samband med investeringen så går det utmärkt att ringa oss eller maila oss så hjälper vi gärna till! Tel. 08-562 250 00.

   /Dan, Avanza

   • Jag förstår funktionen bakom instrumentet och vill gärna ha svar på frågan, dvs. hur många procent OMX ska falla innan stop loss-nivån nås.

    • Hej,

     Jag vill verkligen återigen betona att det är viktigt att veta hur Mini Futures fungerar innan man handlar med dem. Efter att ha läst din fråga så rekommenderar jag dig att slå en signal in till oss, vi förklarar gärna närmare hur instrumentet fungerar och hur du ska tänka. Frågan som du ställer går inte att svara på exakt eftersom jag omöjligt kan veta vad index står i då du köper instrumentet. För att ta ett exempel så skulle man kunna kika på hur det ser ut just nu (för ögonblicket), och då ser jag att Mini L AVA 10 har en stop loss på 1538,71 samt att underliggande index ligger på ca 1656. Det innebär att index måste falla ca. 7% (117/1656=0,0706) för att nå stop loss-nivån. Jag vill verkligen vara tydlig med att ovanstående gäller just i detta enskilda fall i precis den stunden som jag tittade på instrumentet.

     /Dan, Avanza

     • Tack, Dan! Detta åskådliggjorde saken på ett mer förståeligt sätt.

 8. Hej.

  Om jag köper en mini future för 1000 courtagefritt och den sjunker i värde till under 1000 kr. Får jag då betala courtage när jag säljer den? Hur mycket betalar man isf då i courtage?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.