Vilka bolag kan gynnas av semestrande på hemmaplan?

Av Avanza

03 jun 20

Share

Årets sommar och semester blir nog lite annorlunda jämfört med vad många tänkt sig. Termer som swemester, hemester och staycation är flitigt använda. Vilka bolag gynnas av denna situation? Låt oss fundera ett tag kring det.

Vilka bolag gynnas av semester på hemmaplan?

Enklast är nog att vända på frågan och svara på vilka som inte gynnas. Restauranger, hotell och turismindustri har upplevt en perfekt storm och befunnit sig mitt i en efterfrågechock. Paradoxalt nog kan säkerligen pressen lätta lite grann i takt med att vi kanske besöker en restaurang eller bokar ett hotell på hemmaplan. Hotelloperatören Scandic, hotellfastighetsägaren Pandox och restaurangkedjan Vapiano skulle nog välkomna just detta.

Men det finns ändå några bolag som rimligtvis har förutsättningar att gynnas av trenden med semester på hemmaplan. Dessutom är det intressant att fundera kring vilka långsiktiga effekter denna sommar kan få. Men verkligheten är sällan svart eller vit, så varje enskilt innehav måste utvärderas på egna meriter. Men är du nyfiken på möjligheterna som sommaren för med sig så hoppas jag att nedan resonemang kan skänka en och annan tanke. Fundera själv en stund kring hur du semestrade ifjol och hur du tror att semestern kommer se ut i år, vilka börsnoterade bolag gynnas av ditt tillfälligt ändrade konsumtionsmönster? Skulle det kunna bli mer permanent?

Kabe är en svensk tillverkare av husvagnar och husbilar som kanske skulle kunna få en renässans? Sverige är 1 572 kilometer långt och 499 kilometer brett. Denna sommar kommer nog bjuda på många oförglömliga minnen av svensk natur och kultur. Dometic tillhandahåller utrustning för att kunna laga mat, hålla livsmedel färska, sköta den personliga hygienen eller bibehålla behaglig temperatur. En global underleverantör till bland annat husvagns- och husbilsindustrin.

När du parkerat din husvagn eller husbil och lagat din mat så kanske du vill gå en vandring. Då passar nog Fenix Outdoors produkter som handen i handsken med deras fokus på natur och friluftsliv. Varumärkena är välkända såsom Fjällräven, Tierra, Naturkompaniet och varför inte Primus om du blir lite fikasugen. En kuriosa är att Primus användes till exempel vid Roald Amundsens pionjärexpedition till Sydpolen 1911 samt den första bestigningen av Mount Everest 1953. Även om du inte bestiger Mount Everest så kanske du tar med dig din proviant i en Kånken-väska.

Nuförtiden blir sommaraktiviteterna allt fler om än namnet Skistar vittnar om att det kanske är mer av en vintersport. Men efter sommar kommer vinter och har du då fått lite blodad tand för hemester-trenden så kanske Skistars backar kan vara något som lockar. Dessutom kanske du värmer upp på sommaren med en cykling, vandring/trekking och fiske. Till vintern kan du nog lasta in skidorna i en takbox från Thule men redan till sommaren kanske du köper ett cykelställ eller resväska, för sånt behövs ju även för resor på hemmaplan. Just cykling är en uppskattad aktivitet som passar hela familjen men glöm inte bort hjälmen! Här kan Mips hjälpa till med sin teknologi för att minska risken för rotationsvåld vid olyckor. En trend mot ökat friluftsliv och ökat antal uteaktiviteter kan rimligtvis leda till fler avbetade mil på två hjul.

När du väl kommer hem igen eller kanske åker till sommarstugan så finns det ju en risk att du snöar in på ett byggprojekt. Sommaren är verkligen högtid för att bli amatörhantverkare. Allt du behöver och lite till finns troligtvis på Byggmax. Samtidigt som du bygger så kanske du vill att gräsmattan klipps? Varför då inte satsa på trenden med en robotgräsklippare från Husqvarna? Efter en lång dags arbete är det hög tid att fylla på energiförrådet. I dessa coronatider besöker vi restauranger i betydligt mindre utsträckning, vilket innebär att vi handlar mer livsmedel än vanligt från Axfood och ICA Gruppen. På kvällskvisten kanske du lutar dig tillbaka och spelar lite spel från Stillfront, Paradox eller Embracer. Ett som är säkert är att du kommer använda din internetuppkoppling flitigt vilket gynnar operatörer såsom Bahnhof. Sist men inte minst kan sommaren på hemmaplan leda till allt fler lurviga vänner såsom katt eller hund gör entré i familjen. Swedencare är ett bolag som erbjuder produkter inom djurhälsa och som rimligtvis kan bli ett bolag som gynnas av trenden med allt fler husdjur.

Men som tidigare sagt så är detta bara en inspiration, bolagen får utvärderas på egna meriter och inläggets syfte är snarare att väcka en tanke eller två kring vilka bolag som långsiktigt kan gynnas av denna, minst sagt, annorlunda sommar.

Hur tänker du själv? Hur ska du semestra och vilka bolag kommer gynnas av dina (ev. ändrade) planer?

Trevlig sommar,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg