Vilken är din #BörsElvan inför Fotbolls-EM i sommar?

Av Avanza

02 jun 16

Share

Nu är sommaren äntligen här och uppvärmningen inför Fotbolls-EM har dragit igång på allvar. Vi på Avanza gillar självklart fotboll men det finns ju något annat vi också gillar… aktier. Av den anledningen har vi helt enkelt tagit fram vår #BörsElvan som vi tror är i fin form inför fotbollsfesten.

fotbollsem

Det finns många börsbolag som är närvarande i fotbollsfesten. Spelbolagen erbjuder odds, Nike levererar skor, HK Scan säljer sina hamburgare, Carlsberg planerar sin största kampanj någonsin, Ahlgrens bilar från Cloetta brukar vara ett givet inslag med flera.

I samband med EM vill vi såklart se det ur ett aktieperspektiv. Bloggaren Gustavs Aktieblogg kom på idén att sätta samman en laguppställning med 11 aktier redan 2014. Vi har helt enkelt satt ihop vår startuppställning och hoppas att även du vill dela med dig av din.

Komponera ihop din #BörsElvan

Sätt ihop din startelva med de bolag du tror på framåt. De lite mer trygga och stabila kanske passar bra i försvaret medan de lite mer riskfyllda korten gör sig bra i anfallet. Här är ett exempel på laguppställning från bloggaren Stefan Thelenius

Thelenius
Bloggaren Stefan Thelenius #BörsElvan

Regler för laguttagning

Laget ska bestå av totalt 11 aktier och innehålla följande:

1     målvakt
2-5  försvarare
3-5  mittfältare
1-3  anfallare

Definition 

Det finns lika många strategier inom aktiehandel som det finns investerare, troligtvis fler. Precis som inom fotbollens värld. För att ge lite hjälp på traven så tänkte vi ge lite hintar på hur man kan fundera kring laguppställningen.

Målvakt:

Som målvakt vill du oftast ha en stabil och erfaren sista utpost som sällan gör misstag, en arbetshäst. Visst finns det de som föredrar en keeper som gör spektakulära räddningar ibland, men det kan ju också bita tillbaka och ge ett oväntat mål i baken.

Försvar:

En backlinjes främsta uppgift är att freda ens eget mål. Ett svajigt försvar är de flesta tränares mardröm. Likt börsen så är oftast den viktigaste uppgiften att skydda portföljen mot nedgång, som man brukar säga, om något går ned -50% så måste det tillbaka 100%.

Det är ofta helt enkelt viktigare att skydda portföljen i nedgång i stället för att jaga den sista procenten i uppgång. Allt som oftast hör vi tränare säga när dom tar över ett lag ”vi börjar med att sätta defensiven”.

Mittfältare:

Beroende på backlinjens kvalitéer så kan egenskaperna hos dina mittfältare variera. Har du väldigt defensiva krafter där bak så kanske man har råd att exponera sig för mer risk på mittlinjen. Med offensiva ytterbackar kan det istället vara en god idé att se till att du har städgummor på mitten som orkar göra hemjobbet, när det inte riktigt går som det var tänkt. Kanske vågar du till och med ta ut en riktig trequartista* eller offensiv yttermittfältare för att ge portföljen det där lilla oväntade.

Anfallare:

Föredrar du en stor och tung centertank där framme som understödjer resten av laget? En måltjuv som gör sina mål år efter år (återkommande utdelning). Eller kanske mer tekniska anfallare som irrar runt fram och tillbaka (hög volla) med blandat resultat.

*Trequartista (playmaker) är en italiensk beskrivning för en mittfältare vars roll att stå för kreativiteten i anfallen.

Dela din #BörsElvan i Sociala Medier

Vi är nyfikna på vilken startuppställning just du har. Dela gärna med dig av en bild på ditt lag eller filma ett kortare klipp och dela i sociala medier under #BörsElvan, antingen på Instagram, Twitter eller Facebook. De bästa och mest fantasifulla uppställningarna kommer vi dela och kommentera. Vi har även ett antal olika laguppställningar som vi kommer bjuda på lite löpande under fotbollsfesten som pågår en månad.

Relaterade inlägg