Vi spanar in Fingerprint Cards

Fingerprint Cards utveckling under 2015
Fingerprint Cards utveckling under 2015

 

Det har väl inte undgått någon att årets absolut hetaste aktiesnackis är Fingerprint Cards. Det en gång ”lilla” biometribolagets fenomenala kursrusning på Stockholmsbörsen har minst sagt varit svängig och som ägare har man fått se både kraftiga kursrusningar och stora fall under enskilda dagar. Det är helt klart en aktie som är svår att äga för någon som har nerverna utanpå men för de som haft is i magen har Fingerprint varit en guldgruva under det senaste året.

Självklart gläds vi åt alla kunder som har lyckats pricka rätt och legat kvar i aktien under en längre tid, det tycker vi verkligen är jätteroligt. Den stora kursuppgången har dock, som brukligt när raketen lämnar marken, lett till att flertalet fått en väldigt stor del av sin portfölj viktad mot en och samma aktie. Vi tänkte därför passa på att tipsa om hur man enkelt kan diversifiera sin portfölj med ett par enkla knep.

Men det sagt vill vi visa upp lite intressant statistik som vi fångat upp kring denna heta aktie.

fingeprintcards-infographic15

26 % av alla nya kunder som är män och har registrerat sig efter 16 september har handlat Fingerprint Cards.

Av de 100 största orterna i Sverige så är Södertälje är den mest överrepresenterade orten bland Fingerprintägare.

I oktober hade 15 049 kunder handlat aktien. Det kan jämföras med de 14 308 kunder som ägde aktien vid månadens slut.

20 % av alla Fingerprintägare hos Avanza har över 1 miljon i kapital hos oss, att jämföra med 12 % av alla aktiehandlande kunder.

Tycker du att sådan här statistik är intressant och vill se liknande inlägg med något annat bolag? Skriv i så fall gärna ner ditt tips i en kommentar här nedan!

Siffrorna baseras på ägar-, kurs- och handelsstatistik från 2015-11-16.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Relaterade inlägg

Kommentarer

32 svar till “Vi spanar in Fingerprint Cards”

 1. Mkt intressant. Min åldersgrupp 41-50 gillar inte alls aktien, medan ”barn o ungdomsgruppen” 11-20 å är starkt överrepresenterad.

  Jag vill ropa sälj, ta vinsten och spring, men kanske är det så att min egen kategori, ”gubb kategorin” är efter vår tid. Om 5 år vet vi, det känns som en rimlig horisont att se vem som har koll..

  Bra Avanza, gärna mer sånt här, beteende styrt investerande och ”social investing” är mkt spännande!

 2. Så Avanza-mannen bor alltså i Södertälje? Vore intressant om man kunde exkludera Avanza-mannen från statistiken, men det går förmodligen inte (både fråga och påstående)?

  • Hej Per!

   Statistiken väger inte storlek på innehav utan endast antalet ägare.

   Trevlig helg!

   Mvh,
   Daniel

  • haha

   Avanzamannen tradar mest aktien och har nog inget enormt stort långt innehav.

   Inte större än Crowhater o Co som har en halv miljon aktier i en depå..

   Någon av er icke troende som vågar er på en gissning på omsättningsprognosen för 2016??

   MVH

 3. Jag skulle önska samma typ av statistik gällande Sensys Gatso. Jag har haft aktier där i många år och har det senaste halvåret sett väldigt många nya kunder komma till.

 4. Hur menar ni ” 26 % av alla nya kunder som är män och har registrerat sig efter 16 september har handlat Fingerprint Cards. ” ?
  Vad betyder det här?
  Vilka är kvinnorna i FPC och och varför skriver ni så här när det blir obegripligt?

  Underlig blogg…

  Kvinna, 52, trejdar i FPC .

  • Jag instämmer helt i det du skriver! Hur många är dessa 26% män som skribenten tycker att det är så väsentligt att framhålla? Om ni fick 1000 nya kunder varav 85% är kvinnor är antalet fantastiskt ointressant. Eller var det så att ni fick 400 nya kunder varav 99% är män? Utan sådan information blir texten fullständigt intetsägande. 🙂

 5. Intressant att jag tillhör den grupp som är mest underrepresenterad, väldigt förvånande….40-50 ska man va på topp och både dra nytta av erfarenhet samt skarpsynthet. Varit med i 3-4 år och från början tillhörde jag inte ålderskategorin, kanske e det som avgör:)

  Redan nu vet vi, alla som ropat spring och sälj i fem år har haft tokfel, kommande 5 år är svårt att sia om i en bransch som denna, men i nuläget är aktien väldigt billig, jag skriker KÖP och sitt lång, kan tyvärr inte köpa mer för pengarna är slut sedan länge…..

  Lycka till!

 6. Att veta vilka som investerar i en aktie som jag personligen inte äger och inte är intresserad av att äga tycker jag är ointressant. Även om jag ägde FPC skulle jag nog inte tycka det var spännande.

  Mer intressant är detdäremot att följa superinvesterarna här på Avanza! Det är även intressant att följa de olika personernas portföljer. Den funktionen uppskattar jag verkligen!

  Så även om detta inlägg inte var en hit för egen del så gillar jag utvecklingen!

 7. Statistik är intressant men varför jämföra antalet procent fingerprint ägare med alla aktiehandlande kunder??
  Denna jämförelse får det att låta som att det är fler fingprint ägare som är miljonärer än aktiehandlande kunder hos avanza vilket jag inte tror stämmer. Ni har väl mer än 7322st börshandlande kunder eller hur avanza?

 8. Inte vågat mig på aktier själv ännu men tycker att det är väldigt spännande läsning så fortsätt gärna med det. Började läsa/lyssna på Claes Hembergs blogg igår och även det var mycket intressant. T ex nämnde han att man bör investera i investmentbolag innan man hoppar på aktier, så man får ett hum om hur det fungerar. Samt att man bör läsa på om olika förkortningar som TR och PE. Spännande.

 9. Intressant statistik!

  Det jag saknade var att om man redovisar över/under-representationen för olika åldersgrupper så vore det bra att också illustrera hur stora åldersgrupperna är relativt varandra.

  Detsamma gäller över/under-representationen män/kvinnor: att 77% är män säger inte så mycket om man inte vet ”normalläget” för alla Avanza-kunder (det skulle ju i ett extremfall kunna vara så att 77% av Avanzakunderna är män och fördelningen för Fing därför är ”normal”).

 10. Varför analyserar ni inte bolaget istället? Är ni så otroligt obegåvade? Vad är syftet med detta obegåvade inlägg.

  Analysera bolaget!

  • De analytiker som försökt ”analysera” (läs raljera och såga) Fingerprint har alla misslyckats kapitalt. De är enormt inkompetenta när det gäller teknik och de, liksom många andra forumkommentatorer, tror att Fingerprints teknik är enkel att stjäla och enkel att lura med ett silikonfinger a la Mythbusters. När det inte ens finns en grundförståelse vad bolagets teknik går ut på så blir det bara pinsamt när det sen kommer en värdering baserat på detta. Att Claes Hemberg maniskt spär på lögnerna var och varannan dag gör dessutom att många nybörjare blir vilseledda. På sätt och vis får man väl vara tacksam. Allt detta har gjort att FING under lång tid varit, och fortfarande är, kraftigt undervärderad. För den som gör sin hemläxa och läser på ordentligt i stället för att tro på medias smutskastning så finns det fortfarande stor potential till en fin investering.

 11. Hej till alla läsare.
  Jag övertyga er att detta aktien kommer att bli som en största förlust för de som äger i framtiden.
  En största hotet är att bolaget äger inte patent som skulle räddar sig mot nya konkurrenter med nya avancerade teknik.
  Eftersom jag har lite erfarenhet för aktier och bolag värdering varnar jag att avstår från detta aktie köp.

 12. Tack för denna information. Mer sånt här… Skulle vara grymt kul att få en analys av vad som brukar hända i de bolag som kommer med i Omxs30, den dag då de ”fysiskt” kommer in. Blir det normalt en stor kursuppgång den dagen, faller den sedan dagen efter? När sker avsluten? I slutcallen?

  Oavsett, himla roligt att ni använder vår data och ger tillbaka till användarna så här.

 13. Om fingerprint: En liknande hype skedde sommaren-hösten för två år sedan då den steg på ett dramatiskt sätt, från lägre nivåer.
  En annan aktie som; tror jag, stigit hisnande är Josab (från 0;30 till som högst 25:-) Hur står det till med den idag?

 14. roligt med grafer och liknande typ av information. Gärna mer sånt och gärna på mer ”normala” aktier också

 15. Jag vet inte vad man ska göra med siffrorna men det var trevligt och roligt att se och läsa detta. Framför allt är jag imponerad av den grafiska presentationen, snygg!

 16. Ärligt talat tittar jag mer på företaget, vinsten, marknadsutsikterna än vilka som äger aktien och varför.
  Finns det kraftigt ökande omsättning och vinst, så köper så småningom de stora investerarna, fonderna också.
  Mycket dyrare förvisso, men vadå?

  Men visst — ägarsammansättning påverkar aktiens (inte företagets) kortsiktiga rörelse, det blir mycket volatil.

  Och kära Avanza (Mr Hemberg I presume) sluta förklara som om Avanzas kunder var dagisbarn.
  Vi VET hur man sprider riskerna.

 17. Hej,

  Jag tycker sån här information kan vara lite ”småkul” men den hjälper mig inte ett endaste dugg att ta ett beslut om jag ska köpa eller sälja eller om det är något speciellt jag borde läsa på.
  Kan ni inte göra mer ingående analyser om företaget, hur det är uppbyggt, vad det har för mål och strategier och framförallt deras produkter och teknik samt marknad och marknadsutsikter?
  Sånt HJÄLPER mig att ta beslut och göra mina investeringar mer trygga. Ni kanske rent av hittar nåt som jag inte redan känner till och vill därför fördjupa mig i.

  Fler såna analyser vore intressant. Ni kan göra allt det jag nämnde utan behöva sätta en rek på kursen.

  • Hej!

   Vi har valt bort rådgivning och gör alltså inga företagsanalyser, den här sortens information är ett sätt för oss att inspiurera våra kunder och berätta hur andra gör för att ge beslutsstöd på det sättet. Jag förstår att du efterfrågar mer ingående analyser och det vore kul att erbjuda det. I nuläget är det vår nyhetssajt placera.nu som står för den delen. De är oberoende från oss men ägs av samma bolag som äger Avanza bank (Avanza Holding AB). De publicerar regelbundet analyser och köp & sälj råd. Jag kan även rekommendera tidningen börsveckan, de har bland annat en portfölj som en kan ta rygg på och har presterat bättre än index sedan starten.

   Vänligen,
   Arvid

 18. Hej. Jag har följt Fpc i 4 år och insåg potentialen på biometri området och därför gick jag in i bolaget. Nu är jag belönad mycket bra. Hade jag lyssnat på proffs analytiker så hade jag missat att se mitt kapital växa 12ggr. Jag är väll medveten om risk spridning har även andra aktier.
  Det växer alltid nya branscher fram och det gäller att vara påläst.
  Tacksam för all stöd fr crowhater och smartcards mm när det var som värst oroligt pga proffs analytikers negativa syn på biometri branschen.
  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.